Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ultimul proiect de hotărâre votat cu mâna sus a fost votul electronic!

0

După trei ani, sub presiunea susţinătorilor campaniei „Nu Aștepta Super Eroi”, în ședința de azi a Consiliului General al Municipiului București s-a votat în unanimitate folosirea votului electronic.

Folosirea sistemului electronic de vot, care a costat 180.000 EUR, va permite înregistrarea individuală a votului consilierilor generali și includerea acestei informații în procesul verbal de ședință, astfel încât locuitorii orașului să cunoască opțiunile și activitatea reprezentanților săi.

Folosirea sa a fost întârziată în mai multe rânduri de respingerea înregistrării amprentei de către unii consilieri generali, ulterior de identificarea necesității de a modifica Regulamentul Consiliului (care nu prevedea această posibilitate de vot) și, ultima dată, de abținerea de la vot a câtorva consilieri care, astfel, au împiedicat realizarea cvorumului necesar.

Sub umbrela campaniei “Nu Aștepta Super Eroi”, CeRe, alături de Funky Citizens și ActiveWacth, a inițiat o campanie de mobilizare pe facebook și a încurajat cetățenii să trimită emailuri lui Robert Negoiță, președintele PSD București, pentru a convinge consilierii generali din propria organizație să nu se mai abțină de la vot, împiedicând astfel modificarea Regulamentului.

„Votul de azi al Consiliului General indică o tendință de deschidere a acestei instituții către un dialog cu locuitorii orașului. Presiunea bcureștenilor – care este un semn că locuitorii orașului vor să se implice și devin din ce în ce mai vigilenți și dispuși să se implice, a contribuit enorm. Totodată, există și consilieri care par să dorească un alt fel de politică. Sunt pași timizi, dar în direcția bună!” Sînziana Dobre, coordonator campanie Nu Aștepta Super Eroi/ director programe CeRe

Campania continuă – viitoarea ședință sperăm să se folosească de tehnica secolului 21 și, mai ales, să propună spre consultare publică mai multe proiecte de hotărâre.

Prin campania „Nu Astepta Supereroi”, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică a acţionat în ultimii ani pentru transparentizarea procesului decizional la nivelul administraţiei publice centrale şi locale.

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.