Spectacol de dans clasic indian Odissi

0

Mitologia indiană se remarcă printr-o extraordinară varietate tematică și prin capacitatea de a inspira generații de-a rândul, până în zilele noastre. Creațiile mitologice nu sunt plăsmuiri ale unei imaginații fertile, ci îmbracă într-o formă accesibilă și atractivă aspecte abstracte ale gândirii filosofice, putând fi interpretate la mai multe niveluri. În spatele unor povestiri captivante se ascund idei profunde despre crearea universului, natura umană, lupta dintre bine și rău, sensul existenței, călătoria omului spre desăvârșire, precum și aspecte ale realității ce nu pot fi exprimate deplin prin limbaj verbal.

Spectacolul va explica și ilustra prin dans semnificația câtorva din cele mai fascinante episoade și personaje ale mitologiei hinduse. Va fi explorată în mod deosebit simbolistica sunetului, muzicii, instrumentelor muzicale și a dansului.

Evenimentul se adresează atât adulților, cât și copiilor.

Iuliana Nălățan este preşedintele Centrului Cultural „Rabindranath Tagore”, asociaţie non-profit ce organizează anual Festivalul „Namaste India”, precum și alte evenimente cu scopul de a facilita colaborările culturale dintre India și România. A început să studieze dansul clasic Odissi în anul 2013, sub îndrumarea mai multor profesori şi artişti de excepţie din India. În prezent, se pregătește sub îndrumarea maestrei Jhelum Paranjape şi a profesorilor de la şcoala de dans Smitalay din Mumbai. A realizat numeroase călătorii în India și a trăit în ashram peste șapte luni, o parte din experiențele ei fiind incluse în cartea “India Darshan”, publicată la Editura Cununi de Stele.

Dansul Odissi, feminin și grațios, e mai mult decât o formă de artă. Este un mod de a antrena corpul, simțurile și mintea pentru a descoperi spiritul. Prin tehnica de o complexitate matematică, ce solicită conștientizarea și disciplinarea fiecărei părți a corpului, împreună cu povestea impregnată cu emoții felurite, transmise cu ajutorul gesturilor simbolice și a expresiilor faciale, dansul devine o cale de a aduce la unison toate nivelurile ființei. Practicat inițial exclusiv în templele din estul Indiei, ca ritual sacru, dansul Odissi îsi păstrează în continuare esența spirituală, având capacitatea de a înălța conștiința, atât a artistului, cât și a privitorilor.

Cost participare: 40 lei pentru adulți / 25 lei pentru elevi și studenți.

În tradiţia sălii Hermitage Urban Spiritual Hub, intrarea se face fără încălţări. Pentru a vă rezerva locul la eveniment, vă rugăm să completați formularul de înscriere.

ÎNSCRIERE AICI.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.