Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Tabloul Bucurestiului de altadata

0

Pentru a crea un tablou al Bucurestiului de altadata trebuie sa apelam la izvoare, iar pentru aceasta perioada cele mai reprezentative sunt relatarile calatorilor straini. Unul dintre acestia este abatele italian Leonardo Panzini, preceptor al fiilor domnitorului Alexandru Ipsilanti. Trebuie sa mentionam ca in domnia acestuia, Tara Romaneasca profita de anii de liniste ce au urmat conflictului ruso-turc. Revenind la Leonardo Panzini sa dam citare spuselor lui:

“Orasul este asezat intr-o campie mare, pe raul Dambovita, care il taie in doua. Este construit intr-un fel despre care nu aveti nicio idee. In afara de o mahala, in care sunt adunati toti negustorii si care este alcatuita dupa moda nemteasca tot restul are infatisarea unui sat, casele sunt imprastiate ici si colo si aproape fiecare e cu gradina sau cu curtea sa. Ulitele principale sunt podite cu scanduri, fapt pentru mine nou si ciudat. […] In acest oras, numarul de biserici si manastiri este peste masura de mare, se ridica la aproape 300 […] din care 15 sau 20 la un loc ar alcatui una din manastirile noastre ca marime mijlocie. […] Se numara sapte mii de case si 20.000 de locuitori: romani, greci, bulgari, etc.”

Observam cate informatii pretioase despre Bucurestiul sfarsitului de secol XVIII ne ofera calatorii straini. La inceputul urmatorului secol capitala trece prin mai multe intamplari neprevazute, iar cea mai importanta relatare este cea a calatorului englez Edward Daniel Clarke care ne spune:

“… toata populatia din Bucuresti nu trece de optzeci de mii de oameni.” “Hanurile pentru primirea marfurilor sunt foarte mari si bune; pravaliile de asemenea sunt de dimensiuni asa de mari si asa de bine indestulate, ca e posibil sa se gaseasca aici de vanzare mult mai multe articole decat la Constantinopol. Locuitorii nu au nici un fel de distractii publice si plictiseala din timpul iernilor lor este proverbiala.”

Din relatarile celor doi, prima fiind din perioada domnitorului Alexandru Ipsilanti (a doua jumatate a secolului al XVIII-lea) iar a doua de la inceputul secolului XIX, pe langa detaliile legate de organizarea orasului, strazile pavate cu lemn (podine), pravaliile extrem de bine dotate, detalii topografice, putem observa o puternica crestere demografica de la 20.000 la 80.000 de oameni, deci o dezvoltare a capitalei Munteniei intr-o perioada presarata cu intamplari nefericite.

Textul complet pe arshistorica.wordpress.com

foto Florin Ghinda

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.