Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Shukar Fest- expoziție de meșteșuguri tradiționale rome, 28-30 august

0

Între 28 și 30 august bucureștenii pot descoperi îndeaproape meșteșugurile rome tradiționale la expoziția Shukar Fest, desfășurată în parcul Unirii din Capitală. Evenimentul aduce în prim plan patrimoniul cultural imaterial al etniei rome, în încercarea de a facilita cooperarea dintre comunitățile de romi și populația majoritară.

Afis eveniment

În cadrul evenimentului expozițional, căldărari, argintari, rudari, ceaunari, olari, fierari, pielari sau sticlari vor face demonstrații în fața publicului prezent și vor împărtăși vizitatorilor tradițiile meșteșugărești. Totodată, participanții vor putea asista la proiecții de filme tematice, precum și la momente muzical-artistice.

Expoziția Shukar Fest face parte din proiectul „Cultura romă: conservarea și revitalizarea meșteșugurilor, parte a patrimoniului imaterial”, dezvoltat de Asociația Tineri pentru Dezvoltare Durabilă în Europa, în parteneriat cu organizația non-guvernamentală norvegiană Romers Rettigeter. Finanțat prin granturi SEE, proiectul se desfășoară pe o perioadă de 6 luni și urmărește să revitalizeze cultura etniei rome, prin promovarea meșteșugurilor rome tradiționale în rândul publicului larg.

Proiectul a luat naștere ca urmare a conștientizării procesului tot mai accentuat de pierdere a meseriilor rome tradiționale. Îndemânările meșteșugărești se află astăzi pe cale de dispariție, fiind practicate cu precădere de meșterii în vârstă, în timp ce romii din generațiile mai tinere sunt tentați să renunțe la deprinderile meșteșugărești moștenite din tată în fiu. În felul acesta, proiectul răspunde și nevoii de a promova o imagine pozitivă a romilor, accentuând, dincolo de stereotipuri, valoarea reală pe care membrii acestei comunități o pot aduce în societate.

Expoziția Shukar Fest se va desfășura de vineri până duminică, între orele 10:00 și 21:00. Accesul la eveniment este gratuit. Mai multe detalii despre desfășurarea acestuia puteți găsi pe site-ul oficial al proiectului, www.romaculture.ro, precum și pe pagina de Facebook aferentă, www.facebook.com/romaculture.ro .

Despre Asociația Tineri pentru Dezvoltare Durabilă în Europa

Asociația Tineri pentru Dezvoltare Durabilă în Europa este o asociație non-guvernamentală înființată în 2013 ce își propune să construiască un mediu de viață sustenabil pentru comunităţi, vizând toate aspectele dezvoltării durabile, de la educație, formare profesională și cultură, până la turism și protecția mediului.

www.atdde.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.