Toamnă renascentistă la Fundația Calea Victoriei

0

De vineri, 30 septembrie, ora 19:00, la Fundația Calea Victoriei începe un nou modul din seria despre istoria & filosofia culturii europene cu Mario Barangea.

Cursul Portrete și idei din Renaștere este ocazia de a te apropia de câteva idei generate sau continuate de către elitele Renaşterii – perioadă frământată din istoria Europei, cu nenumărate disensiuni, dar dublată de un avânt extraordinar în ordinea cunoaşterii-

Despre ce vom învăța?

  1. Influenţa bizantinilor: ne apropiem de atmosfera conciliului de la Ferrara-Florenţa şi, în acest context, urmărim emigraţia cărturarilor bizantini în peninsula italică.
  2. Umanismul italian: încercăm să surprindem caracteristicile umanismului renascentist examinând două axe. Una spaţială/geografică: antinomia Padova-Florenţa, alta temporală: de la devoţiunea lui Petrarca la retorismul literelor florentine.
  3. Contemplaţiile lui Rafael: pentru că nu putem trece nicicum peste arta renascentistă, la întâlnirea cu numărul trei admirăm împreună sensurile spirituale ale câtorva dintre picturile lui Rafael.
  4. Explorări în macrocosmos: despre separarea astronomiei de astrologie. Trecerea de la antropocentric/geocentric la heliocentric: o scurtă istorie a deplasării centrului.
  5. Explorări în microcosmos: odată cu Marsilio Ficino, dar nu doar datorită lui, au reintrat în circuitul intelectual autorii hermetici. Ezoterismul a reprezentat o parte însemnată a explorărilor renascentiste, de data asta în misteriosul microcosmos uman.

Nu doresc neapărat să ilustrez contraste, ci mai degrabă consensuri. Iar principalul acord cu privire la Renaştere este că revitalizează cultura Europei la momentul oportun, scoţând din uitare sau marginalizare scrieri ale Antichităţii clasice şi idei de o bogăţie uimitoare (Mario Barangea)

Mai multe despre acest curs și înscrieri puteți afla de aici.

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.