’The Signs for Somewhere and Elsewhere and Here and Now’ la Gaep: expoziție de grup cu toți artiștii reprezentați de galerie

0

ARTIȘTI: Răzvan Anton, Pavel Brăila, Felipe Cohen, Vlatka Horvat, Sebastian Moldovan, Damir Očko, Cătălin Pîslaru, Mihai Plătică, Raluca Popa, Marilena Preda Sânc, Mircea Stănescu, Ignacio Uriarte

8 decembrie 2023 – 3 februarie 2024

Vernisaj: vineri, 8 decembrie, 18:00 – 21:00

Gaep: strada Giuseppe Garibaldi 8, București

gaepgallery.com |   @gaepgallery |   @gaep.gallery

Răzvan Anton, Fading Study (Tarnița Lake), 2022, pix albastru pe hârtie perforată, 168 x 150 cm

Gaep prezintă ‘The Signs for Somewhere and Elsewhere and Here and Now’ (8 decembrie 2023 – 3 februarie 2024), o expoziție de grup care aduce împreună lucrări de la toți cei 12 artiști reprezentați de galerie: Răzvan Anton, Pavel Brăila, Felipe Cohen, Vlatka Horvat, Sebastian Moldovan, Damir Očko, Cătălin Pîslaru, Mihai Plătică, Raluca Popa, Marilena Preda Sânc, Mircea Stănescu și Ignacio Uriarte. A doua expoziție de la noua adresă a galeriei, din strada Giuseppe Garibaldi 8, ‘The Signs for Somewhere and Elsewhere and Here and Now’ propune o incursiune în practicile acestor artiști prin intermediul unor lucrări noi sau recente, prezentate acum în premieră. Vernisajul va avea loc vineri, 8 decembrie, între orele 18:00 și 21:00.

Titlul expoziției este împrumutat dintr-o carte a lui Deborah Levy, Swallowing Geography: „Singuraticul care deopotrivă observă și creează lumi vorbește, de nevoie, în mai multe limbi. Doar așa poate să exploreze contururile centrului și ale marginilor, semnele pentru undeva și altundeva și aici și acum [în original, the signs for somewhere and elsewhere and here and now].”

Artiștii au fost invitați să contribuie cu lucrări ce gravitează în jurul unor experiențe trăite sau imaginate de locuire a spațiului și în jurul unor spații în transformare, fie ele interioare sau exterioare. Asemenea tematici, care au legătură cu mutarea recentă a galeriei într-un sediu radical diferit de precedentul, coagulează perspective asupra locului și momentului prezent („aici și acum”), dar și asupra înțelegerii trecutului și închipuirii viitorului („undeva și altundeva”).

De la o heliografie de Răzvan Anton, Fading Study (Tarnița Lake), bazată pe o imagine de arhivă realizată în județul Cluj, la un video nou de Pavel Brăila, Event Horizon, ce oferă o privire caleidoscopică asupra unei străzi din Graz unde numeroasele magazine deținute de evrei au fost expropriate în 1938 și unde locuiesc acum refugiați din zone vulnerabile ale lumii, vizitatorii expoziției vor descoperi diverse ipostaze ale spațiului privat și ale celui public, adesea prin prisma istoriei care le-a marcat. Peisajul natural se regăsește în abstractizări ale apusului de soare în picturile lui Felipe Cohen și în fotografii noi de Mihai Plătică (seria Birefringent Sunstone Landscape), ce îmbină exprimarea artistică și privirea analitică asupra lumii prin refotografierea unor diapozitive prin filtrul unei bucăți de calcit optic. Cu contribuții precum o pictură de Marilena Preda Sânc intitulată Locuire, înfățișând un conglomerat de spații prinse într-un joc al oglinzilor, și seria de fotografii Unhinged (Lisbon) a Vlatkăi Horvat, în care corpul artistei și un obiect casnic devin o singură entitate, expoziția deschide și o discuție despre re-imaginarea spațiului domestic. 

Credit imagine

Răzvan Anton, Fading Study (Tarnița Lake), 2022, pix albastru pe hârtie perforată, 168 x 150 cm; prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.