Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

STELARC vine in aprilie la NOVA, festivalul de noi tehnologii in artele performative organizat de POINT

0

Stelarc, unul dintre cei mai controversati artisti contemporani, pionier al augmentarii corporale prin intermediul tehnologiei, vine la NOVA, festival dedicat exclusiv explorarii oportunitatilor aduse de cele mai recente dezvoltari ale tehnologiei in artele performative, aflat la prima editie intre 20 si 29 aprilie 2018, la POINT (Strada General Eremia Grigorescu 10, Bucuresti).

Stelarc, cercetator emerit al Universitatii Curtin (Australia) dezvolta inca din anii ‘70 lucrari care cerceteaza extinderea capacitatilor corpului uman si reproiectarea sa sub forma unor arhitecturi anatomice alternative.

Artistul considera ca, in mod conventional, corpul este un aparat biologic care devine operational, interactiv si constient in mediul in care se desfasoara, iar pielea este granita dintre sine si restul lumii. Realitatile prezentului impun insa o noua definitie a corpului si modului in care acesta functioneaza intr-un teren puternic tehnologizat. Corpul asa cum il constientizam noi acum este perimat, iar augmentarea sa cu proteze biomecanice si noi tehnologii poate deveni o solutie pentru evolutia umanitatii.

Pe 20 aprilie, de la ora 21:00, Stelarc, care a uimit o lume intreaga prin hibridizarile propriului corp, va sustine la POINT conferinta „Inadequate/ Ambivalent/ Indifferent: The Cadaver, the Comatose & the Chimera” (”Inadecvare/ Ambivalenta/ Indiferenta: Cadavrul, Inconstienta si Himera”). In prezentarea sa din cadrul festivalului, artistul exploreaza idei precum corpul postuman, arhitecturile anatomice alternative, trupul ca obiect care necesita reproiectare. Discutia este construita din perspectiva propriilor proiecte dezvoltate in acest spatiu polemic, cum ar fi urechea construita in bratul sau stang, augmentata electronic, sculptura inserata in propriul stomac sau explorarile in care corpul artistului a fost suspendat sau extins prin mecanisme robotice.

Pe 21 aprilie, Stelarc continua discutia despre conceptul de „corp ca obiect” aflat printre alte obiecte asemenea, cum ar fi masini de calcul, sisteme informatice si algoritmi, in cadrul workshop-ului „Extreme Bodies to Virtual Selves: Sumo, Butoh, Performance Art and Phantom Flesh”.

Urechea construita in brat, care transmite prin internet sunetele percepute, lucrarile ”site-specific” din propriul corp sau performance-uri cu extensii corporale robotizate ca Exoskeleton sau Third Arm sunt doar cateva dintre lucrarile lui Stelarc, care au deschis drumul catre forme inovatoare de expresie artistica, facilitate de tehnologii de ultima ora.

Programul festivalului NOVA (20-29 aprilie 2018) include si performance-uri, conferinte, woskshop-uri, laboratoare de creatie, sesiuni de networking, create si sustinute si de alte nume sonore precum Numen, Christian “Mio” Loclair, Antoni Rayzhekov.

Creatorii invitati in cadrul NOVA vor prezenta in cele zece zile ale festivalului inventii artistice multimedia care transforma publicul in copilot si traseaza noi universuri, cu noi experiente.

Bio-senzori care scot sentimentele la suprafata si le transforma in timp real in imagine si sunet, instrumente digitale care redau compozitii olfactive, medii sonice tridimensionale, sinergii audio-vizuale, primul prototip de inteligenta artificiala destinat dansului, corpuri care isi depasesc limitele fizice si se reconstruiesc in medii noi, cvasi-virtuale, cvasi-reale.

Video prezentare festival

Mai multe detalii despre festival – program si acces pe perioada festivalului

NOVA este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Parteneri strategici: Forumul Cultural Austriac, Centrul de Muzica Electroacustica si Multimedia al UNMB, CINETic, UNATC, UNArte, Modulab.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, The Institute, Internetics, IQads, Igloo, Revista Scena, Feeder, Zeppelin, Modernism, WeArt, Designist, Ziarul Metropolis.

***

Despre Administratia Fondului Cultural National

„Proiectul nu reprezinta in mod necesar poziţia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.”

Despre POINT

POINT este un hub dedicat manifestarilor cultural-artistice din Bucuresti. Line-up-ul sau cultural se afla intr-o continua evolutie si merge dincolo de eclectic: teatru, dans, instalatii performative si constructii artistice inovatoare in ton cu ultimele dezvoltari de pe scena contemporana internationala, expozitii de arte vizuale, concerte, workshop-uri, proiectii cinematografice, conferinte culturale.

POINT are un ADN multidisciplinar, isi sincronizeaza activitatea cu hub-uri culturale internationale si isi propune sa inspire oamenii in a descoperi si a iubi artele performative. Manifestarile artistice care iau nastere sau sunt invitate la POINT deschid orizonturi noi si dialoguri intre tehnologie si arta. Sustinem curajul noii generatii de artisti si al noii generatii de public, pe care ii provocam sa exploreze noile dimensiuni ale artelor performative si impactul acestora in identitatea societatii.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.