UniTradiții Fest – Ziua Obiceiurilor Trăite Împreună: Celebrarea Diversității Culturale și a Incluziunii

0

Fundația Romanian Angel Appeal împreună cu Asociația Touched România organizează pe 4 noiembrie un eveniment cultural special, care pune în lumină elemente asemănătoare dintre două culturi: cea românească și cea ucraineană. UniTradiții Fest. Ziua Obiceiurilor Trăite Împreună are loc în Cartierul Creativ din Piața Amzei, în prima sâmbătă din noiembrie, între orele 10:00 și 18:00.

Eveniment organizat cu susținerea financiară a Ministerului Norvegian al Afacerilor Externe și cu suportul Consiliului Norvegian pentru Refugiați – NRC, UniTradiții Fest reprezintă angajamentul celor două organizații de a promova diversitatea culturală și incluziunea, prin aducerea în prim-plan a lucrurilor care ne unesc.

Evenimentul oferă oportunitatea participanților de a:

  • Vizita 6 standuri expoziționale cu produse artizanale create de tineri români și ucraineni.
  • Participa la ateliere interactive, unde pot învăța să producă săpunuri, să confecționeze semne de carte sau să creeze coronițe de toamnă.
  • Degusta preparate culinare inedite, inspirate din ambele culturi, testate în prealabil de tineri în cadrul unui atelier de gătit
  • Relaxa într-un spațiu dedicat comunicării și socializării.
  • Admira expoziția de costume tradiționale create de tineri și să exploreze expoziția de fotografii care documentează etapele proiectului.
  • Bucura de un spectacol de dans contemporan inedit, inspirat din bogăția culturală a României și Ucrainei.

Ideea evenimentului a plecat de la o realitate tristă: departe de a fi încheiat, războiul ne obligă să găsim forme de conviețuire neașteptate, iar poziționarea ”noi” vs ”ei, cei străini” nu face altceva decât să adâncească piedicile din calea incluziunii sociale a refugiaților ucraineni. 

UniTradiții Fest vine cu un mesaj simplu: nu suntem atât de diferiți. Peste 60 de tineri români și ucraineni au descoperit asta în cele patru ateliere culturale organizate de Fundația Romanian Angel Appeal, unde au creat obiecte vestimentare inedite, folosindu-se de motive culturale asemănătoare celor două țări, au încercat rețete culinare noi, o fuziune a celor două culturi, și-au adus aminte de copilărie și de casa bunicilor la atelierele de săpun și au inventat pași noi de dans, pe care așteaptă cu nerăbdare să-i prezinte în fața publicului. 

La rândul său, Asociația Touched România aduce în atenția vizitatorilor produsele create de artizani ucraineni, care fac parte din comunitatea creată în jurul ONG-ului care promovează coeziunea socială și se uită la bunăstarea femeilor prin evenimente recreative. Toate produsele prezentate în zona tarabelor își pot găsi o casă iubitoare în baza unei donații. 

Ingeniozitatea tinerilor găsește spațiul perfect de exprimare în Cartierul Creativ din Piața Amzei, iar publicul este invitat sâmbătă, 4 noiembrie, începând cu ora 10:00, să descopere surprizele pregătite de organizatori.

Pentru mai multe informații, urmăriți pagina de eveniment: https://fb.me/e/fL00v4ZGR sau paginile de Facebook ale celor două organizații pentru a fi la curent cu agenda evenimentului și surprizele pregătite!

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.