Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sute de oameni au iesit în stradă pentru a cere condiţii de trafic civilizate!

0

Sâmbătă, 9 aprilie 2016, in jur de 500 de persoane au participat la un marş de protest în Prelungirea Ghencea. Organizatorii acţiunii au fost au fost cetățeni din 4 grupuri de inițiativă civică din București și din Ilfov: Grupul civic Inițiativa Prelungirea Ghencea, Grupul civic Inițiativa Domnești, Grupul de inițiativă Callatis Drumul Taberei, Grupul civic Inițiativa pentru Bragadiru. Organizatorii au fost susținuți și de alte grupuri de inițiativă civică din București – Floreasca, Lacul Tei, Favorit – care fac parte din Rețeaua Civică București și de Fundația Centrul de Resurse pentru Participare Publică. Participanții la marș au cerut din nou modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale din zonă Prelungirea Ghencea și Domnești, adică “stradă, trotuare, pistă de biciclete, pod peste Centură”.

12986396_1288138631199542_307543674_o

Marşul s-a desfasurat pe traseul Ansamblul Primăvara – intersecția Prelungirea Ghencea cu Șoseaua de Centură Domnești-Cartierul Latin. Participanții la marș, tineri, părinți cu copii, persoane în vârstă, mămici cu copii în cărucioare și bicicliști, s-au deplasat pe prima bandă de circulație pe o distanță de aproximativ 4 kilometri și au primit susținerea șoferilor întâlniți în trafic.

Acesta este cel de-al cincilea protest pentru infrastructură al locuitorilor din Prelungirea Ghencea, în decurs de 3 ani. La fiecare dintre acțiuni au fost invitate și autoritătile de care depinde demararea lucrărilor la lărgire și pasaj: Primăria capitalei și Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România. De asemenea, la acest eveniment public au fost invitați și reprezentanți ai autorităților publice locale care administrează zona și care emit autorizații de construire cu impact asupra traficului și așa aglomerat: Primăria sectorului 6, Primăria sectorului 5, Primăria orașului Bragadiru (Ilfov), Primăria comunei Domnești (Ilfov), Consiliul Județean Ilfov. Invitația la fața locului, adresată printr-o scrisoare deschisă, nu a fost onorată de autoritățile vizate, în schimb și-au făcut apariția mai mulți candidați la alegerile locale din vară, candidați cărora însă li s-a pus în vedere de către organizatori că nu le este permisă campania electorală, nici măcar mascată.

Protestatarii au reclamat faptul că aceste 2 proiecte de infrastructura, deși începute pe hârtie încă din anul 2006, sunt în continuare tergiversate. De mai bine de un an, Primăria capitalei nu reușește să termine actualizarea proiectului tehnic de lărgire la 4 benzi, cu trotuare și piste de biciclete și nici să înceapă exproprierile votate în vară trecută iar CNADNR nu reușește să desemneze câștigătorul final al licitației, în urmă contestației admise.

În aceste condiții, oamenii susțin că fiecare zi de întârziere înseamnă pericol de accidente pentru pietonii lipsiți de trotuare, înseamnă timp pierdut în trafic de soferi, inseamna blocarea in trafic a autobuzelor RATB, înseamnă îngrădirea dreptului la liberă circulație și o proastă calitate a vieții pentru toți cei care locuiesc aici sau care tranzitează zona, indiferent cu ce aleg să se deplaseze.

Cetățenii din Prelungirea Ghencea și localitățile ilfovene învecinate Domnești și Bragadiru vor continua să pună împreună presiune pe autorități până când vor obține condiții civilizate de circulație.

Atașat găsiți fotografii de la marșul de protest din 9 apr. 2016, Prelungirea Ghencea, Photo Credits Gabriel Bejan.

Organizatori :
Grupul civic Inițiativa Prelungirea Ghencea (tel. 0729 25 26 59, email initiativa.ghencea@yahoo.com)
Grupul civic Inițiativa Domnești (tel. 0741 176 215, email initiativadomnesti@gmail.com)
Grupul civic Inițiativa pentru Bragadiru (tel. 0723 291 209, email contact@bragadirumeu.ro)
Grupul de inițiativa Callatis – Drumul Taberei (tel. 0723 011 413, email callatis.drtaberei@gmail.com)

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.