Unul dintre cele mai vechi violoncele din lume, la Ateneul Român

0

Filarmonica „George Enescu” vă invită miercuri, 10 aprilie 2024, de la ora 19, la un recital plin de culoare! Pe scena Ateneului Român vor evolua doi reputați muzicieni internaționali: violoncelistul Cristian Florea și pianistul Viniciu Moroianu. Instrumentul la care va cânta Cristian Florea este un violoncel Giovanni Battista Grancino construit la Milano în 1663.
Programul recitalului cuprinde lucrări de Claude Debussy, Gabriel Fauré, Robert Schumann și Serghei Rahmaninov.

10.04 1
Violoncelistul Cristian Florea este laureat al concursurilor din Belgrad, Colmar (1978), Geneva (1979), München (1982) ş. a. A evoluat pe scene din România, Elveția, Germania și s-a bucurat de colaborări cu dirijori celebri, precum Nello Santi, Ferdinand Leitner, Erich Leinsdorf, Kirill Kondrașin, Rudolf Barshai, Mstislav Rostropovici, Leopold Hager ș. a. A cântat multă muzică de cameră în diferite formații: Trio cu pian George Enescu, Trio de coarde Livschitz (devenit ulterior Trio Zürich), Cvartetul de coarde Winterthur și Orchestra de Cameră omonimă din Elveția, Ansamblul 13 din Baden Baden, a ocupat funcția de prim-violoncelist în Orchestra Tonhalle din Zürich. Activitatea artistică a îmbinat-o întotdeauna cu cea pedagogică, fiind profesor de violoncel în Germania, la Școala Superioară de Muzică din Freiburg (1985) și Trossingen (1985-1990) și profesor de muzică de cameră și orchestră în Spania, la Conservatorul Diputació de Tarragon. Susține numeroase cursuri de măiestrie și este invitat în juriul unor prestigioase concursuri internaționale din România (Jeunesses Musicales), Germania (Kurt Masur), Spania (Primer Contractem), Armenia (Aram Haciaturian).
În 1986, a fondat Kammerorchester „Cristian Florea” la Freiburg, în  calitate de dirijor. După 1989 a devenit director general și dirijor al Filarmonicii de stat din Sibiu, perioadă în care s-a ocupat de infrastructura centrelor muzicale „Hermania” și Sala „Thalia”. În 1992 a pus bazele Orchestrei Simfonice Europene, cu colaborări cu artiști de prestigiu: José Carreras, Montserrat Caballé, Teresa Berganza, Plácido Domingo, Ainoah Arteta. Până în 2020 a fost solist al Filarmonicii din Sibiu, iar în prezent este prim-dirijor al Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova, ansamblu pe care l-a condus în concertele din cadrul edițiilor 2011 și 2015 ale Festivalului Internațional „George Enescu”.

10.04 2
Pianistul Viniciu Moroianu este laureat al concursurilor internaţionale de la Paris („Guilde française des artistes solistes”, 1979) şi Bucureşti („George Enescu”, 1991). De asemenea, a primit Premiul Colegiului Criticilor Muzicali (1981) pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru pian de George Enescu şi Premiul Fundaţiei „Dinu Lipatti” pentru restituirea şi prezentarea în concert, în 1992, a Fanteziei op. 8 de Dinu Lipatti. Activitatea sa artistică include peste 1000 de apariţii scenice. A participat la festivalurile internaţionale „George Enescu”, „Dinu Lipatti”, precum şi în Slovacia, Austria, Costa Rica, Republica Moldova, Franţa. A întreprins turnee în Grecia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Franţa, Italia, Germania, Moldova, Spania, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Elveţia, Suedia. A concertat cu toate orchestrele filarmonicilor din ţară, precum şi cu orchestre din Marea Britanie, Elveţia, Austria, Bulgaria şi Republica Moldova. „În generaţia lui, este poate chiar primul. Îi întrevăd un viitor strălucit în arta pianistică.” – Valentin Gheorghiu, Radio România, 1998.

10.04 3

Ateneul Român
Miercuri, 10 aprilie 2024, ora 19
Recital cameral
CRISTIAN FLOREA – violoncel
VINICIU MOROIANU – pian

Program
Claude Debussy – Sonata în re minor
Gabriel Fauré – Elegie, op.24
Robert Schumann – Piese-fantezii, op.73
Serghei Rahmaninov – Sonata în sol minor, op.19

Mai multe informații pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I:   70 lei
Categoria II:  65 lei
Categoria III: 55 lei

Biletele se pot cumpăra:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: marți – vineri 12:00 – 19:00. Telefon: 021.315.68.75
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.