Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

STUDIUL privind utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare în București

0

Rezultatele sondajului Bucureștiul Pedalează – 2017.

Sondaj de opinie realizat pe un eșantion de 731 subiecți din București în perioada iunie –august 2017.

Studiul privind utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare în București a pornit de la recunoașterea faptului că, în prezent, acest mijloc de deplasare este cu mult mai puțin folosit decât în alte capitale europene. Dincolo de suportul declarativ al populației pentru acest mijloc de deplasare bicicleta nu este luată, la modul real, în considerare ca alternativă la modalitățile curente de deplasare din București.

Deși peste 98% din participanții la sondaj apreciază că dezvoltarea acestui mijloc de deplasare ar fi un lucru bun sau foarte bun pentru București există o puternică reticență în utilizarea bicicletei. Adoptarea acestui mijloc de deplasare implică o schimbare, relativ amplă, la nivelul stilului de viață (schimbări privind utilizarea spațiilor de depozitare din gospodărie, a vestimentației, a securizării bicicletei, etc) de unde și o rezistență destul de mare față de utilizarea acestui mijloc de deplasare.

Motivul invocat pentru evitarea sau utilizarea limitată a acestui mijloc de deplasare este percepția generală cu privire la faptul că Bucureștiul nu este un oraș prietenos pentru utilizatorii de biciclete (94%).

Principalele bariere în calea utilizării bicicletei ca mijloc de deplasare sunt considerate a fi riscul de accidente (71% din respondenți au invocat acest motiv), poluarea din trafic (67%) și lipsa infrastructurii de parcare atât în zonele de destinație cât și în zonele de reședință (57%). Lipsa infrastructurii de parcare este asociată cu riscul crescut de a fi furată bicicleta, risc indicat de 88% dintre respondenți.

În ciuda acestor impedimente 75% din respondenți declară că își doresc să utilizeze bicicleta ca mijloc de deplasare. De precizat că, în cele mai multe cazuri, bicicleta este o alternativă la mersul pe jos și nu neapărat la utilizarea automobilului.

În prezent utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare nu are la bază o nevoie resimțită ca atare de bicicliști ci este o opțiune valorică bazată pe pasiunea pentru bicicletă și pe convingerea că utilizarea bicicletei este o dovadă de comportament responsabil față de mediu (reducerea poluării) și față de comunitate. Profilul socio-demografic al utilizatorilor de biciclete in trafic arată că aceștia sunt persoane cu studii superioare (86%), preponderent bărbați (76%), lucrează în sectorul privat (66%) și au vârsta cuprinsă între 25 și 35 ani.

Soluțiile pentru transformarea Bucureștiului într-un oraș mai prietenos pentru bicicliști vizează în principal patru paliere de intervenție:

Creșterea gradului de securitate în trafic prin a) dezvoltarea infrastructurii de piste pentru biciclete și b) educația conducătorilor auto pentru adoptarea unui stil de conducere protectiv pentru bicicliști.

Dezvoltarea infrastructurii de parcare pentru biciclete atât în zonele de destinație cât și în zonele rezidențiale.

Creșterea receptivității angajatorilor față de nevoile angajaților dispuși să folosească acest mijloc de deplasare (parcări securizate, vestiare și dușuri)

Educarea populației pentru adoptarea acestui mijloc de deplasare.

Promovarea bicicletei ca mijloc de deplasare este un proiect de “uniune municipală” fiind recunoscut ca prioritate de toate categoriile sociale.

Avantajele promovării acestui mijloc de deplasare sunt multiple cele mai importante fiind scăderea poluării orașului, scăderea aglomerației din trafic și combaterea sedentarismului.

Bucureștiul este însă perceput ca un oraș puțin prietenos pentru bicicliști.

Cei ce au experimentat mersul cu bicicleta prin București au o părere mai moderată cu privire la cât de prietenos este orașul pentru bicicliști.

Bucurestiul este un oras prietenos pt biciclisti

Dumneavoastră folosiți bicicleta pentru a va deplasa prin oraș?

DA

NU

În foarte mare măsură

1.8%

1.7%

În mare măsură

6.6%

2.6%

În mică măsură

54.8%

34.8%

Deloc

36.7%

60.9%

Grand Total

100%

100%

Percepția bicicliștilor cu privire la riscul de accidente este mult mai mică decât în cazul persoanelor care nu au experimentat mersul pe bicicletă prin București. Riscul de accidente este însă un sentiment puternic resimțit de 54% dintre cei ce utilizează bicicleta pentru deplasare urbană. Confortul mental de a nu te teme de un eventual accident la fiecare ieșire cu bicicleta este valabil pentru numai 12% dintre bicicliști.

În ce măsură vă doriți să puteți utiliza bicicleta ca mijloc de deplasare urbană (nu ca mijloc de recreere in week-end)

În foarte mare măsură

În mare măsură

În mică măsură

Deloc

În prezent cum vă deplasați prin București, cel mai des?

Pe jos

78.6 %

14.3%

7.1%

.0%

Metrou

71.1 %

25.9%

1.3%

1.7%

RATB

64.4 %

29.9%

4.6%

1.1%

Mașină personală

60.7 %

32.7%

3.6%

3.0%

Chiar dacă este pe ultimul loc în soluțiile indicate de respondenți încurajarea și sprijinirea populației pentru achiziționarea de biciclete este cel mai important factor ce are o influență directă asupra disponibilității de utilizare a acestui mijloc de deplasare. Potrivit datelor de sondaj 98% dintre cei ce merg cu bicicleta prin oraș au bicicletă. A avea bicicletă este principalul factor ce determină populația să o folosească în trafic.

Profilul persoanelor care utilizeaza des sau foarte des bicicleta pentru deplasare urbană

Categorie

%

Aveți bicicletă

DA

98%

NU

1.6%

Grand Total

100%

Utilizează bicicleta în week-end

DA

85%

NU

15%

Total

100%

Scoala

Facultate/studii universitare

86%

Liceu

12%

Școala generală/profesională

1.9%

Total

100%

Sex

Bărbat

76%

Femeie

24%

Grand Total

100%

Ocupație

Angajat sector privat

66.1%

Angajat la stat

16.1%

Elev/student

5.9%

Altceva

11.8%

Posesor auto

DA

59%

NU

41%

Total

100%

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.