Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Talismane si amulete: Magie, pietre pretioase si inscriptii

0

Fundatia Calea Victoriei va invita luni, 18 mai, de la ora 19:00, alaturi de Cristian Vechiu, la un evenimentul Talismane si amulete: Magie, pietre pretioase si inscriptii, in cadrul caruia vom discuta despre rolul specific pe care il au talismanele si amuletele.Taalismane

Aceste obiecte au fost intotdeauna considerate puncte de atractie pentru istoria magiei. Dincolo de functia estetica pe care le-o atribuim astazi, ele continua sa fie folosite si sa suscite interes si curiozitate. Pentru a le afla istoria, va propunem o incursiune care ne va duce din indepartata Mesopotamie pana in America Latina.

Cu ocazia acestei intalniri, vom incerca sa inlaturam confuzia dintre talisman si amuleta si vom intelege mai bine motivele pentru care amuletele si talismanele continua sa fie intrebuintate. Fie ca vorbim despre dorinta de a ne feri de influente malefice (precum deochiul), fie ca speram sa atragem norocul asupra noastra.

Una dintre cele mai utilizate imagini pentru amulete este hamsa sau Mana Fatimei. Aceasta imagine are origini mai putin cunoscute despre care vom vorbi in cadrul acestui eveniment. Dar vom afla si cum a devenit hamsa una dintre cele mai populare amulete folosite chiar si in vremurile actuale. Totodata, vom reconstitui evolutia pe care a avut-o simbolul ochiului ce joaca un rol crucial pentru aceasta amuleta. Cum a ajuns reprezentarea unei divinitati feminine din spatiul mesopotamian sa fie o amuleta atat de apreciata in traditia musulmana siita?

In discutia noastra nu vom neglija nici spatiul iudeo-crestin si transformarile suferite de anumite simboluri: de la gemele inscriptionate cu imaginea regelui Solomon pana la talismanele norocoase cu Sfantul Gheorghe. Nu in ultimul rand, vom face referire si la pietrele pretioase care acompaniaza in anumite cazuri diferite amulete si talismane. Care sunt proprietatile acestor pietre si in ce maniera contribuie ele la presupusele caracteristici ale talismanelor si amuletelor?

Lector: Cristian Vechiu

Data incepere: 18 mai 2015; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 1

Varsta Minima: 16 ani

Cost: 35 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 30 ron

Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1  (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

 

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.