Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ucenic la COBI, cel mai tânăr mecanic de biciclete din România

0

De mai bine de 2 ani de zile îl avem alături de noi pe Ștefan, ucenicul nostru, care va deveni curând cel mai tânăr mecanic de biciclete din România.

Încă de la începuturile COBI, Ștefan a fost alături de noi, dornic și curios să afle cum stă treaba cu reparatul bicicletelor.

In fiecare zi, timp de o vara, a venit la atelier manat de curiozitate si dorinta de a-si repara singur bicicleta. A inceput cu stangacii si multe scule stricate, dar uitandu-ne in spate, a meritat pe deplin efortul de al invata tainele reparatului de biciclete.

apprentice

La inceput, sub indrumarea noastra, s-a jucat cu bicicleta proprie. A invatat cum sa ii repare o pana, caum sa ii regleze o frana. Usor, usor, curiozitatea si dorinta de a descoperii tainele mecanicii de biciclete au pus stapanire pe el. In cateva saptamani, Stefan nu se mai multumea doar sa priveasca sau sa lucreze la biciclete lui, voia sa se implice si in alte proiecte. A inceput prin a ne ajuta la bicicletele personalizate. Ne ajuta sa le pregatim de vopsit, sa le curatam si sa le dezmembram. In anul urmator, cum a inceput vara, a inceput si Stefan sa stea tot mai mult pe la atelier. Era hotarat ca anul acesta sa faca singur o bicicleta de la a la z. A reusit sa faca asta. A fost una dintre zilele in care am putut sa citesc in ochii lui cea mai sincere bucurie. Era o bucurie de copil, data de satisfactia unui misiuni greu de indeplinit.

Sincer, nu știam cum vor evolua lucrurile, cât de tare îi va plăcea, dacă după o vară petrecută la atelier va mai dori să revină. Ne-am bucurat tare când ne-a spus că el vrea să continue să învețe, că îi place sa repare bicicletelor și că isi doreste sa devina un mecanic de biciclete.

Acum, dacă facem o retrospectivă, de la prima vară petrecută la atelier și până în acest moment, realizăm uriașul progres pe care Ștefan l-a făcut.

În primul rând, Ștefan a învățat cum să își organizeze timpul astfel încât să se bucure de copilarie, dar sa vina si la atelier sa invete despre biciclete.

În al doilea rând, pe partea mecanică, a ajuns la stadiul în care maestreste construirea rotilor si reglatul franelor. Se pricepe si la servisat butuci, in mare cam toate activitatile de baza pe care un mecanic ar trebui sa le faca.

In al treilea rand, a devenit responsabil. Stie ca a devenit un om de baza in atelierul nostru si se tine de treaba, iar cand vrea sa stea acasa sau sa plece intr-o excursie, ne anunta din timp.

Încă mai are câteva lucruri de învățat, dar credem in dorinta lui de a invata si in devotamentul sau si speram ca anul viitor sa ne putem lauda cu faptul ca vom avea el mai tanar mecanic dintr-un atelier, iar in cativa ani, speram ca el sa poata pregati la randul lui un ucenic.

apprentischip

Acum ne propunem sa continuam acest proiect, iar in primavara viitoare sa mai aducem un ucenic sau doi la atelier, pentru ai pregati pe perioada de vara. Vom mentine acest proiect dedicat copiilor defavorizari. Daca aveti o poveste a unui adolescent, care stiti ca ar fi dornic sa invete despre mecanica bicicletelor va rugam sa ne contactati pentru a afla mai multe detalii.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.