Un proiect pentru incluziunea socială a romilor din Ferentari primeşte lauri internaţionali

0

Policy Center for Roma and Minorities „medaliat” la Londra
Proiect pentru incluziunea socială a romilor din Ferentari primeşte lauri internaţionali

În fiecare seară, miliarde de oameni din întreaga lume şi milioane de români urmăresc cu sufletul la gură Jocurile Olimpice. Cu două zile înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, o sută de copii din Ferentari, Bucureşti au devenit staruri pe o altă scenă în Londra, la summit-ul Beyond Sport 2012, unde Clubul de Educaţie Alternativă, ai cărui protagonişti sunt, a primit premiul UNICEF Sport pentru Educaţie. La câteva minute după decernarea premiului, o mână de oameni—echipa care lucrase cu copiii—au izbucnit în urale la aflarea veştii.

Clubul de Educaţie Alternativă, un proiect al Policy Center for Roma and Minorities (PCRM), fusese răsplătit cu două premii şi la Gala Societăţii Civile 2012, la Bucureşti. Summit-ul Beyond Sport 2012 care s-a desfășurat pe 23-25 iulie la Londra a adus încă o recunoaștere, de data aceasta internațională, a eforturilor echipei PCRM de a transforma viețile copiilor din Ferentari prin educație și sport. După ceremonia de premiere, Președintele PCRM Valeriu Nicolae a discutat modelul PCRM de incluziune socială a copiilor care cresc în ghetou cu personalități precum fostul premier britanic Tony Blair (liderul de onoare al „ambasadorilor” Beyond Sport), Ambasadorul UNICEF in Marea Britanie Martin Bell, atletul american Michael Johnson și rugby-stul François Pienaar, fost căpitan al naționalei Africii de Sud.

Beyond Sport, o organizație internațională care promovează, dezvoltă și sprijină utilizarea sportului ca instrument al schimbării sociale pozitive în înteaga lume, a selectat PCRM pentru a doua oară printre finaliștii la competiția anuală a celor mai inovative proiecte dedicate sportului pentru schimbare socială (anul trecut, PCRM şi-a prezentat activiatea la Cape Town în Africa de Sud). Intitulată „Sport pentru educație, educație pentru viitor”, aplicația PCRM a prezentat activitățile sportive prin care copiii de la Clubul de Educație Alternativă sunt motivați să învețe. Datorită activităților de sport—fotbal, baschet, volei, tenis de masă sau street dance—copiii își recapătă încrederea în educație și în forțele proprii, însușindu-și în același timp valori precum disciplina, respectul față de sine și față de celălalt sau spiritul de colaborare.

PCRM este singura organizație din Europa care a câștigat până în prezent un premiu în această categorie și totodată singura organizație romă premiată la vreun summit Beyond Sport. În alte categorii ale competiției, proiectele câștigătoare au provenit din țări cât se poate de diverse: de la Afganistan și Africa de Sud la Haiti, Statele Unite și Uganda.

Pe lângă prestigiul recunoașterii la nivel global, decernarea premiului conferă câștigătorilor și avantaje concrete: consultanță gratuită de la PricewaterhouseCoopers pentru îmbunătățirea eficienței și sustenabilității proiectului, includere în rețeaua Beyond Sport (și astfel oportunități de parteneriat și consiliere strategică) și un premiu în bani.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează