TAKUMI KATO, cel mai la moda percutionist japonez, pentru prima oara in Romania, pe 25 noiembrie 2010

0

Unul dintre cei mai în vogă cântăreţi de taiko (tobe tradiţionale japoneze) Takumi Kato (29 de ani), va concerta joi, 25 noiembrie a.c. cu începere de la ora 20:00, în Aula Universităţii Româno-Americane (Bucureşti, Bulevardul Expoziţiei nr. 1B, sector 1).

Concertul susţinut de Takumi Kato sub titlul Invocarea Zeilor: Misterul tobelor japoneze face parte din turneul din 2010 al artistului care cuprinde spectacole susţinute în: Statele Unite (Chicago şi Pittsburgh), România (Bucureşti şi Oradea) şi Croaţia (Zagreb). Prin acest turneu Kato promovează muzica tradiţională japoneză redată prin instrumente de percuţie cunoscute sub numele de taiko (tobe tradiţionale japoneze).

Concertul de la Bucureşti din 25 noiembrie va fi precedat de un workshop desfăşurat în foaierul Universităţii Româno-Americane (corp C)  între orele 17.00 şi 19.00. În cadrul acestui workshop Takumi Kato îşi va demonstra abilităţile de percuţionist şi îi va invita pe câţiva dintre membrii audienţei să participe la o reprezentaţie interactivă pentru a-i introduce în tainele tobelor japoneze.

Evenimentul, organizat în România de Centrul de Studii Româno-Japoneze (CSRJ) din Universitatea Româno-Americană, de creative library BUCUREŞTI inspired by TOYOTA şi de J-Wind Creative Consultants SRL cuprinde, pe lângă concertul de la Bucureşti, încă o reprezentaţie care va avea loc sâmbătă, 27 noiembrie (cu începere de la ora 19:00) la Oradea (Teatrul de Stat pentru Copii şi Tineret Arcadia).

În cadrul  reprezentaţiilor din România Takumi Kato va interpreta compoziţii proprii folosind taiko de diverse mărimi, precum şi oodaiko (cea mai mare tobă taiko, având un diametru de 1,60 m). Kato este câştigătorul secţiunii de oodaiko la Concursul Internaţional de Tobe Japoneze desfăşurat la Tokyo în 2008 şi considerat a fi unul dintre cei mai talentaţi interpreţi din lume la acest instrument.

Intrarea la concertele şi workshop-urile susţinute de Takumi Kato este liberă şi se face pe bază unei invitaţii care poate fi obţinută prin înscrierea pe site-ul www.creativebucuresti.org

Despre:

Takumi Kato s-a născut în 1981 în oraşul Ena, prefectura Gifu, Japonia.

A fost atras de muzică încă din copilărie, începând să ia lecţii de vioară de la vârsta de 3 ani.

În 1993 devine cel mai tânăr component al orchestrei civice din oraşul natal.

Prima întâlnire cu tobele japoneze a avut loc în liceu, la 16 ani, când a câştigat Concursul de Arte Tradiţionale desfăşurat la Nagoya Dome, secţiunea tobe japoneze, concurs la care au participat peste 1000 de persoane. Kato a câştigat acest concurs trei ani la rând, între 1997 şi 1999, perioadă în care a susţinut peste 120 de concerte publice în diverse regiuni ale Japoniei.

În perioada studenţiei a vizitat în repetate rânduri Statele Unite ale Americii, unde se afla şi în timpul atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001. Impresionat de suferinţa celor din jur, Kato şi-a propus să se dedice muzicii ca simbol la păcii.

Din 2004 a devenit ucenic la celebra Fundaţie Culturală Kodo care îşi propune atât să păstreze tradiţia tobelor japoneze, cât şi să exploreze posibilitatea producerii de sunete noi cu instrumentele tradiţionale de percuţie.

După perioada de ucenicie, a revenit în SUA unde a susţinut o lungă serie de concerte.

În 2008 a câştigat cel de-al 7-lea Concurs Internaţional de Tobe Japoneze din Tokyo la secţiunea oodaiko.

În 2009 a înfiinţat în oraşul Ena un studio propriu, pe care l-a numit Nukumori no mori (Blândeţea pădurii).

Între 2001 şi 2009, Kato a susţinut, în special în Statele Unite ale Americii, peste 100 de workshop-uri şi concerte de oodaiko şi taiko.

Site oficial Takumi Kato: www.nukumorinomori.com

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează