Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Start înscrieri ATELIERE DE RITMICĂ DALCROZE 10 – 11 martie

0

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București vă invită să vă dezvoltați abilitățile profesionale la atelierele de ritmică Dalcroze, desfășurate pe 10 și 11 martie, în cadrul proiectului CULTURĂ PRIN MUZICĂ – CULTURE THROUGH MUSIC. Toate atelierele se vor desfășura la Universitatea Națională de Muzică București, Sala George Enescu.

Vă invităm să descoperiți Ritmica Dalcroze în cadrul a 3 ateliere concepute și susținute de Anne-Claire Rey-Bellet, profesor de ritmică la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva și co-fondator Asociația Dalcroze România.

Cultura prin muzica_Ateliere Dalcroze 2_Daniel Oprea

Metoda Dalcroze. Explorează mișcările corpului!

Ce poți face atunci când te confrunți cu dificultățile de execuție și lipsa de expresivitate a elevilor? Profesorul elvețian Émile Jaques-Dalcroze (1865-1950) a conceput, la începutul secolului XX, o metodă specială de predare a muzicii, valabilă și astăzi. Aceasta pune accentul pe legătura esențială dintre mișcarea corporală și muzicalitate.

Ce este?

În puține cuvinte, metoda poate fi definită ca experiență înainte de știință. Lecțiile de ritmică Dalcroze se predau în grup și au ca rol schimburile sociale, cooperarea, dar și capacitatea de adaptare, imitare și integrare.

În luna martie, vor avea loc 3 ateliere de ritmică Dalcroze conform programului următor:

10 martie 2016

16:00 – 20:00 – Atelier pentru studenții de la Universitatea Națională de Muzică București

Locație: Universitatea Națională de Muzică București, Sala George Enescu

 • Introducere în metoda Jaques-Dalcroze;
 • Modalități de a trăi corporal noțiunile muzicale mai înainte de a le integra intelectual;
 • Dezvoltarea simțului muzical în întreaga ființă, a ritmului și nuanțelor muzicale prin diverse acțiuni și mișcări ale corpului;
 • Educarea sistemului nervos prin exerciții de reacție în scopul de a crea o comunicare rapidă între creierul care concepe și corpul care execută;
 • Crearea de legături strânse între muzică, corp, spirit, în spațiu, prin exersarea memoriei, concentrării, echilibrului, coordonării și disocierii;
 • Integrarea unei noțiuni muzicale pentru elevi de la 3 ani la 100 de ani;
 • Ritmică-Solfegiu-Improvizație, 3 axe ale metodei Jaques-Dalcroze.

11 martie 2016 

9:30 – 12:30 – Atelier pentru muzicieni si profesori de muzică

Locație: Universitatea Națională de Muzică București, Sala George Enescu

 • Introducere în metoda Jaques-Dalcroze;
 • Modalități de a trăi corporal noțiunile muzicale mai înainte de a le integra intelectual;
 • Educarea sistemului nervos prin exerciții de reacție în scopul de a crea o comunicare rapidă între creierul care concepe și corpul care execută;
 • Inițiere muzicală prin metoda Dalcroze;
 • Ritmică-Solfegiu-Improvizație, 3 axe ale metodei Jaques-Dalcroze;
 • Sugestii practice pentru profesori. 

11 martie 2016 

14:00 – 17:00 – Atelier pentru educatori și învățători

Locație: Universitatea Națională de Muzică București, Sala George Enescu

 • Introducere în metoda Jaques-Dalcroze;
 • Exerciții de concentrare, coordonare, reacție, expresie, dezvoltare corporală prin și pentru muzică;
 • Educarea sistemului nervos prin exerciții de reacție în scopul de a crea o comunicare rapidă între creierul care concepe și corpul care execută;
 • Cântecele ca suport de învățare prin mișcare;
 • Integrarea unei noțiuni muzicale pentru elevi de la 3 ani la 100 de ani;
 • Sugestii muzicale pentru dezvoltarea și îmbogățirea percepțiilor corporale.

Cultura prin muzica_Ateliere Dalcroze 1_Daniel Oprea

Înscrieri

Participarea este gratuită, iar înscrierile se fac până la data de 29 februarie 2016, printr-un email la adresa protocol@arcub.ro. Pentru ca înscrierea să fie validă, vă rugăm să includeți următoarele informații: nume, prenume, număr de telefon, adresă e-mail, funcția (student / profesor de muzică/ învățător/ educator /muzician). Numărul de locuri este limitat, iar înscrierea se va face în ordinea în care se primesc e-mail-urile.

La fiecare atelier se pot înscrie maximum 35 participanți. Cei care sunt interesați de ateliere și nu au reușit să se înscrie, pot asista ca spectatori în sală, în limita locurilor disponibile.

Atelierele vor fi susținute de Anne-Claire Rey-Bellet, profesor de ritmică la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva și co-fondator Asociația Dalcroze România.

Născută la Geneva, Anne-Claire Rey-Bellet a urmat studii literare și muzicale, înainte de a obține licența în pedagogia muzicală Jaques-Dalcroze. Predă solfegiu prin ritmică pentru copii, ritmica pentru părinți – copii, inițiere în pian prin improvizație, pedagogia și metodologia pentru studenții de la Haute Ecole de Musique din Geneva, care urmează filiera Dalcroze și este director de memorii pentru studenții la master în domeniul pedagogiei instrumentale. În plus, Anne-Claire Rey-Bellet și-a completat parcursul profesional cu o formare care îi permite să predea ritmica persoanelor în vârstă. Susține stagii în străinătate și predă în cadrul școlii de vară de la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, Elveția.

A participat mai mulți ani la Festivalul de Muzică Clasică de la Megève, susținând lecții de ritmică în legătură cu spectacolele și concertele din timpul serii și a fost angajată pentru a oferi cursuri de formare pentru specialiștii și profesorii de muzică din cadrul Departamentului de Instrucție Publică din Geneva.

Este compozitoarea și autoarea « Zélie-Chansons », care au fost lansate în iunie 2010. Al doilea volum a fost editat în decembrie 2011, iar al treilea în 2014. Ambele conțin un CD cu un acompaniament muzical bogat și variat și vocea lui Alizé Oswald (cântăreața grupului Aliose).

Realizat în parteneriat cu instituții de prestigiu din Islanda, Ungaria și România, CULTURĂ PRIN MUZICĂ – CULTURE THROUGH MUSIC este un proiect complex care își propune să revoluționeze pedagogia muzicală din România prin prezentarea metodelor Kodály, Dalcroze și Orff. Implementate de câteva decenii în Europa, cele trei metode de educație muzicală îmbină rigorile științifice cu spontaneitatea și creativitatea. În plus, ele stimulează procesul cognitiv și afectiv, dovedindu-și aplicabilitatea în domenii precum medicina și psihoterapia. Desfășurat până în iunie 2016, proiectul înglobează o serie de conferințe și ateliere dedicate studenților de la Universitatea Națională de Muzică București, profesorilor de muzică, muzicienilor, educatorilor, învățătorilor, dar și publicului larg care dorește să descopere noi metode de educație muzicală.

Mai multe informații despre proiectul CULTURĂ PRIN MUZICĂ pe pagina de facebook: www.facebook.com/culturethroughmusic/

Proiectul CULTURĂ PRIN MUZICĂ este finanțat printr-un grant acordat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Grantul este acordat în cadrul Fondului Bilateral Național gestionat de Ministerul Fondurilor Europene, iar cofinanțarea este asigurată de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Detalii pe www.arcub.ro.

Urmăriţi-ne pe Facebook și Twitter!

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului Festival Internaţional de Jazz din Capitală – Bucharest Jazz Festival, al Festivalului de Muzică Clasică – Bucharest Music Film Festival, al Festivalului Internațional al Luminii –  Spotlight on Bucharest. 

Parteneri instituționali: Universitatea din Islanda – Centrul Islandez pentru Cercetare în Muzică, Institutul Kodály al Academiei de Muzică Liszt Ferenc din Ungaria, Universitatea Națională de Muzică din București, Asociația Dalcroze România.

Parteneri media: TV CITY, RFI România, Radio România Cultural, Radio București FM, Radio România Muzical, mediaTRUST.

Parteneri media online: port.ro, orasulm.eu, inoras.ro, bigcitylife.ro, goingout.ro, urban.ro, ziarulmetropolis.ro, getlokal.ro, psnews.ro.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.