Tinerii cercetători au adus știința mai aproape de public în Turneul Campionilor Games of Science

0

Competiția de comunicare a științei Games of Science, aflată la prima ediție, și-a desemnat în acest weekend câștigătorii etapei naționale. Andrada Balmez, masterandă în biologie, s-a clasat pe locul I, cu o prezentare despre medicina personalizată.

Turneul Campionilor Games of Science s-a desfășurat sâmbătă, pe 18 iunie, la Universitatea Politehnica din București. Evenimentul, organizat de British Council România, Asociația Biomentorhub și Universitatea Politehnica din București, a adus în fața publicului 10 tineri cercetători, finaliști ai sesiunilor Games of Science, care au acceptat provocarea de a vorbi despre cercetări științifice complexe pe înțelesul publicului larg, în mod cât mai simplu și atractiv, pe durate de la 15 secunde la 3 minute.

Concurenții au fost evaluați pentru atractivitatea, claritatea și impactul prezentărilor lor de un juriu format din Dr. Sorin Cebotari, Mădălina Cocea, Vasile Decu, Andrada Fiscutean, Dani Petrache (Danivers), Oana Racheleanu și Anda Vișan.

Înaintea concursului, pe 17 iunie, tinerii cercetători au participat și la un masterclass de o zi de comunicare a științei, condus de specialista în comunicare Ada Roseti.

Finaliștii din Turneul Campionilor au fost selectați dintre cei peste 100 de studenți și tineri cercetători din România care au avut ocazia de a-și antrena abilitățile de comunicare în această primăvară, în cadrul primei ediții a sesiunilor de training și concurs Games of Science, într-un format original dezvoltat de Ada Roseti. Sesiunile au fost derulate de British Council România în colaborare cu Asociația BioMentorHub ca parte a proiectului “Știința pentru toți”, finanțat în cadrul CIVIS OPEN LAB-UB al Universității din București, cu sprijinul mai multor parteneri universitari.

Câștigătorii Turneului Campionilor

Prezentarea despre medicina personalizată i-a adus tinerei bioloage Andrada Balmez locul I în Turneul Campionilor Games of Science, alături de un premiu de 400 de euro oferit de Asociația pentru Educație și Știință Hermann Oberth. Absolventă a studiilor de biologie la Imperial College London, în prezent Andrada urmează un master în domeniu la Universitatea din Koln, iar în paralel studiază literatura, limbile străine și educația la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

„Încă de mică am știut că vreau să înțeleg necunoscutul, să explorez acele zone despre care se stie atât de puțin, iar acum îmi doresc să înțeleg cum se dezvoltă creierul, cum procesează limbajul și învață limbi noi, ce efecte au condițiile neurodivergente asupra acestuia. În timpul liber cresc și colecționez plante, nu mă opresc din citit și încerc să conving pe toată lumea ca știința nu e un domeniu exclusivist. Și, cel mai important, într-o bună zi, voi găsi modalitatea interdisciplinară perfectă de a îmbina toate acestea și de a găsi un răspuns mic pentru domeniul științific, dar care înseamnă atat de mult pentru mine.” a declarat Andrada Balmez, câștigătoarea Games of Science

Locul II în competiție, cu un premiu de 300 de euro oferit de Asociația Ad Astra, a fost câștigat de Isabela Dragomir, doctorandă în biofizică moleculară și cercetător științific în cadrul Institutului de Cercetări Interdisciplinare ICI al Universității Al. I. Cuza din Iași, care a vorbit în concurs despre soluțiile oferite de natură pentru a combate rezistența la antibiotice.

Premiul Publicului a fost adjudecat de Claudiu Roman, asistent de cercetare în domeniul poluării atmosferice în cadrul Centrului CERNESIM al Universității Al. I. Cuza din Iași, a cărui prezentare a acoperit tehnologiile de distrugere a poluanților gazoși.

Premiul Special al Universității Politehnica din București a fost acordat lui Andrei-Robert Alexandrescu, student la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pentru o prezentare despre folosirea inteligenței artificiale în circulația feroviară, iar Premiul Special al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO a fost acordat Corinei Cobzac, doctorandă la Universitatea Politehnica din București, care a povestit publicului cum se întâlnesc natura și mecatronica. Un premiu special ad-hoc constând în cărți din Biblioteca Exploratorilor a fost oferit de Vasile Decu finalistei Gabriela Prundaru, masterandă în neurobiologie la Universitatea din București, pentru ingeniozitatea prezentării sale despre neuroplasticitate.

Concurenții clasați pe locurile I și II în competiție, precum și câștigătorul premiului publicului, au primit și examene de limba engleză Cambridge English Assessment sau Aptis din partea British Council România, precum și pachete de cărți din colecțiile de știință și beletristică de la Editura Humanitas.

Temele de cercetare prezentate de cei 10 finaliști din Turneul Campionilor Games of Science au fost:

  • Andrei-Robert Alexandrescu – Detecție de macazuri folosind metode de inteligență artificială și procesare de imagini

  • Victor Baerle – Algele unicelulare: un aliment nutritiv și ieftin

  • Andrada Balmez – Cum ne putem asigura că medicina personalizată e răspunsul corect

  • Mihaela Borota – Modelarea matematică și poluarea râurilor

  • Corina-Ioana Cobzac – Natura și mecatronica

  • Isabela Dragomir – Antibioticele viitorului bazate pe molecule peptidice antimicrobiene, soluția eficientă dată de natură pentru a combate rezistența bacteriilor la antibiotice

  • Claudiu Roman – Chimia atmosferei și tehnologii de distrugere a poluanților gazoși

  • Ionela-Cristina Petcu – Optimizarea actuatorului magnetic al unui sistem de detecție bacteriană

  • Gabriela Prundaru – Comportamentul uman din perspectiva plasticității neuronale

  • Lavinia-Ioana Verdeș – Barierele în învățarea elevilor și cum îi pot ajuta profesorii să le depășească

Prima ediție a Turneului Campionilor Games of Science a fost organizată de British Council România, Asociația Biomentorhub și Universitatea Politehnica din București, sub coordonarea specialistei în comunicarea științei Ada Roseti, și s-a desfășurat cu sprijinul partenerilor Asociația pentru Educație și Știință Hermann Oberth, Asociația Ad Astra, Editura Humanitas, Comisia Națională a României pentru UNESCO, Lexonn.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.