Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Trip Talks #22: Japonia ca oglindire | cu invitatul Leca Radu, doctor in studii asiatice

0

12 septembrie 2016, orele 19.30, la Journey Pub ( Str. George Enescu nr.25, in Piata Romana)

* Intrare libera la eveniment, in limita a 100 de locuri. Rezervari:  0752 285 286

Radu Leca

cover TT #22-01

Vizuina iepurelui

Una dintre cartile mele preferate despre Japonia e A Japanese Mirror a lui Ian Burruma. Acolo sunt disecate stereotipuri culturale cu gratie. Asta a fost dintotdeauna interesul meu: sa verific cat de direct posibil validitatea ideilor pe care le avem despre o cultura indepartata si iconica precum cea japoneza. Ideile acestea nu sunt statice si nici strict circumscrise: tot timpul a existat un interschimb si o corespondenta intre stereotipurile noastre despre japonezi si cele ale japonezilor despre ceilalti si despre ei insisi. O refractie fragmentara in care participam cu totii.

Am acceptat o bursa de cinci ani, abandonand studiile la Unibuc, pentru ca parea cel mai direct mod de a intra in oglinda Japoniei ca Alice in tara minunilor. Cautam instinctiv un mod de a fi sponsorizat pentru a-mi urmari curiozitatile. Una dintre ele e cliseul “civilizatiei japoneze traditionale”, care e de fapt creatia secolelor 18-19. De-asta am continuat sa practic aikido – o arta “traditionala” inventata in perioada interbelica – in timp ce studiam istoria literaturii japoneze.

Tara minunilor

Printre altele am inconjurat Kyushu cu bicicleta intr-o saptamana, imbaindu-ma in izvoare termale si dormind la cort in parcuri publice. Am intruchipat apoi stereotipul preotului crestin pentru a casatori cupluri japoneze in capele atasate hotelurilor. Aceste experiente au inspirat povestea cu care am contribuit la volumul Scrisori din Cipangu publicat de Editura Trei.

Alice

[O bursa de cinci ani ca student in Japonia]

Orice calatorie e o tentativa de viata alternativa, asa ca de ce sa nu o prelungesti si sa o adancesti pana devine viata ta? In cazul meu, am devenit imaginea mea oglindita in Japonia, si acum ies incet incet din oglinda.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.