Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sistemul educational care va cuceri lumea. Sau care ar trebui sa o faca.

0

Caracter sau informatie? Daca ar fi sa poti alege cum se va dezvolta copilul tau probabil ca ai alege sa fie un individ calm, dezinhibat, cu un comportament social care sa ii aduca prieteni si oportunitati si, cu siguranta, ai vrea sa aiba incredere in el. Ai dori probabil sa fie si autodisciplinat, sa aiba simtul ordinii si sa poate lua decizii de unul singur, dar ai vrea sa fie in continuare creativ, curios si fericit.

Cat de multe din aceste aptitudini sunt dezvoltate intr-o gradinita normala sau in sistemul educational pe care il stii asa de bine? Din fericire nu este singura varianta. Au inceput sa apara si la noi gradinite moderne care aplica o alta metoda de a educa un copil, metoda Montessori.

Cum arata o zi la o gradinita Montessori?

MontMethodGradinita Aefis este una din gradinitele din Bucuresti care se bazeaza pe metoda Montessori pentru a dezvolta caracterul unui copil cu varsta intre 2 si 12 ani. Primul lucru pe care il observi cand intri in gradinita este energia pozitiva puternica din incapere. Rareori vezi un copil bosmuflat, cu privirea pierduta sau care sa planga. Fiecare este antrenat individual intr-o activitate aleasa de el sub ochii educatoarei care are rolul de ghida si de a-l ajuta, mai mult decat orice altceva, sa se descurce singur

“Copii pot lucra unde doresc, vorbesc cu cine doresc si se deplaseaza liber, insa fara a perturba activitatea celorlalti. Culmea, intr-un loc in care, dupa mintea noastra, ar trebui sa domneasca haosul gasim copii  care inteleg ce inseamna ordinea, au invatat ce este bine si ce este rau si care sunt auto –disciplinati, atenti si interesati de ceea ce se desfasoara.”  ne spune Angela Cristescu cea care dezvolta cu pasiune proiectul Gradinitei Aefis..

Jocurile, cantecele si activitatile de grup creeaza o atmosfera pozitiva in gradinita  si nu e de mirare ca cel mic va dori sa se intoarca la gradinita in fiecare zi. Parca si tu, ca adult, ai mai sta. Prin repetitie, stari pozitive si joc, fiecare copil invata in ritm propriu, descopera ce ii place si isi concentreaza toata energia pe asta. Descopera astfel natural concentrarea, autodisciplina si dragostea pentru a invata. Copii sunt incurajati sa-si aleaga activitati din diferite arii de dezvoltare pe care le duc la capat cu mai multa pasiunea decat majoritatea dintre noi avem pentru munca noastra.

Cum ajuta Montessori?

Metoda Montessori aste un fel de medicina alternativa pentru educatie. Este sculptata dupa trebuintele si necesitatile unui copil potrivindu-se perfect caracterului acestuia si energiei lui. Mediul fiind perfect copii devin, fara manipulare din partea adultului, sanatosi fizic, impliniti, bine educati, buni, prietenosi si increzatori in fortele proprii. Acest tip de educatie formeaza un caracter puternic care ii va fi de folos mai tarziu , va reprezenta o baza solida care il va ghida pentru tot restul vietii. Nu este de mirare ca numerosi copii educati astfel ajung sa fie respectati si admirati de societate mai tarziu in viata.

Cheia metodei este, de fapt, automotivarea. Prin mici succese pe care copilul le experimenteaza invatand sa faca lucruri singur, sa discearna dintre bine si rau si sa rezolve situatii, acesta prinde mai multa incredere in fortele proprii. Astfel prinde curajul necesar pentru a incerca lucruri noi, a invata mai mult si incepe sa isi exploreze propriului sau potential.

Sigur, copilul simte ca se joaca, insa aceasta joaca dezvolta caracterul si increderea in sine, motivarea si abilitatile sociale, elemente de baza ale unui adult impacat cu sine si de succes. Cine stie daca dintr-un colectiv educat in Metoda Montessori nu va aparea un nou Steve Jobs sau un George Clooney. De fapt, stim. Numeroase personalitati si caractere de succes din toate domeniile au facut primii pasi intr-un sistem educational similar sau bazat pe aceasta metoda.

Ca parinte ai de ales. Educatia copilului tau este decizia ta. Trebuie doar sa decizi ce ar fi mai important pentru cel mic si pentru adultul care va deveni. Un caracter puternic, principii solide de viata, abilitati sociale excelente, creativitate si incredere in sine sau doar informatie pura si disciplina impusa de sistemul traditional?

Daca vrei sa afli mai multe despre metoda Montessori si sa-ti inscrii copilul la gradinita, sau sa  iei parte la un curs de parenting, contacteaza Gradinita Aefis la 0721 833 901 sau viziteaza www.montessoriedu.ro

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.