Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

TEDxCaleaVictorieiED cu vorbitorii Csaba Asztalos, Alexandra Lăncrănjan, Elena Stancu, Eliza Rogalski si Valeriu Nicolae

0

TEDxCaleaVictorieiED – Educaţie pentru drepturile omului

Dată şi ora: 7 octombrie, între 10.00 –  15.00

Locaţie: Control Club, str. Constantin Mile, nr. 4.

FB TED

100 de participanţi la eveniment – tineri care vor să aducă o schimbare, tineri profesionişti din mediul business, reprezentanţi din sistemul educaţional şi din organizaţii neguvernamentale – care prin activitatea lor pot produce o schimbare cu privire la educaţia pentru drepturile omului în România.

Argumente pentru un eveniment TED educațional pentru drepturile omului

–         Potrivit statisticilor poliţiei, în anul 2012 au fost raportate peste 690 de cazuri de femei abuzate, iar 440 de persoane au fost trimise în judecată.

–         Rata scăzută a incluziunii pe piaţa forţei de muncă a grupurilor vulnerabile rămâne scăzută. Conform Agenţiei pentru pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, la nivelul anului 2012 numai 1% din persoanele cu dizabilităţi au fost angajate, în condiţiile în care rata persoanelor cu handicap raportată la populaţia ţării este de 3,67%. Pe lângă dificultăţile întâmpinate în ocuparea unui loc de muncă, de cele mai multe ori persoanele cu dizabilităţi mintale şi copiii sunt discriminaţi, accesul acestora la servicii de educaţie fiind îngrădit.

–         Discriminarea este un fenomen în creştere în România. Studiul “Discursul instigator la ură în România” identifică principalele ţinte ale DIU în România: minoritatea roma, cea evreiască, maghiară şi LGBT. Principalii emitenţi asupra cărora studiul atrage atenţia sunt politicienii şi autorităţile publice. Mass-media are şi ea un rol important. Aceasta diseminează discursul politicienilor pe de o parte şi emite noi mesaje, pe de altă parte.

–         Puţini români ştiu despre noţiunea de drepturile omului. Cu atât mai puţini ştiu că există diferite mijloace prin care îşi pot apăra drepturile.

–         În România, educaţie pt drepturile omului nu se face (cu adevărat) în la niciun nivel de învăţământ.

Evenimentul din 7 octombrie vrea să arate diversele modalităţi prin care educaţia pentru drepturile omului poate fi facută. Pentru că ideile bune merită să fie împărtăşite.

1.     Dreptul la politici

Alexandra Lăncrănjan – România în care trăiesc nu e România mea.

Alexandra Lăncrănjan este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, trainer la Institutul Național de Magistratură și știe dintotdeauna că drumul ei în viață nu poate fi separat de profesia de procuror. Realizează în fiecare zi că rolul ei nu este unul pasiv și luptă pentru schimbare și pentru normalitate.

Are stagii de pregătire la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și premii la concursuri internaționale privind drepturile omului.

Este o persoană boemă, dependentă de planificare și crede că singura politică publică în drepturile omului suntem noi, oamenii cărora le place implicarea, diversitatea șiajutorul reciproc.

Csaba Asztalos –  Este o provocare între a proteja dreptul la libertatea de exprimare și dreptul la demnitatea persoanei. Cu o experiență de peste 20 de ani în drept, Csaba Asztalos se simte în largul lui când vorbește despre protecția drepturilor omului. Se află la al doilea mandat ca președinte al  Consiliului Național de Combatere a Discriminării, este jurist de profesie, fost consilier de stat și lider al mai multor proiecte despre discriminare și drepturilor omului. Un bun organizator, Csaba Asztalos se mândrește cu o gândire pozitivă în ceea ce privește România de astăzi.

2.     Dreptul la practici

Eliza Rogalski – Am schimbat milioane de vieți

„We will find a way, or make one” a lui Hanibal este și motto-ul Elizei. Fondator al agenției de relații publice Rogalski Damaschin Public Relations și creator al  mai multor campanii de PR premiate la cele mai importante competiții de comunicare din lume, Eliza Rogalski este fascinată de posibilitatea de a schimba viața altor oameni prin proiectele sale.  Cu o experiență care depășește 14 ani în domeniul său de activitate, Eliza Rogalski a inițiat mai multe campanii care au adus în atenția opiniei publice probleme ale unor grupuri defavorizate, contribuind creativ la soluționarea lor. Cea mai satisfăcătoare a fost campania pentru Amnesty International, organizație care militează pentru drepturile omului, cu privire la situația romilor evacuați forțat de către autorități. Are specializare completă în comunicare, se simte mereu inspirată de problemele celorlalți și este dependentă de a le căuta rezolvarea.

Valeriu Nicolae – Cred și sper că vom asista cât de curând la o criză serioasă a elitelor Roma.

Manager, programator, moderator, dar mai ales activist pentru drepturile omului. O fire nonconformistă și directă, Valeriu Nicolae este este interesat de politicile publice. Recunoaște că este obsedat de  ghetouri, de o societate mai bună și de lupta împotriva anti-țigănismului. Este fondatorul și președintele Policy Center for Roma and Minorities și co-fondator al European Roma Policy Coalition. A lucrat ca și consultant senior la Open Society Institute, iar în prezent este director regional al departamentului de advocacy la World Vision. Ține regulat prezentări la conferințe internaționale și desfășoară seminare de instruire cu privire la drepturile omuui pentru Aspen Institute.

Lucrul cu care se mândrește cel mai mult este înființarea clubului de educație alternativă în ghetoul din Ferentari. Clubul a fost creat în 2010 și este primul din România care oferă consiliere și mentorat copiilor din minoritățile etnice.

Elena Stancu- Sunt realităţi ştiute de toţi, dar când le ai în faţa ta, au impact mult mai mare.

Dreptul de a fi liber o carcterizează pe Elena mai ales după ce a devenit freelancer și s-a mutat într-o autorulotă pentru a-i fi mai ușor să caute povești prin lume. Jurnalist de nouă ani, Elenei îi place să scrie despre problemele României de azi, despre încălcarea dreptului la educație al copiilor, traficul de ființe umane, violența domestic sau integrarea minorităților.

Recunoaște că oamenii din România sunt masiv needucați, iar cei mai mulți dintre ei, aceia din România reală, poartă cicatricile unei copilării marcate de violență.

Teleleu.eu este locul unde Elena împreună cu fotograful Comin Bumbuț „povestesc România de astăzi prin imagini și cuvinte”. Au investigat contextul corupţiei din sistemul medical românesc cu o bursă oferită de Balkan Fellowship for Journalistic Excellence, au câștigat o bursă din partea Centrului Rosalynn Carter și Centrul pentru Jurnalism Independent pentru a scrie despre cultura românilor de a-și educa fiii prin violență, iar anul acesta au făcut un material despre violența împotriva femeilor cu o  bursă Superscrieri/ Avon.

Invitat surpiză – este o doamnă care a fost abuzată de soţul său. Va povesti despre experienţele sale. Ne-a rugat sa nu îi dezvăluim numele real şi nu poate fi filmată.

Toate aceste lecţii şi alte activităţi în plus se vor pune în scenă pe 7 octombrie 2014, la Club Control.

Program

09.30 – 10.00  Bine aţi venit!

10.00 – 11.00  Dreptul la politici

11.00 – 11.30  Pauză şi networking

11.30 – 12.30  Dreptul la practici

12.30 – 13.00  Pauză şi networking

13.00 – 14.00  Dreptul la poveste

14.00 – 15.00  Concluzii şi discuţii informale

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.