Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sticla la Cotroceni. Cum a fost la vernisajul expozitiei ”Mihai Topescu – sticla”

0

Muzeul Naţional Cotroceni a organizat joi, 11 noiembrie 2010, în Spaţiile Medievale ale muzeului, vernisajul expoziţiei ”Mihai Ţopescu – sticlă”.

Vernisajul s-a bucurat de prezenţa a 500 de vizitatori, printre care nume notabile din viaţa cultural-artistică şi spirituală a României. La vernisaj au luat cuvântul Înalt Prea Sfinţia Sa Irineu Slătineanu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, criticul Cătălin Davidescu şi eseistul Gheorghe Mihăiţă. „Energia pe care o emană aceste lucrări reprezintă măsura persoanei creatorului şi tinereţea sa.”, a afirmat Cătălin Davidescu în deschidere. Tot dumnealui a vorbit despre filmul „Mihai Ţopescu – Glass Anatomy” realizat de Bogdan Cristian Drăgan, ce a rulat în cadrul vernisajului: „Este un film al zămislirii operei de artă. Se prezintă drumul sticlei, mai precis parcursul unui creator care a înţeles puterea din interior a sticlei.” La rândul său, Gheorghe Mihăiţă i-a invitat pe vizitatori să se regăsească în lucrările maestrului, în „joaca sa culturală”.

„Sunt onorat de prezenţa dumneavoastră în această seară, de faptul că am fost găzduit aici şi sper să vă bucuraţi de aceste lucrări şi cu alte ocazii.”, a spus emoţionat artistul Mihai Ţopescu.

Adina Renţea, directorul Muzeului Naţional Cotroceni, şi-a argumentat decizia găzduirii expoziţiei prin aceea că „în Bucureşti, Mihai Ţopescu nu a beneficiat de nicio expoziţie. În străinătate însă este foarte prezent şi foarte apreciat, în Japonia fiind, de exemplu, singurul român acceptat. Lucrând de peste 35 de ani cu sticla, şi publicul bucureştean trebuia să îl cunoască pe maestru! Un al doilea motiv îl constituie îmbinarea aproape perfectă între un spaţiu patriomonial de peste 330 de ani, care are la bază cărămida, şi modul de prelucrare a sticlei.”

Cele 60 de lucrări expuse la Muzeul Naţional Cotroceni au fost realizate în perioada deplinei maturităţi artistice a maestrului şi sunt caracterizate prin ineditul formelor, culoare şi vitalitate. Ele reprezintă „materia transfigurată” (regizorul Cornel Mihalache) sau „o plăsmuire a gândurilor maestrului” (sculptorul Vlad Ciobanu).

Expoziţia va putea fi vizitată până pe data de 11 ianuarie 2011, de marţi până duminică, între orele 9.30 – 17.30. Pentru cei care doresc sa achiziţioneze produse semnate Mihai Ţopescu, acestea se găsesc la magazinul de prezentare al Muzeului Naţional Cotroceni.

***

Artistul Mihai Ţopescu este absolvent al Institutului de Arte Plastice ”Ion Andreescu” din Cluj, secţia sticlă, promoţia 1981, clasa prof. Cornel Ailincăi şi Mircea Spătaru. În anul 1985, Mihai Ţopescu a urmat un curs de specializare în cadrul Academiei Kunst Baden din Viena. Este membru al Cenaclului Uniunii Artiştilor Plastici din Târgu Jiu, membru al filialei UAP din Arad, iar din anul 2000 este membru al Centro Studio-Vetro Murano din Veneţia.

În perioada 1982-2004, Mihai Ţopescu a participat la expoziţii de grup şi personale în România (Bucureşti, Arad, Craiova, Târgu Jiu, Bacău), Danemarca (Ebeltoft), Cehia (Novy-Bor), Japonia (Kanazawa), Belgia (Bruxelles) Germania (Köln), Olanda (Tubbergen).

De asemenea, artistul a participat şi la o serie de simpozioane internaţionale având ca tematică sticla, care s-au desfăşurat la Novy-Bor (1985 şi 1988, Cehia), Libenau-Cottbus, (1990, Germania), Vilnius (1990, Lithuania).
Mihai Ţopescu a fost distins cu Premiul I al Ministerului Industriei Române – Premiu pentru Glass Design (1988), Medalia de Argint, Premiul Institutului American Interfaith, Philadelphia, S.U.A. (1992), Premiul I, Premiu Naţional pentru Glass Design – sticlă, România (1993), Premiul Artelor Focului  oferit de Uniunea Artistilor Plastici (2003 şi 2004), Premiul Naţional de Sculptură ”Constantin Brâncuşi”, Târgu-Jiu, România, Premiul Academiei Internaţionale ”Mihai Eminescu” pentru artă (2009).

Are lucrări în Muzeul Sticlei şi Ceramicii din Bucureşti, Muzeul de Artă Târgu Jiu, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul Sticlei din Praga, Muzeul Slarske Novy-Bor, Museumskla a buzuterie, Iablonecand Nison (Cehia),  Ebeltoft (Danemarca), Muzeul Branitz, Cottbus (Germania), Muzeul de Sticlă Coburg (Germania), precum şi în colecţii particulare.

Critica de specialitate defineşte arta lui Mihai Ţopescu ca ”fiind o pendulare constantă între creştinism şi spiritul laic. Originalitatea lucrărilor sale rezidă în combinarea extraordinară a substanţei simbolice cu cea seculară, ambele fiind formulate într-o dimensiune culturală bine ancorată în realitate”.

La rândul său, artistul Mihai Ţopescu spune despre el că: ”m-am născut pe acelaşi tărâm şi sub acelaşi semn stelar ca marele Constantin Brâncuşi, doar că la 80 de ani diferenţă. Trăiesc şi creez în spaţiul sacru iniţiat de el în oraşul meu natal, Târgu Jiu. Spiritul său m-a călăuzit ca o lumină în viaţă, însă nu mi-a influenţat arta. Nu pot decât să fiu fericit că Brâncuşi nu a descoperit sticla ca formă de expresie”.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.