Despre ultra-alergatoare
“For me, the greatest obstacles are never on the ice itself. That’s the area I excel in. That’s where my passion is. I think we all strive to push ourselves, to overcome our struggles. And when we do, we get to know ourselves better.”
Ann Bancroft
Autor invitat: Ana Baran la rubrica Dreptul la Cuvant
In luna decembrie, 2013 citeam cartea scrisa de Dean Karnazes, intitulata “Ultramaratonistul, Confesiunile unui alergator de noapte” si dupa care, am inceput sa ma intreb daca si eu voi ajunge sa fac astfel de distante.
Pe atunci, parea un obiectiv greu de atins, insa in timp am inceput sa ma motivez ca sa pot parcurge distante atat de mari. Desi, inca nu ma acomodasem in totalitate cu ideea, cu ajutorul antrenamentelor si autodisciplinei, incepusem sa observ schimbarile prin care trecea organismul meu, pe care la momentul respectiv, le vedeam ca si “dramatice”: pierderea rapida din greutate, accidentarile, binecunoscutul “wall” etc.
Asta a fost o lectie pe care am invatat-o, insa ceea ce m-a motivat in continuare, si m-a ajutat sa trec peste perioadele de recuperare pe care le-am intampinat, a fost nevoia de a ma autodepasi.
Toate experientele mele, m-au impins sa caut sa inteleg cum se descurca si celelalte ultramaratoniste. Cautand informatiile respective si nereusind sa gasesc ceea ce cautam, mi-a venit ideea sa scriu un articol pe aceasta tema.
Impreuna cu Adina Savu, am realizat acest articol, adresandu-le un set de intrebari ultramaratonistelor cu experienta, cat si celor care se afla la inceput de drum in ideea de a impartasi cu noi o parte din experienta lor.
Lista este in ordine alfabetica, intrucat articolul are scop de informare, si nu de clasificare. Totodata, am dorit sa scoatem in evidenta, motivatia ultraalergatoarelor de a parcurge astfel de distante, cum a avut loc trecerea pe distante lungi si care este planul lor de antrenament.
Alexandru Mariana, Cornici Dan-Renate, Constantinescu Irina-Daniela, Costea Claudia, Dan Andreea-Codruta, David Cornelia, Dogaru Paula, Gradinaru Dana, Gainariu Iulia, Ghilt Roxana, Handrea Cristina, Itu Rose-Marie, Manole Didina, Popa Georgiana, Paunescu Bianca, Raducanu Raluca, Solomon Oana, Savu Adina, Tanase Gianina, Zaharia Ana-Maria.
Autor invitat: Ana Baran
Episodul 5: DAN ANDREEA-CODRUTA, 43 de ani
Care este cea mai lunga distanta parcursa de tine pana acum?
Cred că 7500 este alergarea cea mai lungă, adică fără întrerupere, cei 90 km cu 7500m+ în aproape 27 ore. Ar mai fi un Carpathian Adventure (în Retezat-2007), unde am mers, biciclit și vâslit…54 ore, fără opriri, sau Terra Incognita din Croația (2005), când în 110 ore ne-am odihnit doar 7 ore…faine amintiri! Aș aminti și alergarea de 8 zile din Alpi – 270km cu 15.000m+, în cadrul competiției GoreTex Transalpine Run, pe care am reușit să o duc la capăt de două ori, în 2009 și 2011, apoi recenta parcurgere a Meridionalilor în martie 2014 – 400km cu 20.000m+ majoritar pe schiuri de tură combinată cu mers, alergat…
De cand ai inceput sa alergi si cum ai facut trecerea la distante lungi?
Am început să alerg când l-am întâlnit pe actualul meu partener de viață – soțul meu – Lucian Clinciu (adică anul 2000-2001), persoana care mi-a influențat viața în așa măsură că am nevoie de eforturi reale de a-mi aminti timpurile de până atunci.
Așadar, sunt iată 13 ani…de împliniri, fericire găsită pe creste, prin păduri, organizând concursuri, umblând prin țara noastră și prin alte țări, medalii, trofee, satisfacții…dar și fericire găsită în echilibrul pe care ți-l oferă persoana de lângă tine, susținându-te mereu în ceea ce vrei să faci și în ceea ce nu vrei să faci, acceptându-te așa cum ești, apoi satisfacțiile pe care le primești de la copilul tău…toate în acești 13 ani!
Foto: Lucian Clinciu
Cum te antrenezi si care este motto-ul tau in viata sportiva?
Nu mă prea antrenez…sunt haotică uneori: acum bicicletă, acum alergare, acum doar plimbare prin păduri…iarna sunt numai pe schiuri, nu alerg un pas când afară este zăpadă (exceptând concursul Gerar), însă caut să fiu des în natură!
Motto: “Bucură-te de viață, de ceea ce ai și de ceea ce poți face!”.
Ce cursa ai planificata pe viitor?
Mi-ar plăcea să obțin din nou titlul de CarpathianMan (2015)! Mi-ar plăcea să parcurg Meridionalii în alergare la toamnă. Mă gândesc la viitor desigur, mai visez și eu…însă prefer să mă preocupe AZI.
Autor invitat: Ana Baran la rubrica Dreptul la Cuvant