Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

“Ştirbey: reşedinţe, moşii, ctitorii”, lucrare monografică a autoarei Oana Marinache

0

Asociaţia Art Conservation Support va publica în această toamnă cel de-al doilea volum dedicat ctitoriilor Știrbey al autoarei Oana Marinache: “Ştirbey: reşedinţe, moşii, ctitorii”, prefață prof. dr. Ruxandra Demetrescu, cuvânt înainte arh. dr. Ruxandra Nemțeanu, prelucrare fotografică și grafică Cristian Gache.

Lucrarea este prima monografie amplă a reşedinţelor și moșiilor familiei Stirbey din Braşov, București, Craiova, Dărmăneşti, Voila-Câmpina, Sinaia, Pietroșani, Mamaia, Buzău, Storojineț, Paris, Nisa. Aspectele prezentate fac parte din cercetarea autoarei la nivelul studiilor doctorale („Arhitectura şi decoraţia interioară a reşedinţelor familiilor Bibescu-Ştirbey-Basarab Brâncoveanu”) din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, lucrarea fiind coordonată de prof. dr. Ruxandra Demetrescu și conf. dr. Ioana Beldiman.

Volumul, care va fi publicat în cadrul unui proiect editorial finanţat atât de către Uniunea Arhitecţilor din România, cât şi de Ordinul Arhitecţilor din România, ambele din timbrul arhitecturii, continuă studiul început în 2009 de Oana Marinache şi concretizat în 2013 prin publicarea cărţii „Reşedinţele Ştirbey din Bucureşti şi Buftea. Arhitectura şi decoraţia interioară”. Proiectul editorial beneficiază de sprijinul partenerilor: Arhivele Naționale ale României, Institutul Național al Patrimoniului, Universitatea Națională de Arte, Ordinul Arhitecților din România, Asociația Istoria Artei.

Oana Marinache aduce și de această dată completări pe baza documentelor noi, identificate în arhivele din țară și din străinătate, şi a coroborării datelor obţinute prin analiza detaliată a informațiilor de familie și ale imobilelor Știrbey. Documentele culese sunt sistematizate pe generații, din secolul al XVIII-lea până la cel de-al doilea război mondial, apoi pe reședințe urbane, extraurbane, rurale, din străinătate. Se conturează nume importante ale arhitecturii românești și străine care au colaborat cu familia domnească și princiară.

Sunt astfel prezentate cititorilor informații necunoscute: documente, figuri de arhitecți străini, proiecte publice și private, proiecte de amenajări interioare, planuri ale imobilelor, evidențiindu-se amploarea efortului constructiv, de ctitorie, a diverselor generații Știrbey, patronajul acordat unor anumiți arhitecți străini, legătura indisolubilă între arhitectură și peisaj (fântâni, grădini, pavilioane, sere, culturi exotice), comanda artistică în decorație și portretistică și chiar artă funerară. Lucrarea va prezenta în anexe, o colecție de testamente, succesiuni și foi de zestre cu informații importante despre proprietăți, unele transcrise din chirilică, precum și scrisori, facturi, inventare ale moşiilor și provenienței lor, inventare de piese de mobilier și de obiecte de artă din reședințele analizate.

Apariția cărţii în acest an aniversar – 2014, Anul Brâncoveanu – poate fi considerată şi un simbol al respectului acordat înaintaşilor. Prin descendența feminină, vaste moșii brâncovenești intră în posesia familiei Bibescu-Știrbey. Personalități de marcă ale familiei, epitropii Așezămintelor Brâncovenești, aleși dintre membrii familiei Bibescu-Știrbey, duc mai departe tradiția ctitoriei, filantropia și buna administrație a moștenirii ultimilor Brâncoveni.

Resedintele Stirbey 2_ACS

Despre Oana Marinache

Autoarea cărţii, Oana Marinache, este istoric de artă licenţiat al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi.

A scris şi publicat mai multe articole de istoria artei şi a arhitecturii, tipărite sau apărute în medii online. Dintre volumele semnate de Oana Marinache amintim: „Cristofi Cerchez, un vechiu arhitect din București”, „Reședințele Știrbey din București și Buftea. Arhitectura și decorația interioară”, apărute la Editura ACS, editor și traducător al „Nadeja Știrbey, Jurnal de prințesă 1916-1919”, trasee și broșuri de arhitectură apărute la Editura Istoria Artei. Din toate materialele scrise reies calităţile Oanei Marinache de cercetător atent şi dedicat studiului surselor scrise şi al activităţilor de teren, abilităţile de sinteză şi punere în pagină a informaţiilor culese.

Despre Asociaţia Art Conservation Support

Potrivit scopului şi misiunii sale, Asociaţia Art Conservation Support contribuie la promovarea şi protejarea patrimoniului cultural mobil şi imobil; la susţinea activităţilor de conservare – restaurare a operelor de artă. Asociaţia se bazează pe experinţa de decenii a membrilor săi, specialişti şi experţi în domeniul conservării patrimoniului cultural.

De la înfiinţarea sa, în anul 2009, Asociaţia Art Conservation Support a contribuit prin proiectele sale la punerea în valoare şi conservarea patrimoniului cultural. Proiectele derulate până în prezent contribuie de asemenea la informarea publicului larg şi a specialiştilor, având multiple rezultate în timp.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesaţi: http://www.acs.org.ro/.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.