Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

“Și eu sunt responsabil” – copiii iubesc animalele

0

Asociația Culturală REPLIKA și Asociația Red Panda anunță lansarea programului educativ pentru copii, intitulat Și eu sunt responsabil – copiii iubesc animalele.

Programul cultural-educativ Și eu sunt responsabil – copiii iubesc animalele este dedicat elevilor din clasele III – IV și se desfășoară în luna octombrie în 8 școli gimnaziale din București. Scopul principal al programului este educarea prin artă a tinerei generații și promovarea responsabilității, implicării în societate, toleranței și respectului pentru viață.

În cadrul programului, elevii vor viziona spectacolul de teatru Confesiunile unui câine prezentat de Asociaţia Culturală REPLIKA şi vor participa la un atelier de educație civică susținut de Asociația Red Panda.

Spectacolul Confesiunile unui câine are ca subiect lecțiile de supraviețuire ale unui câine comunitar, a cărui poveste de viață l‑a făcut celebru. Mărturisirile personajului sunt prezentate sub forma unei conferințe, după modelul TED. Spectacolul este interactiv.

poster Si eu sunt responsabil

Miza spectacolului este sensibilizarea, conștientizarea și responsabilizarea cetățenilor în legătură cu problema câinilor comunitari, pe de‑o parte, și cu violența împotriva animalelor, pe de altă parte. Confesiunile unui câine s‑a jucat în sălile mai multor Biblioteci Publice din București și din țară, în cadrul proiectului Manifest canin în sala de lectură.

Atelierul de Educație Civică își propune educarea copiiilor asupra relației om-animal, asupra nevoilor de bază ale unui câine, promovând responsabilizarea proprietarilor de animale şi implicarea în societate. Totodată, Atelierul de Educație Civică susţine  conceptele de toleranţă, responsabilitate, implicare civică, respect pentru mediu, natură și viață.

Dacă tinerii învață să respecte drepturile animalelor și orice formă de viață, atunci ei vor fi cu atât mai responsabili și mai implicați în societate, deschiși la ajutarea celor din jur și la respingerea unor atitudini extreme. Studii de caz și cercetări din domeniile psihologiei și al psihiatriei demonstrează că violența asupra animalelor este, în fapt, debutul violenței asupra oamenilor, și atestă că ”prevenirea și tratarea timpurie a comportamentului violent față de animale sunt foarte importante, deoarece cu cât copiii agresivi cresc, cu atât ei devin mai puțin receptivi la orice intervenție cu privire la comportamentul lor agresiv” (Kazdin, A. E. – 1995 ; ”Conduct Disorder in Childhood and Adolescence” ; Thousand Oaks, Calif. and Loeber, R. – 1990 ; „Development and risk factors in juvenile anti-social behavior and delinquency.” – Clinical Psychology Review).

Programul educativ Și eu sunt responsabil – copiii iubesc animalele  introduce în conștiința tinerei generații conceptul de toleranță, înțelegere, dar și de responsabilitate față de alte specii și forme de viață.

Și eu sunt responsabil – copiii iubesc animalele este un proiect inițiat de Asociația Culturală REPLIKA în colaborare cu Asociația Red Panda.

Și eu sunt responsabil – copiii iubesc animalele este un proiect finanțat de ARCUB, în Programul Cultural București 555.

Școli participante

Școala nr. 74 ”Enăchiță Văcărescu”, 10 octombrie

Școala nr. 128, 13 octombrie

Colegiul Tehnic ”Petru Rareș”, 15 octombrie

Școala nr. 114 ”Principesa Margareta”, 17 octombrie

Școala nr. 97, 27 octombrie

Școala nr. 79, 28 octombrie

Școala nr. 149, 29 octombrie

Școala nr. 95, 30 octombrie

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.