Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Târgul de Joburi adresat persoanelor cu dizabilități și boli cronice

0

Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România a organizat vineri, 20 septembrie 2013, la Hotel International București, cea de-a doua ediție a Târgului de Joburi, adresat persoanelor cu dizabilități și celor care suferă de boli care le influențează viața profesională și socială (boli cronice).

DSC00199

Evenimentul reprezintă o etapă importantă din sfera incluziunii ocupaționale, obiectivul principal constând în facilitarea interacțiunii dintre angajatori şi persoanele cu dizabilități și boli cronice, proaspăt calificate în diverse meserii cu mare cerere pe piața muncii. Mesajul promovat este: ”Acceptă-i pe cei care vor să muncească!”.

Topul domeniilor reprezentate în cadrul târgului sunt: estetică și igienă corporală, îngririre la domiciliu, masaj terapeutic, operare PC.

Dl Ștefan Emil Ionescu, manager partener Leichmann Group (Getion.ro), a menționat: ”Așteptarea principală legată de acest târg dedicat persoanelor cu dizabilități și boli cronice a fost să găsim cât mai mulți candidați motivați și dornici de muncă. Consider, că în proporție de cel puțin 60% așa va fi, pentru că avem clienți care activează în direcțiile în care sunt specializați beneficiarii voștri, iar o mare parte dintre interviurile pe care le-am avut astăzi o să se concretizeze cât de curând posibil”. Tot dl Ionescu a sublinat faptul că ”dizabilitatea nu este o problemă, ci o oportunitate de a găsi mai ușor soluții pentru postul care i se potrivește cel mai bine unei astfel de persoane. Am făcut angajări pentru persoane cu dizabilități și suntem deschiși să intermediem noi colaborări.”

 

Întrebată dacă crede în șansa integrării persoanelor cu dizabilități și boli cronice pe piața muncii, dna Silvia Dumitrescu, reprezentant Auchan România, a declarat: ”Categoric, da! Printe angajații Auchan România se regăsesc și astfel de persoane, acestea fiind extrem de muncitoare și cu un feedback pozitiv.”

Dezamăgirea domnului Cătălin Ana, reprezentant Personal Invest, este numărul mic de angajatori participanți. În urma interviurilor pe care le-a susținut în cadrul târgului de joburi dedicat persoanelor cu dizabilități și boli cronice, dl Ana Cătălin caracterizează candidații participanți ca fiind: ”comunicativi, cu vizibile abilități de muncă și o bună pregătire profesională, gata să facă față solicitărilor de pe piața muncii, este nevoie doar să li se ofere șansa de a demonstra acest lucru.”

Legat de organizarea evenimentului, dna Dana Dumitrașcu, Specialist în angajare asistată în cadrul Asociației Handicapaților Somatici din România, precizează: ”Provocarea cea mai mare este să convingi agenții economici cu oferte active pe piața muncii să participe la un eveniment dedicat persoanelor cu dizabilități și boli cronice. Dintre cei peste 200 de angajatori contactați, doar 15 și-au manifestat interesul de a participa la târg, iar astăzi am avut 7 standuri ocupate.”

În cadrul târgului și-au prezentat ofertele de joburi un număr de 7 agenți economici, printre care: Auchan România, UPA Solutions, Getion.ro (Leichmann Group), Patrick Babysitting, Personal Invest, Asociația Sf. Ecaterina, Școala de valori.

Târgul locurilor de muncă a fost organizat în cadrul proiectului strategic “INSERT – Construirea unei reţele de reabilitare şi integrare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi din România, în vederea îmbunătăţirii accesului acestora pe piaţa muncii”, cofinanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritara 6 – Promovarea incluziunii sociale, Domeniul major de intervenţie 6.2 – „Îmbunătățirea accesului și a participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii”, contract POSDRU/96/6.2/S/55474.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.