Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Un român în India şi Thailanda (proiecţie foto, 21 aprilie 2011)

0

Probabil că fiecare dintre noi a fost pus în situaţia de a alege în ce fel işi doreşte să călătorească într-o ţară străină. O călătorie organizată de alţii? Sau călătoria pe cont propriu?


text de Elena Mavrodin


Prima opţiune implică siguraţă, dar şi previzibilitate, încorsetare şi, mai ales, un neplăcut sentiment tip „clientul nostru, stăpânul nostru“, pe care îl resimţi în fiecare moment ca turist plătitor de servicii.

A doua opţiune, în funcţie de destinaţie, poate implica imprevizibil, libertate totală de mişcare, un program flexibil, dar şi dileme organizatorice serioase, cei mai multi descurajându-se în acest punct şi renunţând să îşi asume riscul necunoscutului.

Ca o părere personală, aş adăuga că principalul avantaj al celei de-a doua opţiuni este garanţia unor reacţii naturale şi spontane ale localnicilor cu care intri în contact, pe care îi vei vedea asa cum sunt ei, la ei acasa.

Întrucât majoritatea optează pentru prima variantă, ne-am gândit că nu ar strica să îi vedem mai bine pe cei care optează pentru varianta a doua… poate experienţa lor ne inspiră şi pe noi, ceilalţi.

RomâniaPozitivă & Home Matasari vă invită Joi, 21 aprilie, orele 19.30, la o proiecţie foto aparţinând lui Dragoş Nedelcu, proiecţie despre călătoria sa în India şi Thailanda, începută în 29 octombrie 2010, pornind cu trenul până la Istanbul, şi încheiată în 15 martie 2011.

Veţi avea ocazia să vedeţi şi ascultaţi povestea aventurii lui Dragoş şi a prietenilor săi cu care a plecat din Bucureşti sau pe care i-a întâlnit acolo.

Experienţa lor a fost INTEGRAL PE CONT PROPRIU şi în full contact cu viaţa şi oamenii obişnuiţi întâlniţi pe drum, cu tot felul de tradiţii şi obiceiuri, ritualuri religioase la care s-a întâmplat să asiste, mâncatul în tot felul de localuri, condiţiile de viaţă, ploile, drumurile, turiştii de prin toate colţurile lumii, călătoria pe vapor, cu autobuzul, cu trenul…

O poveste adevărată, incredibil de bogată în informaţie şi emotie – meritul aparţinându-i lui Dragoş, care are o admirabilă deschidere culturală, şi total respect faţă de alte lumi, atât de deosebite de a noastră.

La toate acestea se adaugă şi calitatea de excepţie a fotografiilor realizate pe tot parcursul celor 5 luni, de la plecarea spre Istanbul, în octombrie, şi până la întoarcerea în România.

P.S. Când aproape că terminasem de scris acest mic articol, l-am rugat pe Dragoş să îmi furnizeze un minimum de informaţii, mai degrabă statistice, despre călătorie.

La întrebarea mea despre câte bagaje (geamantane, rucsacuri, etc) au avut, el mi-a răspuns:

„Ar fi fost o insultă să luăm după noi geamantane sau trollere. Am avut fiecare câte un bagaj de cală aproape gol şi încă unul de mâna. NUMAI rucsacuri.“ 🙂

Iar la întrebarea: Ai idee, cu aproximaţie măcar, prin câte localităţi aţi trecut?

„Nu văd cum aş putea să estimez numărul de localităţi. Sunt zeci şi zeci de sate şi orase prin care am trecut. În unele am stat numai câteva ore, în altele am stat şi 2-3 săptămâni.“

 

Comentariile sunt de prisos. Veniţi să vedeţi.

——-

Dragos Nedelcu, profil

Dragoş Nedelcu este un foto-jurnalist care crede că a călători este unul dintre cele mai frumoase lucruri. Aşa a ajuns în multe ţări exotice cum ar fi Peru, Mexic, Kenya, Egipt, Chile, Tanzania, Paraguay, Argentina, India, Thailanda, Laos, Vietnam, Malaesia sau China. În India a fost pentru a treia oară. În Thailanda tot pentru a treia.

Ca jurnalist a fost dintotdeauna independent. Toate contractele sale au fost colaborări. A fost redactor şef la două publicaţii, Knox şi Mbike. Tot în regim de colaborare a lucrat cu multe alte reviste. Statutul de independent i-a permis să îşi ia suficiente vacanţe pentru a călători.

Fotografia este pentru el mai mult decât un hobby. A început să facă fotografii cam în 1995, când şi-a cumpărat primul aparat Zenit. A studiat ani de zile atât la facultate cât şi de unul singur şi a făcut şi multă fotografie alb-negru. Din 2004 este fotograf profesionist, adică hobby-ul s-a transformat în profesie. A avut mai multe expozitii în ţară şi în străinătate, a câştigat câteva concursuri, a deschis un studio foto, a ţinut cursuri de fotografie şi, mai presus de toate, a păstrat aceeaşi plăcere de a face fotografii.

În călătoriile sale încearcă să îmbine utilul cu plăcutul, aşa că mai tot timpul are la el un aparat foto şi câteva obiective. Subiecte apar la fiecare pas, totul e să ştii să le vezi.

(foto Florin Ghinda)

Despre autor

avatar

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.