Shukar Fest- expoziție de meșteșuguri tradiționale rome, 28-30 august

0

Între 28 și 30 august bucureștenii pot descoperi îndeaproape meșteșugurile rome tradiționale la expoziția Shukar Fest, desfășurată în parcul Unirii din Capitală. Evenimentul aduce în prim plan patrimoniul cultural imaterial al etniei rome, în încercarea de a facilita cooperarea dintre comunitățile de romi și populația majoritară.

Afis eveniment

În cadrul evenimentului expozițional, căldărari, argintari, rudari, ceaunari, olari, fierari, pielari sau sticlari vor face demonstrații în fața publicului prezent și vor împărtăși vizitatorilor tradițiile meșteșugărești. Totodată, participanții vor putea asista la proiecții de filme tematice, precum și la momente muzical-artistice.

Expoziția Shukar Fest face parte din proiectul „Cultura romă: conservarea și revitalizarea meșteșugurilor, parte a patrimoniului imaterial”, dezvoltat de Asociația Tineri pentru Dezvoltare Durabilă în Europa, în parteneriat cu organizația non-guvernamentală norvegiană Romers Rettigeter. Finanțat prin granturi SEE, proiectul se desfășoară pe o perioadă de 6 luni și urmărește să revitalizeze cultura etniei rome, prin promovarea meșteșugurilor rome tradiționale în rândul publicului larg.

Proiectul a luat naștere ca urmare a conștientizării procesului tot mai accentuat de pierdere a meseriilor rome tradiționale. Îndemânările meșteșugărești se află astăzi pe cale de dispariție, fiind practicate cu precădere de meșterii în vârstă, în timp ce romii din generațiile mai tinere sunt tentați să renunțe la deprinderile meșteșugărești moștenite din tată în fiu. În felul acesta, proiectul răspunde și nevoii de a promova o imagine pozitivă a romilor, accentuând, dincolo de stereotipuri, valoarea reală pe care membrii acestei comunități o pot aduce în societate.

Expoziția Shukar Fest se va desfășura de vineri până duminică, între orele 10:00 și 21:00. Accesul la eveniment este gratuit. Mai multe detalii despre desfășurarea acestuia puteți găsi pe site-ul oficial al proiectului, www.romaculture.ro, precum și pe pagina de Facebook aferentă, www.facebook.com/romaculture.ro .

Despre Asociația Tineri pentru Dezvoltare Durabilă în Europa

Asociația Tineri pentru Dezvoltare Durabilă în Europa este o asociație non-guvernamentală înființată în 2013 ce își propune să construiască un mediu de viață sustenabil pentru comunităţi, vizând toate aspectele dezvoltării durabile, de la educație, formare profesională și cultură, până la turism și protecția mediului.

www.atdde.ro

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează