Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Tur ghidat cu realitate augmentată testat de liceeni

0

Miercuri, 21 martie, a avut loc un tur ghidat prin centrul Bucureştiului, realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, Asociația ARCEN și street artist-ul Pisica Pătrată. Turul face parte din acțiunile organizate în cadrul proiectului cultural „Patrimoniu pentru următorul secol”.

La acest tur cu accent pe patrimoniul construit au participat 17 elevi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București. Pe traseu, liceenii au avut prilejul să testeze aplicația Patrimoniu 100 realizată pentru acest proiect, un instrument digital care folosește realitatea augmentată cu scopul de a atrage atenția asupra pericolului pe care vandalismul îl reprezintă pentru clădirile de patrimoniu.

În modulul de documentare al aplicației Patrimoniu 100, există o hartă în care sunt marcate clădiri de patrimoniu, hartă construită pe baza unei liste a monumentelor cu valoare istorică pe care am compilat-o din mai multe surse. Până în acest moment am reușit să strângem în jur de două – trei mii de monumente aflate pe teritoriul României. Per total sunt, într-adevăr, câteva zeci de mii, deci mai e de lucru. Le recomandăm utilizatorilor aplicaţiei să raporteze starea clădirilor prin intermediul modulului documentare, cu imagini și texte informative, iar noi urmează să preluăm coordonatele GPS din detaliile imaginilor, iar astfel putem dezvolta împreună baza de date.“

Ciprian Făcăeru, Augmented Space Agency

Important este să conştientizaţi spaţiul public ca fiind al vostru, al locuitorilor oraşului, să-l priviţi altfel şi să fiţi mai critici cu ceea ce vedeţi, din punct de vedere estetic; să fiţi critici şi cu voi, să nu treceţi cu ochi goi fără să vă pese de ce se petrece în jurul vostru. Spaţiul urban e al vostru, al tuturor şi e important să fie cât mai frumos.”

Alexandru Ciubotariu, street-artist

Turul, ghidat de Edmond Niculușcă și Alberto Groșescu (Asociaţia ARCEN), a început pe strada Arthur Verona, unde se află casa „Ion Mincu”, a traversat Grădina Icoanei, unde se găsește  Şcoala Centrală, a vizat și Parcul Ioanid mărginită de strada Dumbrava Roşie, o zonă în care se duce o adevărată luptă pentru a proteja clădirile cu valoare istorică ale Bucureştiului, ridicate la începutul anilor 1900. Alexandru Ciubotariu, ambasadorul proiectului „Patrimoniu pentru următorul secol”, le-a explicat liceenilor diferența dintre street art și vandalism.

Această acţiune a fost realizată în parteneriat cu: DC Communication, Augmented Space Agency (agenţia care a creat aplicația digitală Patrimoniu 100), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) şi Alexandru Ciubotariu, „Pisica Pătrată” – street-artist implicat în proiecte culturale, patrimoniu și valorizarea acestuia.

Iniţiat de INCFC, proiectul „Patrimoniu pentru următorul secol” a coagulat, pe parcursul derulării sale, mai multe entităţi preocupate de protejarea şi păstrarea memoriei patrimoniului construit din Bucureşti şi de educarea tinerilor cu privire la valoarea arhitecturală a capitalei.

 

Pe lângă instrumentele digitale de educație alternativă şi iniţiativele de conştientizare publică, proiectul a generat și o serie de mini-documentare, semnate de regizorul Ileana Szasz, care tratează modul în care comunitățile locale au influențat pozitiv sau negativ starea unor monumente istorice de pe întreg cuprinsul României. Materialele video pot fi vizionate aici: http://patrimoniu100.ro/7-povesti-despre-patrimoniu-si-comunitate/

Proiectul „Patrimoniu pentru următorul secol” este finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul programului de proiecte, manifestări și acțiuni dedicate Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial, cu sprijinul inspectoratelor școlare județene și al instituțiilor de învățământ implicate în proiect.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.