Teatru independent la ARCUB: Comedia dulce-AMARĂ „RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş” se joacă pe 13 şi 14 iunie la Sala Mare ARCUB

0

Una dintre cele mai nou apărute companii de teatru independent din România, RESPIROComp., în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB, prezintă în luna iunie, la ARCUB, comedia „RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş”. Spectacolul regizat de Corina Dragomir este o adaptare a celei mai bune piese româneşti a anului 2018, „Matilda şi Groparii” de Stela Giurgeanu şi se joacă la Sala Mare ARCUB în zilele de 13, respectiv 14 iunie, de la ora 19.00.

Plasat într-un decor minimalist, compus din pânze albe, pe care se proiectează amintiri dintr-o viață anterioară, spectacolul este o comedie dulce-amară despre trei cumnate hotărâte să se confrunte cu provocările unui nou început, pe un acoperiș. Însă dincolo de ușile încuiate ale casei, trecutul pândește din umbră și amenință să invadeze prezentul celor trei protagoniste. Iar apariția unui cuplu de tineri avocați riscă să le expună secretele atât de bine păzite. Treptat, motivele așa-zisei lor vacanțe de pe acoperiș pune publicul față în față cu unul dintre subiectele tabu ale societății noastre: violența domestică asupra femeii.

Spectacolul este un rollercoaster de emoții și răsturnări neașteptate de situații, o poveste despre auto-cunoaștere, despre puterea de a merge mai departe și despre speranță, o distribuție în care alchimia dintre forță și sensibilitate creează pe scenă o energie captivantă și dinamică.

Comedia, în toată diversitatea sa, este o formă de expresie care ne permite să privim în adâncul umanității și să găsim luminițe de speranță și reziliență chiar și în cele mai întunecate momente. Cu gândul acesta, cu textul Stelei Giurgeanu și cu o echipă excelentă, am pornit în această călătorie artistică numită RESPIRO. Tema spectacolului, violența domestică împotriva femeii, este una dificilă, abordarea ei necesită curaj și încredere, iar această încredere am găsit-o în actorii care au fost alături de mine încă de la început, care au contribuit activ la procesul creativ și au adus propria lor înțelegere și experiență în acest proiect. Faptul că au crezut în mine și în această viziune regizorală mă motivează și mă inspiră în fiecare zi.” – regizoarea spectacolului, Corina Dragomir

Spectacolul „RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş” provoacă, emoționează, încurajează la reflecție și oferă momente de respiro prin umorul care se ridică precum un balon de oxigen în mijlocul tensiunii.

Am scris textul pornind, pe de o parte, de la prejudecățile asupra violenței contra femeii, precum «doar femeile fără educație pot fi victime ale violenței domestice», iar pe de altă parte, ca un soi de justificare a radicalismului feminismului. Personajele mele, o intelectuală (Olga), o femeie de afaceri (Sonia) și o casnică (Nora) sunt victime, pe de o parte a acestui tip de violență, pe de alta a prejudecăților. Le e frică să vorbească despre abuzuri, pentru că lumea nu le va crede sau le va privi cu reticență. Drept pentru care îndură ani de bătăi și abuzuri emoționale, trecând totul sub tăcere. […] Totuși, ceva se întâmplă: când prea mult e prea mult, cele trei femei reacționează. «Crima» lor e de a-și face dreptate singure, acolo unde nici societatea și nici autoritățile nu intervin. Se «radicalizează», pentru că sunt obligate s-o facă. Își recapătă independența, cu riscul de a fi judecate ca niște criminale. Totuși, cine este de vină pentru acțiunile lor: ele sau societatea surdă și mută la abuzul domestic?” autoarea Stela Giurgeanu.

RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş” a avut premiera în martie 2023 şi îi are în distribuţie pe actorii Ada Navrot, Ioana Abur, Laura Vasiliu, Cătălina Nichitin, Dorin Enache.

Spectacolul se joacă în zilele de marţi, 13 iunie şi miercuri, 14 iunie 2023, de la ora 19.00, la Sala Mare ARCUB din strada Lipscani 84-90.

Biletele au fost puse în vânzare la prețuri variabile în funcție de categoria de loc și pot fi achiziționate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere și la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani 84-90).

Preţuri bilete:

Cat. I – 50 lei;

Cat. II – 35 lei.

RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş | 13-14 IUNIE 2023, ora 19.00 | Sala Mare ARCUB

adaptare după Matilda și Groparii de Stela Giurgeanu

Cu: Ada Navrot, Ioana Abur, Laura Vasiliu, Dorin Enache și Cătălina Nichitin

Regia: Corina Dragomir

Scenografie: Ileana Zirra

Costume: Bianca Popp

Video: Teona Galgoțiu și Teodora Roșu

Concept și realizare afiș: Ileana Zirra

Durata spectacolului: 1 oră și 50 minute (fără pauză)

Spectacol produs de RESPIROComp., o nouă companie de teatru care adună actori și regizori din diferite generații. Scopul acestor profesioniști este de a vorbi prin arta lor despre temele actuale ale societății.

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Muncipiului Bucureşti, în parteneriat cu RESPIROComp.

Parteneri media: Radio București FM, Agerpres, Societatea de Transport Bucureşti

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram

Detalii pe www.arcub.ro

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.