Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri 14 – 16 septembrie 2012

0

 Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri din 2012 păstrează structura anilor trecuţi şi rămâne un târg mic care îşi doreşte să fie mai aproape de atmosfera unui praznic, de celebrare a uneia dintre cele mai importante sărbători ale ortodoxiei: Înălţarea Sfintei Cruci, în 14 septembrie.

Ne dorim să obişnuim publicul cu o privire complexă asupra teritoriului explorat şi de aceea continuăm să construim acţiunea ca un tip de act cultural care încearcă să recupereze frumuseţea obiectului de cult şi a spaţiului din care acesta provine, redescoperind frumuseţea formei şi a tiparului vechi, dublată de inovaţiile interesante care creează cazuri atipice atât în creaţiile tradiţionale, cît şi în cele contemporane. Obiectivele noastre rămân aceleaşi:

Recontextualizarea şi reconstituirea meşteşugului urmărind calitatea tehnicii, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, prezentarea unor teme iconografice devenite reper în iconografia ţărănească, dar şi inovaţii care să nu se îndepărteze excesiv de canon, evitarea serializării industriale pentru scopuri comerciale.

Recuperarea fragmentară a unui teritoriu dominat de o inflaţie agresivă a prostului gust şi a ignoranţei, ca reacţie la suprasaturarea pieţei cu obiecte de cult de proastă calitate, deturnate de la sensul iniţial.

Descoperiţi ca de obicei în târg: prăznicare, sfinţi protectori, sărbătorile mari, heruvimi desprinşi din cetele îngereşti, Crucea în variante ne-împuţinate, toate închipuite pe icoane pe lemn, icoane pe sticlă, icoane de vatră, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte şi lucrări care au ca sursă meşteşugurile iconarilor şi ale artiştilor.

Însoţim praznicul cu suc de mere, turtă dulce, dulceţuri, miere şi prăjituri de casă.

Intrarea este 6 lei şi 3 lei bilet redus

Participarea iconarilor la târg se face în urma unei invitaţii nominale şi a unei selecţii preliminare.

Acţiuni conexe

Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri de anul acesta propune, în cadrul seriei de expoziţii Portret/ Atelier, trei studii de caz: Adriana Boerescu, Angela Ludoşanu şi Nicu Muntean.

Iconarii invitaţi au un traseu interesant atât din unghiul meşteşugului, cât şi din perspectiva contextului în are ei s-au format şi au lucrat. De la studii de artă, la descoperiri şi dezvoltări autodidacte, de la tentaţia picturii occidentale, la descoperirea autenticităţii trăite a icoanei ortodoxe, drumul lor dezvăluie căutări şi reconstituiri personale ale meşteşugului Icoanei. Ca şi în seriile precedente, portretul iconarului va fi dublat de atelierul său într-o construcţie expoziţională mai apropiată demersului eseului şi al experimentului.

Finisajul expoziţiei va fi însoţit de lansarea celor trei caiete Portret/Atelier şi de un concert de muzică psaltică susţinut de Grupul Nectarie Protopsaltul, pe 16 septembrie, la ora 17:00.

Grupul Nectarie Protopsaltul este unul dintre cele mai prestigioase coruri de muzică bizantină din România. Fondat în 2001 şi condus în primii ani de Valentin Gheorghe, Grupul este dirijat din 2008 de Sabin Preda, lector la Facultatea de Teologie din Bucureşti. Grupul a înregistrat până acum 9 CD-uri şi a susţinut zeci de concerte, singur sau ca invitat în festivaluri (Festivalul Archaeus, Festivalul de Muzică Veche, Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri de la Muzeul Ţăranului, Romania in Advent – ICR ş.a.), în România, Italia, Elveţia şi Scoţia. De asemenea, a participat la numeroase slujbe în biserici de mir şi mănăstiri din întreaga ţară şi din Sfântul Munte.

Expoziţia va fi deschisă până pe 16 septembrie 2012, între orele 10:00 – 18:00. Luni este închis.

Eveniment realizat cu sprijinul: Intact Media Group, Clubul Țăranului.

Parteneri: Star Storage, LiderPrint, Cocor Media Channel, Cărturești, Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, Primăria Municipiului București, Institutul Național al Patrimoniului – CIMEC, Biblioteca Naţională a României, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Parohial din Sălişte, Episcopia Argeşului şi Muscelului, Mănăstirea Antim, Arhivele Naţionale Sibiu, Arhiva Naţională de Filme, Societatea Română de Televiziune.

Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio București Fm, Radio Romania Muzical, Radio Romania International, BucurestiFM, RFI, Itsy Bitsy, Zeppelin, Igloo, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, www.LiterNet.ro, Hot News, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, www.comunicatedepresa.ro, Media IQ.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.