Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Tabere muzicale cu Cantus Mundi

0

Spectacol inedit pus în scenă la Costinești de peste 400 de elevi, sub egida PROEDUS & Cantus Mundi

În perioada 3 – 8 septembrie, peste 400 de liceeni din capitală s-au aflat într-un periplu educațional inedit cu destinația Costinești – o tabără organizată de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi, în parteneriat cu PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive, din cadrul Primăriei Bucureşti.

Timp de șase zile, elevii au beneficiat de un program intensiv de inițiere și formare în artele spectacolului, la finalul căruia au pus în scenă o reprezentație artistică pe care au creat-o alături de mentorii lor.

Cinci spectacole originale, realizate de către liceeni și mentorii Cantus Mundi, au umplut de energie și poveste scena Teatrului de Vară Costinești. Alături de 22 de formatori, adolescenții au învățat prin ateliere zilnice care este întregul proces de realizare a unui spectacol: de la stabilirea tematicii, repetiții, comunicarea și promovarea evenimentului către public și până la controlul emoției în prestația live, pe scenă, în fața publicului.

Participanții taberei au fost repartizați în grupe de maximum 80 de persoane, fiecare fiind coordonată de o echipă de profeșioniști din lumea muzicii și domenii conexe producției de spectacol. Cu suportul constant al unui regizor, un coregraf și a unui dirijor, adolescenții din fiecare grupă au beneficiat de un sistem educațional interactiv și complex, parcurs alături de formatorii lor, care le-au coordonat pașii necesari în realizarea unui spectacol.

Inițiativa face parte din proiectul „Tabăra Elevilor Activi şi Merituoşi – TEAM 2019”, dedicat elevilor bucureșteni, cu rezultate școlare și extrașcolare deosebite, precum și elevilor implicați în activități de voluntariat, activități sportive sau cultural-artistice organizate de PROEDUS sau în parteneriat cu acesta.

Tabăra de la Costinești a continuat proiecul Cantus Mundi Camp, care s-a desfășurat în perioada 1 – 27 august, în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului și Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului De Stat”. Au fost organizate 5 serii de tabere în Sinaia și Neptun, reunite generic sub denumirea „Cantus Mundi Camp”, proiect adresat copiilor care provin din medii sociale defavorizate și celor cu deficiențe. Peste 130 de copii au beneficiat gratuit de „Cantus Mundi Camp” și de atelierele educaționale coordonate de formatorii Cantus Mundi. Taberele au oferit și un program recreativ, stimulând interactivitatea participanților și dezvoltarea culturală prin excursii în zone de interes turistic și istoric.

Parte din același amplu demers educațional desfășurat de Programul Național Cantus Mundi la nivel național a fost și replicarea Atelierului de Muzică Cantus Mundi în 13 tabere din județele Neamț și Tulcea, în cadrul programului „ARC”, organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului. Cu ajutorul a 10 formatori Cantus Mundi, peste 1.000 de elevi şi tineri români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani, precum şi din diaspora, au învățat să-și dezvolte abilitățile de comunicare și relaționare prin muzică.

Despre Cantus Mundi

Programul Cantus Mundi București (instituit prin Hotărârea nr. 51/ 31.01.2019 a Consiliului General al Municipiului București) se desfășoară pentru dezvoltarea mișcării corale din Capitală, astfel încât, în perioada următoare, 300 de noi coruri să reunească peste 9.000 de copii și tineri bucureșteni, motivați să fie parte a unei mișcări culturale prestigioase și incluzive. Cantus Mundi București este implementat în cadrul Programului Național Cantus Mundi și se desfășoară în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat în 2011 de reputatul dirijor Ion Marin și derulat alături de membri ai Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 8 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.300 de coruri. Peste 45.700 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

Despre „Tabăra Elevilor Activi şi Merituoşi – TEAM 2019” 

Proiectul „Tabăra Elevilor Activi şi Merituoşi – TEAM 2019” îşi propune mai mult decât recompensarea elevilor bucureşteni. Pe termen mediu şi lung se urmăreşte motivarea tinerilor în vederea continuării implicării active în acţiuni ce conduc atât la dezvoltarea personală a indivizilor, cât şi la consolidarea unui mediu social şi educativ sănătos şi performant, care să servească drept bază pentru următoarele generaţii de tineri bucureşteni.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.