Targ de Initiative Cetatenesti

0

Bucureștenii sunt invitați pe 20 iunie la cea de-a doua ediție a Târgului de Inițiative Cetățenești.

Targ

Paisprezece grupuri de inițiativă cetățenească și zece organizații neguvernamentale vor participa sâmbătă, 20 iunie 2015, între orele 16.00 – 20.00, la Grădina Verona a Librăriei Cărturești, la cea de-a doua ediție a Târgului de Inițiative Cetățenești, eveniment organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică.

Vizitatorii târgului vor avea prilejul să-i cunoască pe bucureştenii care încearcă, prin presiune asupra autorităților publice, să rezolve diverse probleme cu impact asupra orașului și a locuitorilor săi. Printre subiectele aflate pe agenda grupurilor de inițiativă cetăţenească prezente la târg menţionăm: defrişarea parcurilor şi a spaţiilor verzi dintre blocuri, construcțiile ilegale sau la limita legii care nu respectă minime reguli de mediu și urbanism, lipsa de transparență decizională a autorităţilor publice față de cetățeni etc.

“Scopul târgului este de a-i aduce în faţa publicului larg pe acei bucureşteni care, cu perseverenţă, ne demonstrează zi de zi că implicarea civică nu este o sintagmă goală de conţinut şi că „se poate” se poate să iei atitudine în faţa unor abuzuri ale administraţiei şi să ai câştig de cauză, se poate să îţi uneşti eforturile cu ale vecinilor pentru un scop comun, se poate să îţi pese de ce se întâmplă dincolo de uşa apartamentului tău.  Ultimii ani ne-au arătat că din ce în ce mai mulţi bucureşteni sunt interesaţi de modul în care este administrat oraşul, de calitatea vieţii, de cheltuirea banului public. Mai mult decât atât, mulţi au devenit conştienţi că de unii singuri nu vor reuşi să schimbe ceva şi au mobilizat oameni şi resurse pentru a se face auziţi.

Din informaţiile pe care le deţinem, peste 20 de grupuri civice informale acţionează acum la nivelul Capitalei pentru a-şi apăra drepturile şi a îmbunătăţi condiţiile de viaţă în cartierele în care locuiesc. Ne dorim ca toate aceste energii civice locale să se coaguleze într-un efort comun pentru a produce acele schimbări fără de care deciziile aleşilor şi ale administraţiei vor fi luate în continuare fără bucureşteni sau chiar împotriva intereselor acestora .”  Nicoleta Chiriță, Coordonator Proiecte – CeRe

Din programul târgului:

  • Sesiuni de prezentări ce vor fi susținute de grupurile cetățenești și organizațiille participante
  • Lansarea primului număr al ziarului „Cetăţeneşte-te! “– scopul ziarului este de a le oferi bucureştenilor povești de succes, informații practice și inspirație în legătură cu felul în care pot acţiona împreună pentru un interes comun. Prin acest ziar, comitetul de redacție, format din membri a patru grupuri civice din Bucureşti, dorește să încurajeze formarea  altor inițiative cetățenești”
  • Activități pentru copii facilitate de Asociaţia Komunitas.

La târg vor participa 14 grupuri de inițiativă cetățenească din București: Asociația Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi, Cetăţean Sector 3, Cruciada Locatarilor Titan, Grupul „Inițiativa Favorit”, Grupul Salvaţi Parcul Drumul Taberei, Grupul Luptăm pentru Aleea Lunguleţu, Grupul Initiaţiva Civică Tudor Vladimirescu, Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei, Grupul de Inițiativă Floreasca, Grupul Salvați Parcul Tineretului, Încotroceni – Oameni, Idei, Povești, Initiativa Prelungirea Ghencea, Luptă pentru strada ta, Youth Voice Romania

Organizațiile neguvernamentale  care susțin prezentări în cadrul târgului:

Agenția de Monitorizare a Presei, Ordinul Ahitecților din România, Asociaţia Salvați Bucureștiul

Asociaţia Peisagiștior din România, Asociația Pro.Do.Mo, Bună dimineața, București!, Funky Citizens,

URBOTEECA, studioBASAR, Bucureştii Vechi și Noi.

Partenerii târgului: Cărturești, Asociaţia KomunitasstudioBASAR

Mai multe detalii despre eveniment: https://www.facebook.com/events/431940926986101/

Pentru informații suplimentare: Silvia Boeriu / Manager Comunicare CeRe / tel. 0721 215 260 / silvia@ce-re.ro

CeRe: centrul de Resurse pentru participare publică este organizația care încurajează cetățenii și ONG-urile să aibă o voce puternică în fața autorităților publice, să ia atitudine și să se implice în decizii cu impact direct asupra lor sau asupra comunităților pe care le reprezintă.

Mai multe detalii despre CeRe găsiţi pe www.ce-re.ro și https://www.facebook.com/participare?ref=hl

Eveniment derulat în cadrul proiectului “Bucureștiul civic – pentru cetățeni cu simț critic, finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi  norvegiene accesaţi  www.eeagrants.org

 

 

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează