THE SPIRIT OF INDIA, spectacol de muzică și dans cu trei artiști de excepție / miercuri, 19 iunie 2024

0

Trei artiști excepționali într-un spectacol dedicat Sărbătorii Muzicii

Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, cu susținerea Ambasadei Indiei, a Ministerului Culturii din India și a Institutului Francez din România, vă invită la un spectacol de muzică și dans cu trei artiști de excepție. Evenimentul va avea loc miercuri, 19 iunie, ora 19:00, la Cinema Elvire Popesco (Bd. Dacia nr. 77, București).

Deținător al unui portofoliu artistic constând în multiple forme de dans, Sooraj Subramaniam aduce în fața publicului român un repertoriu tradițional de Odissi și Bharatanatyam, două din stilurile principale de dans clasic indian. Apelând la un vocabular ce îmbină posturi corporale, mișcari, gesturi și mimică, dansatorul aduce la viață mituri străvechi, creând pe scenă lumea templelor, unde dansul era odinioară una din ofrandele închinate zeilor. Născut în Malaezia, format la școli din Europa, Australia și Asia, coregraf cu producții pe scene din Europa și America, Sooraj a trăit experiența dansului în diverse medii culturale iar opera sa contemporană sfidează categoriile estetice și granițele identitare.

În prima parte a spectacolului, Bhaskar Das, la bansuri (flautul din bambus), și Nihar Mehta, la tabla, invită ascultătorii într-o călătorie sonoră de la stări meditative, liniștitoare, până la ritmuri vii și exuberante. Muzica clasică indiană a fost venerată de secole pentru impactul său profund asupra bunăstării mentale, contribuind la reducerea stresului, facilitând relaxarea, introspecția și concentrarea. Unul dintre cei mai remarcabili tineri maeștri ai muzicii clasice indiene la bansuri, deținător a numeroase premii, Bhaskar Das a avut privilegiul de a cânta pentru premierul indian Narendra Modi și regele Filip al Belgiei. Nihar Mehta trăiește și lucrează în Franța de 20 de ani, contribuind la relația culturală franco-indiană. Este un important promotor al muzicii indiene în Europa, concertând și organizând turnee alături de artiști renumiți, precum Zakir Hussain sau Vishwa Mohan Bhatt, câștigători ai Premiului Grammy. 

Spectacolul face parte din Sărbătoarea Muzicii (Fête de la Musique), important festival popular organizat începând cu anul 1982, ce sărbătorește în jurul datei de 21 iunie amploarea și diversitatea practicilor muzicale ale lumii.

Biletele de intrare se găsesc în vânzare pe EVENTBOOK.ro, EVENTIM.ro, la Cinema Elvire Popesco și în Librăriile Humanitas.

Sponsori eveniment: Dr. Reddy’s, Organic India, Hotel Răzvan

Sooraj Subramaniam și-a început studiile la Sutra Dance Theatre, Malaezia, unde a studiat stilurile de dans clasic indian Bharatanatyam și Odissi. A continuat cu baletul clasic, absolvind Academia de Artele Spectacolului din Australia de Vest. Stabilindu-se în Marea Britanie, țară ce reunește o comunitate numeroasă de artiști din India și Asia de Sud, a lucrat în principal cu academia de dans SRISHTI, predând și interpretând Bharatanatyam. De asemenea, a participat la turnee internaționale alături de companiile de dans Akademi, Balbir Singh Dance Company și Shobana Jeyasingh Dance. În timpul șederii la Londra, s-a inițiat în Kathak cu Urja Desai Thakore, adăugând și acest stil de dans vocabularului său variat. De când s-a mutat în Belgia în 2012, Subramaniam a lucrat cu coregrafi independenți precum Nicole Kohler (BE), Kalpana Raghuraman (NL), Seeta Patel (Marea Britanie) și Maghenta Collective (BE). În prezent, Sooraj locuiește în Ghent și continuă să se specializeze în stilul Odissi cu maestra Bijayini Satpathy, în Bengaluru, India.

Bhaskar Das este unul dintre cei mai remarcabili tineri maeștri ai muzicii clasice indiene la bansuri. A fost inițiat în muzică de tatăl sau, Pandit Gopal Das, unul dintre pionierii muzicii clasice indiene la clarinet. Talentul lui Bhaskar a fost onorat cu premii la numeroase competiții muzicale și de asemenea cu o bursă națională oferită de Guvernul Indian ce i-a permis să-și finalizeze masterul de la Universitatea Hindusă din Banaras, Magna Cum Laude. Bhaskar este recunoscut de Consiliul Indian pentru Relații Culturale și a avut șansa de a-și prezenta muzica în concerte naționale și internaționale în țări precum Elveția, Franța, Italia, Olanda, Germania, România, Marea Britanie, Spania, Slovenia, Dubai, Thailanda și Africa de Sud. A avut marele privilegiu de a susține o reprezentație în fața Primului Ministru Narendra Modi și a Regelui Filip al Belgiei. În prezent trăiește în orașul cinematografiei, Mumbai, unde aplică esența sistemului tradițional al muzicii clasice în proiecte moderne și colaborări cu diverse genuri muzicale.

Nihar Mehta provine dintr-una dintre cele mai importante familii de filozofi și muzicieni din India. Originar din Ahmedabad, unde familia sa a înființat Școala de Muzică Saptak și renumitul festival anual de muzică Saptak, Nihar este un artist de rang B aprobat de Guvernul Indiei și de academia Gujarat Sangeet Natak. Nihar trăiește și lucrează în Franța de 20 de ani și contribuie la relația culturală franco-indiană. A apărut pe scenă în locații prestigioase din Europa, cum ar fi Filarmonica din Paris, Filarmonica din Duisburg, Opera din Evora, scena națională din Boulogne-Billancourt și  Nantes, Muzeului Național de Arte Asiatice din Paris, Muzeul Confluențelor și Muzeul de Etnologie din Olanda. A susținut concerte la nivel internațional cu mari muzicieni din India, Europa și Statele Unite, precum Jordi Savall, George Brooks, Krishna Bhatt, Terry Riley, Shujaat Khan, Shahid Parvez, Sabir Khan, frații Rajan-Sajan Mishra, Kushal Das, Rakesh Chaurasia și câștigătorul premiului Grammy, Vishwa Mohan Bhatt. De câțiva ani, Nihar Mehta organizează în Europa ateliere și turnee pentru legendarul maestru Zakir Hussain, prin organizația culturală pe care a fondat-o în Franța.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.