Târg de iniţiative cetăţeneşti: simţul civic sporeşte grija pentru oameni şi oraş

0

Simţul civic sporeşte grija pentru oameni şi oraş

Târgul de iniţiative cetăţeneşti, ediţia a III-a

Despre comunitatea cetăţenilor cu al şaselea simț: simțul civic

Cea de-a treia ediţie a Târgului de iniţiative cetăţeneşti va avea loc pe 1 octombrie 2016, la Centrul Cultural ARCUB Gabroveni (Str. Gabroveni nr. 50 – 53). Evenimentul este organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, cu sprijinul Reţelei Civice Bucureşti (RCB) şi ARCUB Centrul cultural al Municipiului București.

cover_temporar targ initiative

Dacă la edițiile precedente ale Târgului bucureștenii au avut prilejul să afle care sunt cele mai active grupuri civice din cartierele bucureștene, la ediția din acest an vom avea ocazia să vedem cum s-au consolidat acestea în Rețeaua Civică București. În plus, anul acesta vor participa și comunități civice care militează pentru cauze ce depășesc granițele cartierelor și orașelor, urmărind schimbări structurale la nivelul societății. Pe 1 octombrie 2016 așteptăm peste 20 de comunități civice care sunt active la firul ierbii sau sunt implicate în campanii naționale de advocacy.

Printre noutățile Târgului de inițiative cetățenești de pe 1 octombrie:

  • Lansarea “Hărții victoriilor civice din București”, o platformă online care centralizează grupurile civice active în oraș și reușitele acestora
  • “De vorbă cu consilierul tău” – formatul evenimentului va permite celor prezenți la târg interacțiunea cu consilieri locali și funcționari publici, pe subiecte de interes la nivelul fiecărui sector
  • Lansarea Ghidului Juridic – un instrument care prezintă acțiuni în instanță ale grupurilor civice și organizațiilor neguvernamentale pe teme legate de transparență și urbanism

“În ultimii ani sintagma « grup civic » și-a făcut loc în vocabularul românilor. Tot mai mulți au înțeles că doar unindu-și eforturile pot reprezenta o voce demnă de luat în seamă de autorități. Trecem cu pași mici, dar siguri, de la acțiuni individuale la acțiuni colective.

La ediția de anul acesta depășim granița cartierelor bucureștene și aducem în același loc cauze care contribuie la schimbări sociale structurale, centrate pe valori umaniste.” (Oana Preda, director executiv CeRe)

De-a lungul timpului, toate aceste inițiative au contribuit la creșterea sentimentului de apartenență la o comunitate civică, motivată să colaboreze și să propună autorităților locale sau naționale proiecte și politici bazate pe nevoile reale din societatea românească. Târgul de Inițiative Civice promovează comunitățile cu spirit civic în rândul publicului larg şi este un prilej de interacţiune cu reprezentanţi ai autorităţilor publice.

Vezi aici inițiativele cu care s-au prezentat anul trecut grupurile civice și organizațiile participante la târg.

Urmărește noutățile despre cea de-a treia ediție a Târgului de inițiative cetățenești pe pagina evenimentului.

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.