Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Un magazin cu produse bio din Capitală se implică în lupta împotriva obezității

0

Un magazin cu produse bio din Capitală se implică în lupta împotriva obezității, prin donarea unei părți din încasări Fundației Clinica Sf. Constantin, pentru ca o persoană ce suferă de obezitate morbidă să poată beneficia de operație.

BioCorner Comunicat.

Gabriela Matachescu, managing partner al magazinului BioCorner, crede că o alimentație sănătoasă și echilibrată poate contribui la prevenirea obezității. „Am întâlnit multe persoane care suferă de obezitate în magazinul nostru. Ei mi-au spus că au început, la recomandarea medicului, o dietă cu produse bio. Consider că trebuie să acordăm mai multă atenție produselor pe care le consumăm, mai ales că traversăm o perioadă în care nu se mai pune accent pe calitate, iar piața este plină de produse pline de E-uri, arome artificiale și conservanți”, a declarat Gabriela Matachescu.

Aceasta a subliniat importanța unei educații în domeniul nutriției, afirmând că astfel de cursuri ar trebui organizate de instituțiile statului. „Numărul mare de persoane care suferă de obezitate trebuie să reprezinte un semnal de alarmă. Acest procent a reprezentat și motivul pentru care, cu ocazia împlinirii a 3 ani de când suntem pe piața din România, am decis să donăm 10% din încasările acelei zile (3 decembrie) Fundației Clinica Sf. Constantin, pentru a sprijini operarea unui caz social ce suferă de obezitate morbidă”, a conchis Gabriela Matachescu.

Peste 20% din populația peste 18 ani a României suferă de obezitate

Procentul persoanelor care suferă de obezitate în România este în continuă creștere, educația în domeniul nutriției reprezentând un aspect important în prevenirea „bolii secolului modern”, care a ajuns să depășească 20% din populația de peste 18 ani a României, a declarat  Bogdan Moldovan, șeful secției de chirurgie al Spitalului Sf. Constantin și Centrului Bariatric din Brașov.

Considerată “boala secolului modern”, obezitatea a devenit în ultimii ani un pericol tot mai pronunțat, “câștigând“ din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) statutul de boală incurabilă. „Un studiu recent ne arăta o cifră extrem de îngrijorătoare. Peste 20% dintre românii de peste 18 ani suferă de obezitate, iar rata obezității crește odată cu vârsta”, a declarat Bogdan Moldovan, șeful secției de chirurgie al Spitalului Sf. Constantin și Centrului Bariatric din Brașov.

De asemenea, Bogdan Moldovan a subliniat că educația în domeniul nutriției la nivel național reprezintă un aspect important în prevenirea obezității, putând fi astfel implementat, treptat, un stil de viață sănătos, în care moderația, mișcarea fizică și alimentația sănătoasă să fie prioritare. Moldovan a precizat că au fost realizate studii care au analizat și factorii de risc care duc la obezitate, unul dintre acestea fiind și comportamentele alimentare. „Astfel, mai mult de trei mese bogate cantitativ, mesele consistente după ora 21.00, sedentarismul și puținele ore de somn pot conduce la obezitate. Obezitatea poate fi rezultatul unor probleme genetice, endocrine și

hormonale, dar majoritatea cazurilor sunt corelate cu un stil de viață al plusurilor și minusurilor”, a completat acesta.

La nivel mondial, obezitatea şi supraponderea reprezintă probleme de sănătate publică, motiv pentru care se fac multiple eforturi de implementare a programelor de prevenţie şi control al acestora. Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că supraponderea şi obezitatea se asociază cu un risc crescut de boli cronice printre care se numără diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, boala coronariană şi unele forme de cancer, precum şi cu scăderea speranţei de viaţă şi a calităţii vieţii. De asemenea, în mai multe țări din Uniunea Europeană, exercițiile fizice au fost introduse în tratamentul personalizat al pacienților la recomandarea medicilor, România încercând de asemenea să facă pași pentru atingerea acestui deziderat.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.