Un proiect pentru incluziunea socială a romilor din Ferentari primeşte lauri internaţionali

0

Policy Center for Roma and Minorities „medaliat” la Londra
Proiect pentru incluziunea socială a romilor din Ferentari primeşte lauri internaţionali

În fiecare seară, miliarde de oameni din întreaga lume şi milioane de români urmăresc cu sufletul la gură Jocurile Olimpice. Cu două zile înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, o sută de copii din Ferentari, Bucureşti au devenit staruri pe o altă scenă în Londra, la summit-ul Beyond Sport 2012, unde Clubul de Educaţie Alternativă, ai cărui protagonişti sunt, a primit premiul UNICEF Sport pentru Educaţie. La câteva minute după decernarea premiului, o mână de oameni—echipa care lucrase cu copiii—au izbucnit în urale la aflarea veştii.

Clubul de Educaţie Alternativă, un proiect al Policy Center for Roma and Minorities (PCRM), fusese răsplătit cu două premii şi la Gala Societăţii Civile 2012, la Bucureşti. Summit-ul Beyond Sport 2012 care s-a desfășurat pe 23-25 iulie la Londra a adus încă o recunoaștere, de data aceasta internațională, a eforturilor echipei PCRM de a transforma viețile copiilor din Ferentari prin educație și sport. După ceremonia de premiere, Președintele PCRM Valeriu Nicolae a discutat modelul PCRM de incluziune socială a copiilor care cresc în ghetou cu personalități precum fostul premier britanic Tony Blair (liderul de onoare al „ambasadorilor” Beyond Sport), Ambasadorul UNICEF in Marea Britanie Martin Bell, atletul american Michael Johnson și rugby-stul François Pienaar, fost căpitan al naționalei Africii de Sud.

Beyond Sport, o organizație internațională care promovează, dezvoltă și sprijină utilizarea sportului ca instrument al schimbării sociale pozitive în înteaga lume, a selectat PCRM pentru a doua oară printre finaliștii la competiția anuală a celor mai inovative proiecte dedicate sportului pentru schimbare socială (anul trecut, PCRM şi-a prezentat activiatea la Cape Town în Africa de Sud). Intitulată „Sport pentru educație, educație pentru viitor”, aplicația PCRM a prezentat activitățile sportive prin care copiii de la Clubul de Educație Alternativă sunt motivați să învețe. Datorită activităților de sport—fotbal, baschet, volei, tenis de masă sau street dance—copiii își recapătă încrederea în educație și în forțele proprii, însușindu-și în același timp valori precum disciplina, respectul față de sine și față de celălalt sau spiritul de colaborare.

PCRM este singura organizație din Europa care a câștigat până în prezent un premiu în această categorie și totodată singura organizație romă premiată la vreun summit Beyond Sport. În alte categorii ale competiției, proiectele câștigătoare au provenit din țări cât se poate de diverse: de la Afganistan și Africa de Sud la Haiti, Statele Unite și Uganda.

Pe lângă prestigiul recunoașterii la nivel global, decernarea premiului conferă câștigătorilor și avantaje concrete: consultanță gratuită de la PricewaterhouseCoopers pentru îmbunătățirea eficienței și sustenabilității proiectului, includere în rețeaua Beyond Sport (și astfel oportunități de parteneriat și consiliere strategică) și un premiu în bani.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.