Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Soluția României la Solar Decathlon Europe 2014: casă solară eficientă energetic destinată mediului urban!

0

EFdeN a pășit cu dreptul!

Proiectul EFdeN s-a lansat oficial joi, 3 octombrie, într-un context deosebit.  Evenimentul, susținut la Biblioteca Națională a României, s-a bucurat de prestigioasa prezență a numeroase personalități din România, toate venite să își arate susținerea pentru această inițiativă. În acest cadru participanții la lansare au avut ocazia să afle toate detaliile despre soluția cu care finalista României se va prezenta în vara anului 2014 la Versailles.

randare prototip noapteEFdeN reprezintă România la concursul internațional Solar Decathlon Europe 2014, cea mai prestigioasă competiţie de arhitectură solară și tehnologii integrate dedicată studenților.

Echipă multidisciplinară, formată din peste 50 de studenți din vaste domenii de studiu,  EFdeN răspunde unei provocări interesante și anume inovare în construcția unei case solare eficiente energetic. Fără a se opri la proiectarea și construcția unui prototip de locuință solară inteligentă, această inițiativă se dorește a fi exemplul necesar de la care să pornească schimbarea de mentalitate în ceea ce privește sustenabilitatea și protejarea mediului înconjurător.

macheta EFdeN

Evenimentul de lansare oficială a EFdeN a fost moderat de Claudiu Butacu, președintele asociației Solar Decatlon București. Printre invitații de onoare care au deschis sesiunea de prezentare a proiectului, dorind să-și manifeste sprijinul pentru această inițiativă, s-au numărat distinsul dr. ing. Tudor Prisecaru, președintele Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică, dar și reprezentați ai universităților partenere, Universitatea Tehnică de Construcții Bucureşti, Universitatea Politehnică București și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”: Prof. Dr. Ing. Radu Văcăreanu, prorector pe cercetare Universitatea Tehnică de Construcții București, Prof. Dr. Arh. Ana-Maria Dabija, prorector pentru coordonarea activității de cercetare științifică-dezvoltare-inovare, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” București, Arh. Pierre Bortnowski, Manager de proiect PRISPA, Prof. Dr. Arh. Zina Macri, coordonator universitar EFdeN, Mihai Toader Pasti, Manager de proiect EFdeN.

Întrucât există precedent în ceea ce privește participarea României în cadrul competiţiei, Pierre Bortnowski, Project Manager-ul PRISPA, a reamintit succesul obţinut de România la Madrid în anul 2012, dar a vorbit și despre experiența competiției per total, ce a dus la clădirea unor frumoase prietenii între membrii echipei, dar și cu celelalte echipe participante. Discuția a fost urmată de discursul Managerului de Proiect al EFdeN, Mihai Toader Pasti, care a prezentat succint ce este EFdeN, dar și misiunea noului proiect, și anume proiectarea și construcția unei case solare eficientă energetic, destinată mediului urban.

Astfel, EFdeN propune  o locuință viabilă pentru fostele spații industriale, existente atât în București cât și în celelalte metropole, care rezolvă probleme de densificare urbană și mobilitate. Gândit pornind de la problemele Bucureștiului, generate de situații precum lipsa unei dezvoltări multipolare, prototipul poate funcționa în sensul revitalizării urbane în multe foste orașe industriale din România. EFdeN propune o casă modulară eficientă energetic, adaptabilă la situri urbane dificile și restrictive, orientată către utilizator,  cu design și compartimentare flexibile. Proiectul presupune construirea în funcție de natură, fiecare aspect al casei fiind gândit astfel încât să fie în concordanţă cu aceasta. Mai mult, spațiul verde este integrat în prototipul EFdeN, sera hibrid care de faptul că traiul omului este indivizibil legat de natură și aduce în viața urbană relaxarea verdelui proaspăt al naturii.

randare prototip zi

Evenimentul a dorit să evidențieze și importanța colaboratorilor, căci EFdeN necesită ajutorul acestora pentru a putea construi efectiv această casă, astfel realizându-și visul. De aceea, după prezentarea detaliată a prototipului solar și a soluțiilor la care membrii echipei au ajuns, evenimentul a continuat sub forma unor discuții particulare între colaboratori și reprezentanți ai departamentelor componente ale echipei. Scopul acestor discuții a fost găsirea celor mai oportune soluții pentru construirea casei, împărtășirea know how-ului dinspre colaboratori către studenţi, și nu în ultimul rând, realizarea unei strânse legături între aceștia și echipă, legătură ce se va menține de-a lungul întregului proiect.

EFdeN a ridicat cortina în fața unui public de specialitate, a viitorilor colaboratori și a multor altora care au vrut să fie încă de la început alături de acest proiect. Dar acesta a fost doar primul pas! Din ianuarie se vor începe construcțiile la prototipul de casă solară pentru ca din aprilie aceasta să fie deschisă publicului din România. Desigur, punctul culminant al proiectului va fi în vara 2014 când locuința va fi montată în satul solar din Versailles, de pe domeniile cunoscutului palat. Până atunci, însă, aventura continuă și vă invităm să ne fiți alături și să ne urmăriți pe pagina noastră de Facebook, Twitter sau Google+.

 echipa EFdeN

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.