Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Stilul Brâncovenesc – conferinţă din seria programului Brâncoveanu@MNAR / 16 iulie

0

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită miercuri, 16 iulie, orele 17.30, la o nouă conferinţă în cadrul programului Brâncoveanu@MNAR, cu tema Stilul Brâncovenesc, în Galeria de Artă Veche Românească, susţinută de prof. univ. dr. Corina Popa, istoric de artă şi expert în cercetarea monumentelor istorice.

Printre obiectele de patrimoniu ce amintesc de strălucirea artistică a epocii brâncoveneşti vom porni într-un periplu bogat ilustrat şi documentat la monumentele ridicate de Constantin Brâncoveanu. Cu răbdarea şi dăruirea cu care a format de-a lungul carierei sale universitare atâtea generaţii de istorici ai artei medievale româneşti, doamna prof. univ. dr. Corina Popa ne va ajuta să urmărim şi să înţelegem contextul istoric şi premizele culturale care au făcut posibil acest fenomen artistic fără precedent.

Galeria de Arta Veche Romaneasca, arta brancoveneasca

Cu acest prilej publicului îi va fi prezentat un obiect inedit de patrimoniu, care a aparţinut voievodului şi care poartă două însemnări olografe ale acestuia. Timp de două săptămâni, în sala dedicată artei brâncoveneşti din cadrul Galeriei de Artă Veche Românească, va fi expus pentru prima dată un Liturghier în limba greacă, tipărit la Veneţia în 1686, cu ex-librisul lui Constantin Brâncoveanu.

Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021 314 81 19. Se plăteşte doar biletul de intrare în galerie care vă permite şi vizitarea ulterioară a expoziţiei temporare Călători prin manuscris.

Deschisă la parterul Galeriei Naţionale, expoziţia Călători prin manuscris aduce în prim-plan un manuscris brâncovenesc redactat şi miniat în urmă cu peste 300 de ani, despre care se presupune că a aparţinut voievodului martir. Expoziţia a fost concepută astfel încât să permită publicului vizionarea integrală a manuscrisului, prin expunerea succesivă a tuturor filelor acestuia. Din acest motiv, biletul de intrare include cinci vizite în expoziţie până la data de 31 august 2014.

***

Prof. univ. dr. Corina Popa şi-a dedicat întreaga carieră ştiinţifică cercetării artei medievale româneşti. Deasemenea, a coordonat echipe prestigioase de specialişti din cadrul Direcţiei Monumentelor Istorice, a Editurii Meridiane sau a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti în proiecte de cercetare, restaurare şi promovare a patrimoniului medieval din ţară. În cadrul Universităţii Naţionale de Arte a activat atât ca profesor titular şi coordonator de doctorate în istoria artei medievale româneşti, cât şi ca şef de catedră şi decan al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei. Într-o listă care cuprinde numeroase şi valoroase studii publicate, cele mai recente volume coordonate de prof. univ. dr. Corina Popa – monografia Mănăstirea Hurezi şi Repertoriul picturilor murale brâncoveneşti. Judeţul Vâlcea – devin titlurile de referinţă şi cele mai complete instrumente de lucru pentru studiul artei brâncoveneşti.

 

Conferinţa Stilul Brâncovenesc

Miercuri, 16 iulie 2014, ora 17.30

Tarif: 10 lei (întreg)/redus: 5 lei pensionari/2.5 lei studenţi /elevi gratuit

Înscrieri la: programari@art.museum.ro sau 021.314.81.19

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.