Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Un weekend plin, cu grădini istorice și comunități. Programul zilelor Rendez-vous aux jardins în România

0

E vremea grădinilor, aceste spații – private sau publice – intens redescoperite de oameni în această perioadă, în care încercăm să ne adaptăm încet-încet la noua normalitate.

Pornim, așadar, odată cu alte state europene, evenimentele sub umbrela Rendez-vous aux jardins 2021 cu o dezbatere necesară despre valoarea grădinilor istorice pentru comunități.  Vă invităm alături de noi astăzi – vineri, 4 iunie – cu începere de la ora 15:00 (online) și, pe parcursul întregului weekend, la evenimente „la grădină” Rendez-vous aux jardins .

Întâlnirea virtuală adună în jurul subiectului său – „grădini istorice” și importanța lor – administratori de grădini-monument, manageri de proiecte culturale și educaționale desfășurate în parcuri istorice, reprezentanți ai unor comunități și grupuri de inițiativă, specialiști – atât în patrimoniu, peisaje, plante, cât și în educație.
Invitați:
> Paulina Anastasiu, director Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București
> Claudia Câmpeanu, reprezentant al Grupului de Inițiativă Civică Cișmigiu
> Carmen Croitoru, manager proiecte educaționale Fundația Cantacuzino Florești
> Ana Pârvulescu, membră a comunității locale din Florești și reprezentant al Asociației ARCHÉ (co-inițiator al școlii de vară de la Florești, dedicată grădinilor istorice)

Moderator: Alexandru Mexi, Institutul Național al Patrimoniului.

Dezbaterea va putea fi urmărită LIVE pe pagina Facebook a Institutului Național al Patrimoniului.

Patrimoniul peisager din România numără sute de exemple de grădini clasate individual sau ca parte dintr-un ansamblu în Lista Monumentelor Istorice, însă ele nu sunt doar obiective de patrimoniu cultural imobil. Grădina istorică nu este doar un monument, ea este și trebuie protejată ca spațiu viu, în continuă dezvoltare și evoluție, animat de oameni, plante și animale deopotrivă și înțeles în mod diferit de fiecare în parte. Anul acesta, Institutul Național al Patrimoniului, în calitate de coordonator național al programului european Rendez-vous aux Jardins, vă propune să pornim discuția de la modul în care este percepută, de la un public la altul, grădina istorică, și să învățăm de la diverse proiecte de punere în valoare a unor astfel de spații”

Alexandru Mexi, Institutul Național al Patrimoniului.
În acord cu tema din acest an a programului Rendez-vous aux jardins, respectiv „transmiterea cunoașterii”, vom afla de la invitații acestei ediții care sunt – în accepțiunea lor – principalele calități și valori asociate și specifice grădinilor istorice. Vom inventaria împreună și care sunt principalele probleme cu care se confruntă grădinile istorice și cei care le îngrijesc și care sunt mijloacele prin care încearcă sau au reușit, în unele cazuri, să le rezolve.
Dezbaterea vine în întâmpinarea numeroaselor tururi, vizite, dezbateri, ateliere și expoziții pregătite de organizații profesionale, asociații de proprietari, administratori de grădini și instituții publice în acest final de săptămână.
Programul complet al evenimentelor Rendez-vous aux jardins România 2021 este disponibil mai jos.
Pe 4, 5 și 6 iunie, marcăm din nou în România zilele dedicate patrimoniului cultural „verde”, cu cel mai mare număr de evenimente organizate de-a lungul celor trei ediții Rendez-vous aux jardins la care țara noastră a participat până acum (în perioada 2019-2021).
Tema din acest an – transmiterea cunoașterii – oferă câteva indicii asupra tipurilor de evenimente și interacțiuni cu care proprietarii și administatorii de grădini și parcuri din România își vor încânta oaspeții în acest început de vară.

În programul celor aproape 2700 de grădini istorice și parcuri înscrise în ediția din acest an a Rendez-vous-aux jardins în întreaga Europă, regăsim și cele 9 evenimente organizate în România: la Agnita (Grădina Tunului cu Ceas – foto 4), București (Parcul Tineretului – foto 2, Grădina Botanică), Câmpulung Muscel (Vila Golescu – foto 5, alte parcuri și grădini private, foto 7-8), la Florești – Prahova (Domeniul Cantacuzino, foto 1), Olari, județul Olt (Conacul Neamțu – foto 6), Răcari, județul Dâmbovița (Conacul „Ion Ghica” din Ghergani – foto 3) și dezbaterea online găzduită de Institutul Național al Patrimoniului – coordonator național al programului.

Programul Rendez-vous aux jardins 2021 România

București

 1. Turul Ghidat în Parcul Tineretului (Guided tour in Communist parks – Parcul Tineretului) – tur ghidat într-unul din cele mai mari și, totodată, mai puțin cunoscute parcuri publice din București, ridicat într-un sit contaminat. Detalii, aici: https://bit.ly/2TvhEkA
 2. Grădina Botanică „D. Brândză” a Universității din București.

Vizite și preumblări prin Grădina Botanică din București – în funcție și de vreme. Pentru detalii, urmăriți pagina Grădina Botanică „D. Brandza”, Universitatea din București!

Câmpulung, Muscel

 1. Seria de evenimente Parcuri și grădini istorice din Câmpulung Muscel

Picnic, concerte și tururi ghidate prin parcurile publice și grădinile private ale municipiului Câmpulung. Pentru mai multe detalii precum și pentru a lua pulsul comunității de aici, urmăriți pagina de Facebook Câmpulung – Orașul Parcurilor și Grădinilor, dedicată evenimentelor din acest weekend.

 1. Ziua Porților Deschide la Parcul Vilei Golescu

Vizită gratuită în parcul istoric al Vilei Golescu din municipiul Câmpulung. Info, aici: https://bit.ly/3uO92T2.

Florești, județul Prahova

 1. Atelierul de arheologie digitală în parcul istoric al Palatului „Micul Trianon”– atelier de arheologie digitală și tomografiere a arborilor istorici în parcul istoric al Palatului „Micul Trianon” din Florești, jud. Prahova. Info pe pagina Domeniul Cantacuzino Florestiși https://domeniulcantacuzino.ro/.

Răcari – Ghergani, județul Dâmbovița

 1. Explorează arta și natura într-un Rendez-vous aux jardins în parcul istoric al Conacului „Ion Ghica” din Ghergani – Expoziție de land art, tururi ghidate și ateliere. Detalii, aici: https://bit.ly/3fZjlOI

Olari, județul Olt

 1. Vizite private la Grădina Experimentală de la Conacul Neamțu– Vizite private într-o grădină experimentală realizată în curtea Conacului Neamțu din Olari, jud. Olt. Mai multe detalii despre proiectul Pro Patrimonio, aici: https://bit.ly/3vMW5ug

Agnita, județul Sibiu

 1. Pe urmele lui Franz Friedrich Fronius întemeietorul grădinii școlii de sub Turnul cu ceas din Agnita– Dezbateri privind grădina istorică a lui Franz Friedrich Fronius din Agnita, jud. Sibiu.

  100% ONLINE

 2. Pentru cei care nu pot călători sau preferă să urmărească o dezbatere inteesantă din grădina casei sau parcul preferat din oraș, INP propune o discuție virtuală pe tema Grădini istorice și comunități – dezbatere în cadrul Rendez-vous aux jardins 2021– despre grădini istorice și comunitățile care le înțeleg, le îngrijesc și le folosesc. Dezbaterea va fi transmisă live pe pagina de Facebook a INP.

Programul complet al evenimentelor Rendez-vous aux jardins din Europa este disponibil pe pagina inițiatorului – Ministerul Culturii din Franța.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.