Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Tarani si Boieri de odinioara” cu Georgeta Filitti si Vintila Mihailescu

0
In 8 decembrie va invitam la a patra intalnire a seriei de conferinte „Divanul de la Hanul lui Manuc Bei”. In elegantulSalon Voievodal, istoricul Georgeta Filitti si antropologul Vintila Mihailescu vor povesti despre lumea apusa a taranilor si boierilor de altadata.

Tarani si Boieri de odinioara

cu Georgeta Filitti si Vintila Mihailescu

Va invitam in 8 decembrie, de la 11:00, la cea de-a patra conferinta din seria evenimentelor-dialog denumite sugestiv:„Divanul de la Hanul lui Manuc Bei”, gazda noastra fiind istoricul Georgeta Filitti.

Invitatul de aceasta data este originalul antropolog si carismaticul profesor Vintila Mihailescu. Cei doi profesori ne vor dezvalui reperele unei lumi apuse, aceea a taranilor si boierilor de alta data, pe care ii mai putem gasi in literatura, fotografii si pictura veche sau interbelica, si mai ales in arta traditionala autentica.

Lumea satului roman, cu o istorie bimilenara, ramane in parte necunoscuta.

Familii, neamuri, bogati, saraci – de la Dunare in varful Carpatilor – cei care au fost boieri, chiaburi, tarani simpli inseamna poporul roman majoritar.

Cercetand obiceiurile, credintele si eresurile lor inseamna sa dam curs indemnului „cunoaste-te pe tine insuti”.

Georgeta Filitti este doctor in istorie, specialist in istoria moderna si contemporana a Romaniei, autor si editor a numeroase carti si articole despre istoria orasului Bucuresti si despre diverse personalitati din istoria romanilor. Printre lucrarile sale mentionam editarea lucrarii „Operele lui M. Kogalniceanu” (Oratorie, 9 vol., 1864-1891), Editura Academiei, pentru care primeste premiul Academiei (1983); Peste 400 articole in reviste de specialitate din tara si strainatate, in volume omagiale, enciclopedii, culegeri tematice.

 

Vintila Mihailescu este profesor universitar doctor si seful Catedrei de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative. In 1993 obtine titlul de Doctor in Psihologie, cu teza „Ungureni si paminteni. O analiza etnopsihologica”. In 1990 a initiat organizarea Societatii de Antropologie Culturala din Romania (SACR), al carei presedinte a fost intre 1994 si 2000. A fost visiting professor la numeroase universitati si centre de studii avansate din Franta, Elvetia, Germania, Belgia, Canada, Ungaria si Bulgaria. A desfasurat o intensa activitate de cercetare la Centrul de Cercetari Antropologice al Academiei Romane. Domeniile sale de specializare sunt: etnopsihologie, identitate si etnicitate, studiul comunitatilor.

A fost directorul general al Muzeului Taranului Roman din Bucuresti, din 2005 – 2011.

In 2006 a fost decorat de Presedintele Romaniei pentru serviciile aduse culturii romane.

Lectori: Georgeta FilittiVintila Mihailescu

Data: 8 Decembrie 2012; Ora: 11:00

Varsta Minima: 16 ani

Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron

Loc: Hanul Manuc (Salonul Voievodal)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.