Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Un an de Centrul Climb Again, un an în care visele au devenit realitate

0

Cu ocazia Zilei Mondiale a Bastonului Alb (15 octombrie), Centrul Climb Again – primul centru de terapie prin sport pentru copiii cu dizabilități din Europa, împlinește un an. În acest interval au trecut pragul centrului aproape 400 de copiii și tineri cu deficiențe de vedere provenind de la cele 7 școli speciale din țară și mai bine de 200 de copiii și tineri cu alte nevoi speciale. Echipa Climb Again, formată din specialiști în sport si psihologie, oferă o abordare terapeutică integrativă care implică, pe lângă activitățile sportive, și sprijin psihologic, terapeutic și vocațional pentru o mai bună integrare socială.

Acum un an deschideam centru Climb Again cu speranța la o viață firească pentru copiii și tinerii cu deficiențe de vedere. Știm că mulți sunt efectiv condamnați să depindă de aparținători, știm că poate sistemul nu este cel mai blând sau poate comunitatea nu îi înțelege. Dar știm pentru că ni s-a demonstrat, că puștii care vin la Climb Again constant și care participă la evenimentele noastre speciale deprind noi abilități care îi ajută să aibă o viață independentă”, concluzionează Claudiu Miu, Președinte al Asociației Climb Again și Campion Național și Balcanic la escaladă.

În primul an de activitate, echipa Climb Again a organizat cinci festivaluri de cățărat pentru copiii și tinerii cu deficiențe de vedere, dintre care unul în natură, promovând cățăratul la stâncă. Conform feedback-ul primit în urma unor sondaje realizate înainte și după fiecare eveniment, mai bine de 10% dintre participanți afirmă că pot merge singuri prin școală după ce au participat la activitățile de incluziune Climb Again. 8% dintre copiii cu deficiențe de vedere afirmă că au mai multă încredere în propria persoană, 12% dintre participanți spun că sunt mai optimiști, iar 30% dintre ei știu să folosească bastonul alb și nu îl consideră o rușine, ci un accesoriu util.

Înainte să vin în tabăra de căţărat nu credeam că eu pot să fac așa ceva. Şi uite că am reuşit, m-am cocoţat pe stâncă!”, spune Angelo, 15 ani din Buzău.

Am prins mai mult curaj în fiecare zi şi m-am căţărat din ce în ce mai mult”, povestește Georgian, un puști de 14 ani de Târgu Frumos.

Un alt element important al activității Climb Again îl constituie parteneriatele cu săli de cățărat aflate în orașele în care funcționează școli speciale pentru deficienții de vedere.

După ce vin la Climb Again cei mici sunt cuceriți și vor din nou pe peretele de escaladă. Acest lucru este posibil pentru că am găsit parteneri locali de nădejde care ne-au înțeles demersul. Acum copiii se duc săptămânal la escaladă, indiferent dacă sunt la școală în București, Timișoara sau Iași.  Suntem direct interesați de aceste parteneriate pentru că de aici, de la primii pași și primele prize, putem identifica viitori sportivi pentru Lotul Național de Paraclimbing”, afirmă Claudiu Miu, în calitate de antrenor al Lotului Național de Paraclimbing.

Sportivii Lotului Național se antrenează la centrul Climb Again, după un plan făcut de cei mai titrați antrenori de profil din lume – Lattice Training – și coordonați de Claudiu Miu, cel mai titrat cățărător român. Anul acesta sportivii noștri au reprezentat România la două competiții internaționale, unde au câștigat mai multe medalii, printre care și titlul de Campion Mondial câștigat de Cosmin Candoi, pentru performanța de la Campionatul Mondial din Franța.

Am ajuns acolo sus pentru că oamenii din jurul meu au avut încredere în mine și nu m-au tratat ca pe un copil cu probleme. Sunt elev al unei școli speciale pentru nevăzători, dar asta nu m-a împiedicat să merg la sală, să mă antrenez. Am descoperit la Climb Again oameni care oferă energie bună, oameni care ne înțeleg limitările, dar ne provoacă să le depășim. Am 16 ani, văd sub 10%, dar la Campionat i-am uimit pe arbitrii cu timpul excelent pe care l-am scos, practic mai aveam timp să fac o urcare. Asta înseamnă că am ales să profit de sprijinul celor din jur și să accept cu bucurie tot ce mi se întâmplă”, afirmă Cosmin Candoi, Campion Mondial la categoria B3 – dedicată sportivilor care au o vedere între 5 și 20%.

Efortul echipei Climb Again și reușitele copiilor cu deficiențe nu ar fi fost posibile fără ajutorul companiilor partenere, dar și al donațiilor. Mulțumim Kaufland România, Viva Credit și Decathlon, dar și celor care timit donații recurente de 2 euro/lună, printr-un SMS cu textul VEZI la 8844. 5 astfel de SMS-uri asigură o ședință gratuită de terapie pentru un copil cu nevoi speciale.

Despre Climb Again

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de  Alpinism și Escaladă (FRAE). Încă din 2014, Climb Again oferă sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu deficiențe, iar rezultatele sunt impresionante. Primii beneficiari și-au reconfigurat stilul de viață și au realizat lucruri ce păreau imposibile, fie că vorbim despre cei care se simt pregătiți să-și găsească un job, de tinerii nevăzători care și-au învins jena de a ieși în public cu bastonul sau de cei care, acum, fac performanță la competiții naționale și internaționale de paraclimbing.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.