Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sute de elevi de gimnaziu din 11 instituţii de învăţământ fac eforturi pentru conştientizarea schimbărilor climatice

0

Aproximativ 400 de elevi de gimnaziu din 11 şcoli din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Mureş, Galaţi, Ilfov, Prahova şi municipiul Bucureşti au conceput şi pus în practică, pe parcursul ultimelor trei luni, mai multe campanii de conştientizare a efectelor schimbărilor climatice. Ei s-au alăturat astfel mişcării mondiale care încearcă să transmită un mesaj clar decidenţilor care se vor întâlni la Paris, în toamna acestui an, cu ocazia Conferinţei Părţilor privind Schimbările Climatice.

terra mileniului iii

Campaniile de conştientizare au fost organizate în cadrul proiectului “Tinerii Ambasadori în Lupta cu Schimbările Climatice”, coordonat de Fundaţia TERRA Mileniul III în parteneriat cu asociaţiile Floarea Reginei din Sinaia şi Prietenii Pământului din Galaţi, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Mijloacele prin care copiii împreună cu profesorii lor au încercat să transmită mesajul că protecţia împotriva efectelor schimbărilor climatice este o necesitate acoperă o gamă largă de activităţi, de la scrisori adresate autorităţilor locale, trecând prin organizarea unor puncte de colectare a deşeurilor în şcolile proprii şi până la adevărate marşuri de protest împotriva lipsei de măsuri.
Astfel, 90 de elevi de la Liceul Teoretic “Ştefan Odobleja” Bucureşti au pus la punct un întreg sistem de gestionare a deşeurilor reciclabile (hârtie şi carton) la nivelul şcolii. Elevii au realizat postere care au fost expuse în întreg liceul.
În schimb, elevii de la şcolile “Dimitrie Luchian” şi „Ştefan cel Mare” din localitatea Piscu, judeţul Galaţi, au exersat încă de la vârste fragede, dialogul cu autorităţile, înmânându-i primarului o scrisoare prin care îşi exprimă dorinţa ca localitatea lor se devină una verde.
De asemenea, au fost trimise prin poștă scrisori părinților și altor locuitori ai comunei, prin care elevii și-au transmis viziunea lor asupra viitorului.

Elevii de la cluburile copiilor din Moreni şi Sighişoara şi-au mobilizat toţi colegii reuşind să organizeze la jumătatea lunii mai, respectiv pe 4 iunie, cu o zi înainte de Ziua Mondială a Mediului, două marşuri cu o participare impresionantă, aproximativ 400 de elevi.

În toate aceste campanii, elevii au valorificat cunoştinţele acumulate pe parcursul implementării proiectului “Tinerii Ambasadori în Lupta cu Schimbările Climatice”, prin intermediul cursurilor speciale cu tematica schimbări climatice, dedicate profesorilor şi elevilor. În cadrul aceluiași proiect au fost realizate ghiduri şi manuale de aplicaţii şi un curs online care vin în completarea programei şcolare care în acest moment prezintă o lacună în ceea ce priveşte educaţia privind schimbările climatice.

Profesorii implicaţi în cadrul proiectului au participat în perioada 3-5 iulie 2015 la o vizită de studiu organizată la Centrul pentru Tradiții și Dezvoltare Durabilă din localitatea Brusturoasă, județul Bacău.
Scopul acestei vizite a fost asimilarea de către profesorii participanți a unui număr de activități ecologice care pot fi efectuate în cadrul orelor de curs. Cadrele didactice au asistat le construirea unor dispozitive ecologice. Printre acestea s-au numărat un uscător de fructe, construit din piese reciclate și un colector de energie solară.
”Lucruri pe care le știam doar din cărți, am avut posibilitatea de a le vedea pe viu. Noi am prezentat aceste aplicații în cadrul cursurilor și chiar ne întrebau elevii când o să le facem și noi la școală. Acum după această vizită de studiu le vom construi împreună. Vom încerca să facem un storcător de fructe mai ales că zona noastră are o tradiție în acest domeniu”, a declarat Oana Boțîrcă, profesor din Topoloveni, județul Argeș.

Şcolile şi profesorii care au coordonat aceste campanii sunt următoarele:

Liceul Teoretic “Ştefan Odobleja” Bucureşti, prof. Annemarie Ioja şi prof. Cristina Ghiţă,
Şcoala Gimnazială “Dimitrie Luchian”, loc. Piscu, jud. Galaţi prof. Angela Feraru
Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” loc. Piscu, jud. Galaţi, prof. Anişoara Vrînceanu
Clubul Copiilor Sighişoara, prof. Eugenia Fulop
Şcoala Gimnazială nr. 1, loc. 1 Decembrie, jud. Ilfov, prof. Iuliana Dascălu
Şcoala Gimnazială nr. 128 Bucureşti prof. Iuliana Tomescu
Liceul Teoretic „I.L. Caragiale” Moreni, jud. Dâmboviţa, prof. Rodica Răcăşanu
Clubul Copiilor din Moreni, prof. Rodica Sandu
Şcoala Generală “Mircea cel Bătrân” Piteşti, prof. Beatrice Bădescu
Colegiul Naţional “Nicolae Iorga” Vălenii de Munte, prof. Grunbaum Ileana şi prof. Neagu Adriana
Şcoala Gimnazială “Sfânta Vineri” Ploieşti, prof. Puiu Tina

Proiectul “Tinerii Ambasadori în Lupta cu Schimbările Climatice” îşi propune creşterea gradului de instruire a elevilor şi profesorilor privind cauzele şi efectele schimbărilor climatice şi beneficiază de o finanţare prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, în valoare de 139.485 euro din care 14.580 euro reprezintă contribuție proprie.

Mai multe informaţii:
http://terramileniultrei.ro/galerie-video-ro/terra-live-17-iunie-2015/
http://terramileniultrei.ro/galerie-video-ro/terra-live-8-iulie-2015/

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.