Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

TATE întâlnește „Cumințenia Pământului” la Artmark

0

Membri ai comitetului unuia dintre cele mai faimoase muzee de artă din lume, TATE Modern din Marea Britanie, alături de mari colecționari internaționali de artă, atrași de potențialul artei românești, sosesc la începutul lui septembrie în România. Artmark, una dintre instituțiile culturale care găzduiesc această vizită, organizează luni, 8 septembrie, la solicitarea TATE Modern (cel mai vizitat muzeu de artă modernă din lume în 2013), o expoziție privată dedicată marilor artiști români ai avangardei începutului de secol.

Una dintre vedetele expoziției va fi „Cumințenia Pământului” de Constantin Brâncuși, probabil cea mai importantă sculptură de Brâncuși încă pe teritoriul românesc, aflată astăzi într-o colecție privată (urmând retrocedării acesteia de către Muzeul Național în 2012). Cumințenia Pământului este o operă cu un trecut încărcat, cu o simbolistică puternică, reflectând în profunzime originalitatea creației artistului român, cunoscută pe plan mondial și râvnită de toate marile muzee ale lumii.

Expoziția organizată la solicitarea TATE Modern reflectă mobilitatea artistică și fantastica libertate de exprimare a artiștilor români în perioada avangardei începutului de secol XX, aceștia fiind la curent cu manifestele artistice din lumea culturală vestică, uneori implicați în nașterea unora dintre curentele avangardiste ale vremii, alteori doar asimilatori sau continuatori. Artiști români precum Victor Brauner, Marcel Iancu, Arthur Segal, Hermann Maxy, Corneliu Michăilescu, Gherasim Luca, Jules Perahim, George Mișoznic, Jacques Herold, Paul Păun, Brassai, Hans Mattis Teutsch s-au aflat în primele linii ale avangardei regionale, iar unii dintre aceștia au fost deja și sunt și astăzi consacrați și cotați mai întâi de Occident. Prezenți în expoziția privată ”Showcasing Romanian Avant-garde Art, from private collections, TATE viewing”, aceștia vor oferi consistență, istorie și relevanță universală discursului artistic românesc, supuși fiind scrutinului valoric al reprezentanților TATE și colecționarilor internaționali.

Printre cele mai valoaroase opere se află și Himera Pământului de Dimitrie Paciurea (un alt exemplar al acesteia aflându-se în expunere la Muzeul Național de Artă), „Port la Mediterană” de Marcel Iancu (provenind din fosta colecție dr. Iosif Dona, retrocedată de Muzeul Național de Artă în 2007), Cu porumbelul de Hermann Maxy (provenind din fosta colecție a ziaristului A.L. Zissu), Hipergeneza reapariției de Victor Brauner (cea mai mare pictură de Brauner aflată într-o colecție românească privată), Nud de Hans Mattis-Teutsch (provenind din colecția fostului ministru de externe George Macovescu) sau Portretul lui Geo Bogza” de Jules Perahim (probabil cea mai timpurie pictură suprarealistă de Perahim într-o colecție privată, provenind chiar din colecția lui Geo Bogza).

Port la Mediterana, Marcel Iancu

De notat că impresionanta colecție TATE Modern numără deja câțiva artiști români printre care vârfurile avangariste Constantin Brâncuși, Arthur Segal, Brassai, dar și postmoderni precum Geta Brătescu sau Paul Neagu.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.