Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Spații Vii #abstract, intervenție performativă, concerte și expoziție românească la Ars Electronica 2018

0

Proiectul de artă media Spații Vii #abstract / Spaces Alive #abstract, inițiat de Dilmana Yordanova și Mihaela Kavdanska şi produs de asociaţia AVmotional, este prezentat în cadrul festivalul multimedia Ars Electronica din Linz (6-10 septembrie 2018) cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

Intervenţia site-specifică performativă se desfăşoară în zilele de 7 şi 9 septembrie în cadrul seriei de evenimente 0FF8N0FF, la galeria Memphis din Linz, iar pe 8 septembrie are loc un concert cu participarea artistelor Diana Dulgheru (aka minim) şi Ştefana Frăţilă în spaţiul Tresor. Partenerii proiectului sunt Cancelaria Federală a Austriei, Şecţia de cultură a landului Austria Superioară, Linz Kultur Förderungen şi KOTKI visuals.

Proiectul site-specific are o amprentă vizuală asupra spațiului, chiar dacă una efemeră. Spații Vii #abstract pornește de la prezența minimalistă a artei abstracte desfășurată pe suprafețele pereților galeriei, aducând corpul uman și actul performativ ca o replică spontană, o eroare în matrice, o imperfecțiune care aduce viață într-un spațiu precis.

Vom combina și suprapune abstractul şi figurativul, estetica pură cu prezența umană, corporalul și gestul subiectiv cu spațiul „neutru“ al galeriei, aducând la un numitor comun în actul performativ preocupările pentru „spiritual“ al artei abstracte (Mondrian) și „profanul“ acțiunilor noastre prin intermediul performance-ului şi al artei digitale, în timp real. (Mihaela Kavdanska).

Programul evenimentelor:

– 7 septembrie, între orele 19.30-21.15: prezentarea intervenţiei performative 0FF8N0FF Spații Vii #abstract, în patru sesiuni, la Memphis Gallery;

– 8 septembrie, între orele 16.30-19.00: Open Studio în prezenţa artiştilor (Memphis Gallery)

– 8 septembrie, între orele 19.00-21.00: concert 0FF8N0FF cu participarea artistelor Diana Dulgheru (aka minim) şi Ştefana Frăţilă în spaţiul Tresor;

– 9 septembrie, între orele 16.30-19.00: Open Studio în prezenţa artiştilor (Memphis Gallery)

– 9 septembrie, între orele 19.30-21.15: prezentarea intervenţiei performative 0FF8N0FF: Spații Vii #abstract, în patru sesiuni, la Memphis Gallery.

Artiștii participanți în proiectul Spații Vii #abstract sunt Mihaela Kavdanska, Dilmana Yordanova (regie artistică şi proiecţii video generative), Maria Mora, Mariana Gavriciuc (performeri) și Cristian Iordache (programator instalaţie video).

Spații Vii #abstract este inspirată de Piet Mondrian și căutările lui utopice pentru găsirea unor valori estetice universale. În 1914, Mondrian spunea: „Arta este mai presus de realitate şi nu are legătură directă cu ea. Pentru a atinge dimensiunea spirituală în artă, artistul va trebui să se raporteze cât mai puțin la realitate, căci realitatea este opusul spiritualului. Ne aflăm în prezența unei arte abstracte. Arta trebuie să fie deasupra realității, altminteri nu ar avea nicio valoare pentru om.“

Ars Electronica propune în acest an tema „Error – The Art of Imperfection“, festivalul cuprinzând expoziţii, conferinţe, spectacole, concerte, ateliere şi prezentări care vor avea loc pe parcusul a cinci zile în Ars Electronica Centre, Centrul de Artă Contemporană OK, Universitatea de Artă Linz, Muzeul de Artă Lentos, Brucknerhaus, cinematograful Central şi spaţiul alternativ Postcity.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.