Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Studiu de caz pozitiv, poveste de vacanta pentru 50 de elevi, majoritatea proveniti din familii defavorizate din Bucuresti

2

ReCREATIA DE VARA, poveste de vacanta

Pentru prima data, in sectorul 2 al Capitalei,  50 de elevi, majoritatea proveniti din familii defavorizate din Scoala Gimnaziala Ferdinand I, au avut o vacanta speciala intitulata reCREATIA DE VARA. Despre povestea proiectului de vara ne vorbeste doamna profesor Violeta Dascalu, Directorul de la Scoala Gimnaziala Ferdinand I. 

Voluntari de la cateva ONG-uri, au lucrat cu ei in ateliere non formale in Centrul de Resurse pentru Elevi si parinti din cadrul scolii. Astfel, in perioada iulie – august 2012, Asociația Culturală LAUREATH a participat ca partener strategic al Școlii Gimnaziale “Ferdinand I” la un program-pilot prin care s-a urmărit, prin metode și mijloace ale educației non-formale, dezvoltarea personală a unor copiii defavorizați, provenind din familii de romi, din familii cu mulți copii sau fără posibilități financiare, în multe din aceste familii neexistând suportul necesar unei dezvoltări echilibrate.

Totodată, a fost si prima invitație-provocare de implicare majoră în organizarea unui progam de amploare, asociația implicându-se activ în toate momentele importante de pe parcurs: pregătire si lansare, derulare ateliere si serbarea de final a programului.

“Laureath” s-a înscris inițial în acest program cu o serie de trei ateliere: pictură, dans (salsa și bachata) și origami, la care s-au adăugat ulterior alte trei ateliere unice pentru același segment de copii: teatru și dans contemporan, decoruri de poveste și gătit sănătos.

Prin atelierele desfășurate, voluntarii și colaboratorii “Laureath” au urmărit identificarea și stimularea prin joc a dezvoltării personale și  formarea unui set de valori, atitudini și aptitudini ale copiilor precum: combaterea timidității și creșterea încrederii în sine și în ceilalți; stimularea creativității și dezvoltarea abilităților manuale; creșterea capacității de concentrare și de comunicare a copiilor; sporirea respectului și a responsabilității față de muncă, de oameni, de mediu și de societate în ansamblul ei.

Din partea Asociatiei LAUREATH s-au implicat în organizarea și derulararea atelierelor în cadrul programului-pilot: Laura – Mariana Thedorescu (Presedinte Laureath și manager de proiect), Simona Popescu (voluntar atelier de dans și de pictură), Ana Bodnaras (voluntar atelier de origami), Antonia Teisanu (voluntar atelier de teatru și dans contemporan), Andreea Puiu și Ioana Carac (colaboratori atelier de creat decoruri de poveste) și Andreea Craciun (colaborator și partener în cadrul atelierului de gătit sănătos).

Atelierele “Laureath” din cadrul școlii de vară au avut ca sponsor principal pe VISUAL EXPERT, iar ca parteneri pe ANDELI DESIGN și ANDIE’S VEGGIES.

Au mai participat Asociatia Romano-Franceza de Psihoterapie si PsihanalizaAndréGreen” cu atelierul “Cercetasii de vis” , coordonat de doamna Florentina Grecu, precum si Asociatia “Tineri de succes” cu atelierul  “Construeste-ti succesul” coordonat de domnul Cristian Cuciureanu si Asociatia “Arta nu Musca”, coordonat de doamna Loredana Munteanu.

Serbarea organizata  a fost o exemplificare a ceea ce au invatat copii, care au expus obiecte realizate de ei si au dansat in fata spectatoilor- parinti si invitati.

Iata ce spun copiii:

 “Ma bucur ca pe perioada vacantei de vara in scoala noastra s-au pregatit cursuri gratuite de dans si nu numai, la care am avut posibilitatea sa ajung si eu. Multumesc doamnei instructor de dans pentru rabdarea de care a dat dovada si imi doresc sa invat si alte stiluri de dans”.“Imi place origami pentru ca nu te plictisesti si este mereu distractiv”;

“Mi-as dori ca in fiecare zi sa fie asa distractiv ca azi.”;

 “Mie mi-a placut foarte mult aceasta vacanta pentru ca ati venit voi si mi-ati luminat vacanta si va asteptam in fiecare vacanta de vara. Multumim mult ca ne-ai distrat toata vacanta! Va iubesc mult! Iubim LAUREATH!

Iata ce spun parintii:

“Mi-a placut organizarea atelierelor, daruirea cadrelor didactice, buna-dispozitie a copiilor, indiferent de varsta. M-as bucura ca aceste cursuri sa continue in anul viitor.”;

“Copiii si-au pus in valoare calitatile petrecand timp alaturi de persoane speciale.”

“Prin copii ne-am vazut realizate visele noastre. Au avut de invatat lucruri benefice pentru ei. Au comunicat cu alti copii de varsta lor.

 –

Ne grabim! Curand, va suna clopotelul….

Director, Prof. Violeta Dascalu

Mai multe informatii pe site-ul www.scoalaferdinand.com

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.