Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Trei campioane olimpice și campionii Special Olympics – întâlnirea titanilor pe terenul de baschet

0

Atleta Doina Melinte, judoka Alina Dumitru și canotoarea Viorica Susanu Chermes au jucat baschet unificat cu Mădălina, Alexandru, Florin, Mohamad și Stelian, multipli campioni la Jocurile Special Olympics Mondiale, Europene și Naționale

100 de sportivi cu și fără dizabilități intelectuale și-au demonstrat abilitățile într-un spectacol unificat de gimnastică artistică, acrobație, fitness și dans.

București, 24 iulie 2018 – Atleta Doina Melinte, judoka Alina Dumitru și canotoarea Viorica Susanu Chermes au intrat pe teren într-un meci demonstrativ de baschet unificat alături de campionii Special Olympics: Mădălina Marin, Alexandru Alecu, Florin Dinu, Mohamad Abedin Nejadi și Stelian Jerlăianu. Campionii au transmis, astfel, un mesaj de incluziune a persoanelor cu dizabilități intelectuale cu ocazia a 50 de ani de când mișcarea Special Olympics luptă la nivel global împotriva discriminării lor.

La Special Olympics am întâlnit niște sportivi deosebiți: curajoși, inimoși, cu o veselie molipsitoare. Ați reușit să ne impresionați până la lacrimi și să ne arătați că în viață putem să ne depășim oricând limitele. Am avut foarte multe lucruri de învățat de la voi. Vă iubim și vă îmbrățișăm cu mare drag!”, le-a transmis Viorica Susanu Chermes sportivilor Special Olympics la finalul meciului.

Vă doresc să aveți ambiție, dorință de a învinge și să vă întoarceți cu cât mai multe medalii de la Jocurile Mondiale Special Olympics de anul viitor de la Abu Dhabi”, a fost și mesajul Alinei Dumitru.

Am fost impresionată de spectacolul oferit astăzi de sportivii Special Olympics. Vă doresc sănătate și încredere! Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți și suntem alături de voi!”, a spus și Doina Melinte.

Doina Melinte a deținut patru recorduri mondiale la atletism, unul dintre ele fiind doborât abia după 26 de ani, respectiv în 2016. Totodată, a câștigat toate trofeele și medaliile posibile, printre care aurul la proba de 800m și argintul la 1500m la Olimpiada de la Los Angeles din 1984. Alina Dumitru este prima româncă medaliată cu aurul olimpic la judo, la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, categoria 48Kg. În anul 2012, a obținut medalia de argint la Jocurile de la Londra, e multiplă campioană europeană și câștigătoarea a trei medalii de bronz la campionatele mondiale. Viorica Susanu Chermes este multiplă medaliată la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000), Atena (2004), Beijing (2008) și câștigătoarea unei medalii de bronz tot la Beijing. La campionatele mondiale la care a participat a mai câștigat cinci medalii de aur, trei de argint și trei de bronz.

Din partea Special Olympics, au intrat pe teren campionii la Jocurile Mondiale Special Olympics de la Los Angeles din 2015: Mădăina Marin (29 de ani, înot), Florin Dinu (31 de ani, gimnastică), Stelian Jerlaianu (31 de ani, fotbal unificat), dar și Mohamad Abedin Nejadi (32 de ani, înot), campion la Jocurile Europene Special Olympics de Vară, Belgia, 2014 și Alexandru Alecu (28, gimnastică), campion la Jocurile Naționale Special Olympics ale Italiei, în anul 2017.

Gimnastică, acrobație și dans unificat

Sportivii Special Olympics au făcut o demonstrație de gimnastică unificată, acrobație și dans la Universitatea de Educație Fizică și Sport din București alături de gimnastele din grupul Euritmic al Clubului Sectorului 6, antrenate de prof. Adela Popescu. Sportivii Special Olympics au fost antrenați pentru spectacolul aniversar timp de patru luni de prof. univ. dr. Gabriel Popescu. Pe lângă gimnastică, sportivii Special Olympics practică diverse alte sporturi fiind câștigatori a numeroase medalii la competiții locale și internaționale de înot, baschet, bocce, atletism, schi fond și alpin, mers/alergare pe zăpadă, tenis de masă.

Aniversarea a 50 de ani de Special Olympics a fost marcată și printr-un lanț uman al incluziunii la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), dar și prin iluminarea în roșu, culoarea incluziunii, a Arcului de Triumf*, a sediului COSR, a Muzeului Național de Artă al României și a Palatului Suțu – Muzeul Municipiului București. Magazinul Cocor a rulat pe parcursul zilei de vineri imagini cu sportivii Special Olympics pe cele 12 ecrane exterioare.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul financiar al magazinelor PROFI și al Fundației United Way Romania prin proiectul „Performanța Socială prin Sport – Medalie pentru Viață”. Partenerii evenimentului au fost Hervis Sports, Herbalife Nutrition, companie globală de produse de nutriție care își propune să facă lumea mai sănătoasă și mai fericită, Asociația Română pentru Iluminat, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Marbo Trade și Universitatea Națională de Educația Fizică și Sport din București.

***

*Arcul de Triumf a beneficiat de finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, Axa Prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, Domeniul Major de Intervenție 5.1 – Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea/modernizarea infrastructurilor conexe pentru lucrări de consolidare și restaurare.

Despre Special Olympics International

Special Olympics este cea mai mare organizaţie sportivă din lume pentru copii şi adulţi cu dizabilităţi intelectuale care organizează anual antrenamente şi competiţii sportive pentru 5,7 milioane de sportivi şi parteneri din 172 de ţări. În fiecare zi, are loc un eveniment sportiv Special Olympics iar, anual, organizaţia derulează până la 100.000 de evenimente locale, naţionale şi internaţionale. Organizaţia şi acţiunile sale sunt recunoscute de Comietul Olimpic Internaţional. Special Olympics derulează Jocurile Olimpice Special Olympics de Vară şi de Iarnă, la fiecare doi ani. Următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice Special Olympics va avea loc la Abu Dabhi, în martie 2019.

Despre Special Olympics România

Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, nedreptății și intoleranței. În România Special Olympics a ajutat din 2003 până în prezent peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.

Informații despre Special Olympics România sunt disponibile pe website-ul oficial (www.specialolympics.ro) și pagina oficială de Facebook (www.facebook.com/SpecialOlympicsRomania).

Despre Rețeaua de Magazine PROFI

PROFI este rețeaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografică din țară și cu un ritm de creștere încă neegalat în România. În 2016 au fost deschise nu mai puțin de 134 de magazine, alte 195 s-au adaugat în 2017, astfel că  2018 a început cu peste 695 de magazine amplasate în 379 de localități din toate județele și municipiul București. Dezvoltarea va continua și, în fiecare dintre anii care vin, urmează să se deschidă un număr de magazine cel puțin egal cu cel al inaugurărilor din anul precedent. (www.profi.ro )

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.