Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Și copiii cu autism merg la școală

0

150 de copii cu autism din 6 orașe din România au şansa să urmeze şcoala alături de orice alt copil

Ei vor fi sprijiniți să se integreze în învăţământul de masă datorită unui program  dezvoltat de Asociația Învingem Autismul în parteneriat cu Fundația Orange

 Activitati_Scoala Altfel_2012_2

 

Proiectul „Și copiii cu autism merg la școală” își propune să îmbunătățească accesul la educație a 150 de copii cu autism din 6 orașe din România. Copiii cu autism învață mult mai greu decât ceilalți, care au o dezvoltare tipică, iar intervenția, deci educația lor, trebuie să fie susținută și specializată. Totodată, integrarea lor este de cele mai multe ori îngreunată de mentalitatea celor din jur. Proiectul iniţiat şi coordonat de Adina Raicu, angajat Orange România a fost selectat prin concurs în cadrul programului de finanţare: „Fonduri pentru proiecte coordonate de angajaţii Orange România oferite de Fundaţia Orange”.

Proiectul  „Și copiii cu autism merg la școală”  debutează cu  Școala Altfel, 1- 5 aprilie, program  in care școlile, grădinițele și instituții educaționale încearcă să-și implice elevii în diverse activități creative. Cu această ocazie, copiii din Centrul Învingem Autismul îi vor primi în vizită pe colegii lor de la grădinițele și școlile unde sunt integrați și astfel vor avea ocazia să se joace și să creeze artistic împreună.

“Prin proiectul “Și copiii cu autism merg la școală”, dorim să creștem, prin activități educaționale,  abililitățile a 150 de copii cu autism de a fi integraţi în şcoală, alături de copii cu o dezvoltare tipică (normală) și să dezvoltăm cunoştinţele și abilitățile a 150 de cadre didactice din București și din ţară despre autism, în metode de predare şi integrare şcolară a elevilor cu autism. Totodata ne dorim să creștem toleranța a 300 de copii tipici din București, cu o dezvoltare tipică, colegi ai copiilor cu autism pentru îmbunătățirea integrării școlare a colegilor lor speciali.” a declarat Andreea Sorescu, Director executiv Asociația Învingem Autismul.

 

“M-am implicat în susținerea acestui proiect deoarece am încredere că se poate schimba ceva în viața celor 150 de copii cu autism implicați în program cu sprijinul nostru. Este o bucurie pentru mine câștigarea grantului de la Fundația Orange și sunt sigură că  rezultatele nu vor întârzia să apară. “a declarat Adina Raicu, coordonator de proiect, angajată a companiei Orange.

 

Beneficiarii asociaţiei vor participa la activităţi individuale și de grup pentru pregătirea pentru şcoală pentru dezvoltarea abilităţilor lor conform cu obiectivele curriculei educaţionale – pentru gradiniță și școală, în funcție de vârsta beneficiarilor (completarea de fişe de lucru, pregătirea temelor – în cazul copiilor deja integraţi la şcoală etc), dar și pentru dezvoltarea abilităţilor de a răspunde sarcinilor în grup şi de socializare cu colegii lor cu o dezvoltare tipică. De asemenea, aceştia vor participarea la activități în grădinițe și școli însoțiți de terapeuţi specializaţi care îi vor sprijini pentru a se integra cât mai bine și a face față cerințelor educaționale ale învățământului normal.

O componentă importantă a proiectului va fi constituită şi din organizarea de cursuri de formare a 150 de cadre didactice în Bucureşti şi alte cinci oraşe din ţară cu privire la metodele de predare şi integrare şcolară a elevilor cu autism.

Cursurile se vor derula după următorul calendar:

  • 10-12 aprilie, Brașov, partener: Asociația Copiii de Cristal
  • 15-17 mai, Craiova, partener: ANCAAR Craiova
  • 20-22 mai, Arad, partener: Asociația Înțelege Autismul
  • 29-31 mai, Baia Mare, partener: Asociația Autism Baia Mare
  • 5-7 iunie, Cluj, partener: Asociația Autism Transilvania
  • 11-13 septembrie, București

Totodată, în cadrul proiectului vor fi realizate și implementate două materiale foarte utile și inedite în contextul românesc, pentru educația specială a copiilor cu autism: tipărirea versiunii în română a ghidului pentru cadre didactice, realizat de Autism Speaks (traducerea este realizată de partnerul nostru Fundația Romanian Angel Appeal) și realizarea  materialelor video educaționale “Învață copiii cu autism regulile sociale”, foarte utile pentru copii cu autism, familii și specialiști.

Despre Asociația Învingem Autismul Asociația Învingem Autismul a fost înființată în urma campaniei „Împreună învingem autismul!”  desfășurată în 2008-2009 și are ca misiune îmbunătățirea vieții persoanelor afectate de tulburări din spectrul autismului. Rezultatele notabile ale  campaniei  “Împreună învingem autismul!”  au fost marcate in 2011 prin obținerea unei distincții în cadrul Premiului Fundației ERSTE pentru Integrare Socială 2011. În prezent, asociația are un număr de 30 de beneficiari, copii diagnosticați cu autism cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani.

Despre Fundația Orange:Fundaţia Orange se situează în centrul acţiunilor filantropice corporative și a politicii de responsabilitate socială ale Orange România. Proiectele filantropice reprezintă o modalitate de a demonstra și de a pune în practică valorile brandului Orange. Țintele principale vizate de către Fundația Orange sunt detectarea şi tratamentul precoce al deficienţelor de auz în încercarea de a limita consecinţele dizabilităţilor respective, integrarea persoanelor cu deficienţe de văz, de vorbire şi de auz în comunitate facilitând accesul acestora la educaţie, la cultură şi la sănătate.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.