Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

STARTUL OFICIAL AL CARAVANEI ECOTIC LIFE

0

În data de 12 noiembrie, Caravana ECOTIC a fost inaugurată oficial în București, în Piața Alba Iulia, în prezența autorităților de mediu, a partenerilor și a reprezentaților mass-media.

În luna iunie a acestui an, ECOTIC a primit din partea Comisiei Europene aprobarea co-finanțării prin instrumentul LIFE al Uniunii Europene a proiectului pentru conștientizarea populației privind reciclarea corectă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Proiectul se va desfășura în perioada noiembrie 2014 – iunie 2016, sub denumirea „CARAVANA ECOTIC LIFE”.

Componenta centrală a Caravanei este o expoziție mobilă în care sunt expuse 10 tipuri diferite de echipamente electrice și electronice descompuse, evidențiindu-se în scop educativ componentele acestor deșeuri.

lansare Caravana002

Caravana ECOTIC este proiectul de conștientizare menit să contribuie la schimbarea atitudinii celor mici, precum și a adulților cu privire la protejarea mediului înconjurător și valorificarea resurselor, în special față de deșeurile de echipamente electrice și electronice.

Prezentă la inaugurarea Caravanei ECOTIC, Anne-Rose-Marie Jugănaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, a declarat: „Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice acordă o importanță majoră acțiunilor de conștientizare a ceea ce înseamnă beneficiile reciclării și atrage atenția asupra efectelor negative ale substanțelor periculoase conținute în deșeurile echipamente electrice și electronice. Combaterea acestor efecte reprezintă și motivul pentru care Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice este aproape de a finaliza un nou proiect de Hotărâre de Guvern privind deșeurile de echipamente electrice și electronice.”

„CARAVANA ECOTIC LIFE” va implica activ începând din această săptămână cel puțin 150 de școli din întreaga țară, prin desfășurarea unor ore de eco-educație, concursuri pe teme ecologice, precum și prin colectarea efectivă a acestor tipuri de deșeuri.

De asemenea, Caravana va avea un itinerariu care va cuprinde 30 de piețe publice din țară, unde publicul larg va fi invitat să viziteze Caravana și să facă cunoștință cu universul reciclării deșeurilor de echipamentele electrice și electronice.

Explicațiile, filmele și jocurile care se regăsesc în această Caravană au ca scop educativ determinarea celor care o vor vizita să acționeze corect în ceea ce privește reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, punând accent pe beneficiile reciclării, dar și efectele negative pentru sănătate și mediu ale substanțelor periculoase conținute în DEEE.

Pe lângă elevi, profesori și publicul larg, un alt segment de public vizat de acest proiect de anvergură este reprezentat de autoritățile locale. 10 seminarii vor fi organizate în 10 centre din țară, unde, alături de autoritățile locale se vor dezbate aspecte legislative, precum și problemele cu care România se confruntă în ceea ce privește rata de colectare și cea de conștientizare a periculozității DEEE la nivel național.

“Caravana ECOTIC Life, un proiect cu finanțare europeană, este o continuare a activităților de conștientizare derulate de noi în ultimii ani în direcția conștientizării mizei ecologice și economice a reciclării deșeurilor electrice și electronice. Suntem convinși că această amplă campanie de conștientizare la nivel național va reprezenta un mijloc activ de informare și educare a populației în spiritul grijii față de mediul înconjurător și față de valorificarea eficientă a resurselor.”, a declarat Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC.

Pentru detalii și pentru a verifica traseul Caravanei, accesați www.caravanaecotic.ro si www.ecotic.ro.

Partenerii proiectului sunt: Samsung Romania, Dedeman, Vlamir, GreenWEEE, LikeIT, ECOTIC BAT.

Proiectul este susținut de Ministerul Mediului și Schimbarilor Climatice, Garda Naționala de Mediu, Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România, Asociația Municipiilor din România, Junior Achievement Romania, Asociația Producătorilor și Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informației și Comunicațiilor.

Despre ECOTIC:

ECOTIC este o organizație colectivă nonprofit care gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) în numele a peste 400 de producători și importatori afiliați. ECOTIC asigură și supervizează întregul proces de preluare, transport, dezmembrare și reciclare astfel încât, la final, DEEE să nu mai reprezinte un pericol. Peste 57.000 tone DEEE au fost gestionate în sistemul ECOTIC, în cei 8 ani de activitate. Consultanța promptă și specializată oferită producătorilor de echipamente electrice, baterii și acumulatori, este un element definitoriu al ECOTIC. Mai multe detalii găsiți pe www.ecotic.ro, pe pagina de Facebook dedicată Organizației ECOTIC, precum și pe pagina LinkedIn a Organizației ECOTIC.

Despre Programul Life+:

Programul LIFE+ este un instrument al Comisiei Europene care finanțează proiectele care contribuie la elaborarea și punerea în practica a politicii și a legislației în domeniul mediului. Acest program facilitează în special integrarea problemelor de mediu în cadrul celorlalte politici și mai general, participă la dezvoltarea durabilă. Programul LIFE+ înlocuiește o serie de instrumente financiare dedicate protecției mediului.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.