Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Spectacolul „zmeul sau ce este dansul contemporan” de Cosmin Manolescu la Replika

0

Spectacolul „zmeul sau ce este dansul contemporan” realizat de Cosmin Manolescu va fi jucat în 30 iunie, ora 20:00 la Centrul de Teatru Educațional Replika (București, str. Lânăriei 93-95).
Piesa este prezentată în format solo și traduce în plan artistic întîlnirea coregrafului cu civilizația japoneză, fiind construită pornind de la o experiență simplă de viață, contemplare și reflecție – înălțatul zmeului. Aceasta este mutată în spațiul scenic și privită din punct de vedere coregrafic, al poeziei mișcării și al reflecției pe care actul în sine îl poate genera. Înălțatul zmeului devine în contextul acestui spectacol un generator de dialog și de reflecții despre societatea contemporană în România și Japonia, tradiții, istorii personale sau probleme legate de ecologie.

Cosmin Manolescu_zmeul_credit foto Alina Ușurelu

Piesa, care a avut premiera în noiembrie 2015 în format duet în cadrul programului de schimburi româno-japoneze Eastern Connection (2013-2015), a reprezentat concretizarea colaborării artistice dintre Cosmin Manolescu și coregraful japonez Zan Yamashita. Artiștii au lucrat începînd din 2013 în cadrul unor rezidențe de cercetare la București, precum și Tokyo, Kyoto și Kinosaki, la procesul de lucru participînd anterior și coregrafele Mikiko Kawamura și coregrafa Mihaela Dancs, precum și criticul Takao Norikoshi.

„zmeul” este un război al întrebărilor, uneori plin de umor, alteori absurd, este trist, dar și plin de bucurie, și are o anumită poezie. În cadrul piesei, „chestionarea dansului contemporan, a posibilității de a găsi o definiție pornește de la un substrat puternic social: nu lipsesc mesajele politice, reflecții asupra tragediei de la Clubul Colectiv, a exploziei de la Fukushima, sau asupra mișcării Roșia Montană” (Gina Șerbănescu în Dilema Veche).

Filmul „ce este dansul contemporan”, realizat de Cosmin Manolescu și Tania Cucoreanu / Veioza arte este parte integrantă a spectacolului. Filmul reprezintă totodată un documentar care reflectă procesul artistic din cadrul programului Eastern Connection și integrează o serie de întrebări adresate profesioniștilor, amatorilor și publicului cu care artiștii au venit în contact în diverse contexte de-a lungul proiectului.

„zmeul sau ce este dansul contemporan” a primit în decembrie 2015 premiul „Matei Brâncoveanu” al Fundației Alexandrion pentru secțiunea dans.

Intrarea la spectacol este liberă, pe bază de rezervare în avans la serial.paradise@artsf.ro, în limita locurilor disponibile.

Eveniment organizat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Asociația Culturală Replika, în cadrul turneului Paradis Serial 2016. Procesul creativ din cadrul proiectului surprins în texte, fotografii și testimoniale poate fi urmărit pe blogul https://cosminmanolescu.wordpress.com/.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.