Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

SHAKESPEARE LIVES ȊN 2016

0

Sărbătoarea internațională dedicată lui William Shakespeare, gata să încânte milioane de oameni

British Council și campania GREAT Britain au plăcerea de a anunţa Shakespeare Lives, un program global ce va sărbători opera lui Shakespeare si influenţa lui de-a lungul timpului, urmând să înceapă în ianuarie 2016 și să continue până în luna decembrie a aceluiași an.

Ministrul pentru Cultură, Media și Sport din Marea Britanie, Rt Hon John Whittingdale, a declarat:

„Shakespeare este unul dintre cele mai de succes exporturi culturale din lume – la 400 de ani de la moartea acestuia, operele lui continuă să încânte un public variat din întreaga lume și reprezintă o sursă de inspiraţie pentru regizori, scriitori, artiști și mulţi alţii. Sunt încântat că Shakespeare Lives va celebra unul din cei mai cunoscuţi scriitori ai lumii.”

Partenerii campaniei GREAT Britain implicaţi în organizarea programului Shakespeare Lives sunt British Council, Education UK, Foreign and Commonwealth Office, UK Trade and Investment și VisitBritain.

Alas-poor-Yorick

Piesele de teatru scrise de Shakespeare servesc drept inspiraţie pentru generaţii întregi – lideri mondiali, scriitori, cineaști, artiști, compozitori și interpreţi le-au folosit pentru a reflecta asupra vremii, asupra propriilor vieţi și pentru a schimba cursul istoriei.

“William Shakespeare este unul dintre cele mai solide exemple de relații culturale de mare impact. Opera sa, pe lângă faptul că a inspirat cel mai larg spectru de mișcări artistice și a motivat schimbări politice, le-a și oferit oamenilor o bază pentru a se exprima, prin geniul limbajului său. Colaborând cu diverși parteneri, British Council va ajuta întreaga lume să redescopere și să sărbătorească impactul său la nivel global, prin intermediul programului Shakespeare Lives” a declarat Sir Ciarán Devane, Chief Executive la British Council.

Shakespeare Lives va explora moștenirea globală a influenței scriitorului și va continua să arate cum poveștile, temele și limbajul său sunt relevante în zilele noastre și trebuie să rămână un punct de reper în viață pentru generațiile viitoare.

Acest program global este posibil datorită unui număr de parteneriate și colaborări fără precedent între British Council, partenerii campaniei GREAT Britain și alte organizații inclusiv BBC, BFI (Institutul Britanic de Film), Teatrul Național din Marea Britanie, trupa Royal Shakespeare, consorțiul Shakespeare 400, trustul Shakespeare Birthplace și Shakespeare Globe.

Principalele activități ale programului din 2016:

  • Campania digitală de amploare, Play Your Part, care va fi lansată în a 12-a noapte de ianuarie în 2016, menită să sprijine efortul depus de organizația VSO (Voluntary Services Overseas), partenerul acestui program, și munca lor în domeniul educației;
  • Un turneu global, în parteneriat cu Institutul Britanic de Film (BFI), cel mai mare organizat până acum de către British Council, cuprinzând 20 de interpretări pentru cinema ale operelor lui Shakespeare, din arhiva națională a Institutului, incluzând „Silent Shakespeare”, „Hamlet” (1948) al lui Laurence Olivier, „Romeo și Julieta” (1968) al lui Zeffirelli și „Richard III” (1995) cu Ian McKellen care este și vârful de lance al sezonului de film dedicat lui Shakespeare;
  • Filmele din seria National Theatre Live Shakespeare vor fi disponibile la nivel global împreună cu proiecții inovatoare și apreciate de a lungul timpului ale producțiilor shakespeariene. Manifestarea va include premiera internațională a lui Hamlet pusă în scenă de teatrul Manchester Royal Exchange, având-o ca protagonistă pe Maxine Peake;
  • British Council și departamentul de Artă al BBC colaborează cu actorii principali de pe scena culturală pentru a aduce operele lui Shakespeare mai aproape de publicul de peste hotare. Printre altele, un festival online va fi organizat pe durata a șase luni, precum și o zi dedicată bardului, pe 23 aprilie 2016, când, prin intermediul internetului, piesele sale vor fi aduse mai aproape de iubitorii de cultură din toată lumea;
  • Dezvoltarea unui ghid destinat școlilor, creat în colaborare cu trupa de teatru Royal Shakespeare, ce va fi disponibil și în limba română. Prin intermediul pieselor lui Shakespeare, elevii vor fi încurajați să dezbată teme actuale, precum egalitatea de șanse, justiție, identitate, leadership și putere. Ghidul va fi distribuit în 32.000 de școli din Marea Britanie, precum și în 100.000 de instituții internaționale de învățământ și va conține, printre altele, reprezentații video ale companiei de teatru RSC;
  • Metode interactive noi menite să îi ajute pe cei care învăță limba engleză, indiferent de vârstă, printre care și seminarul online de tip MOOC (Massive Open Online Course) la care vor lua parte reprezentanții organizației Shakespeare Birthplace Trust, instituție ce se ocupă de promovarea operelor bardului în toată lumea. Astfel, vom explora relevanța lui Shakespeare în societatea de azi, prin intermediul platformei FutureLearn.
  • O serie de eseuri scrise de lideri contemporani vor explora importanța și relevanța lui Shakespeare atât în zilele noastre, cât și pentru generațiile viitoare.

O mare parte dintre activităţile incluse în programul global Shakespeare Lives vor avea loc şi în România, pe tot parcursul anului 2016, de la proiecţiile de filme din Arhiva Naţională a Institutului Britanic de Film şi premiera internaţională a filmului „Hamlet”, în interpretarea actriţei Maxine Peake, până la cursurile online de limba engleză cu tematică shakesperiană şi materialele educative pentru şcoli, care vor explora teme de cetăţenie globală, atât de prezente în lucrările lui Shakespeare şi, în acelaşi timp, foarte actuale.

De asemenea, British Council România a pregătit un program vast de evenimente şi activităţi locale ce se vor desfăşura în mai multe oraşe din ţara noastră, în parteneriat cu organizaţii şi instituţii din domeniul culturii şi al educaţiei.

Sprijinul acordat de-a lungul timpului Festivalului Internaţional Shakespeare din Craiova se va concretiza şi în anul 2016, iar evenimente precum Noaptea Institutelor Culturale, Ziua Europeană a Limbilor, Noaptea Literaturii Europene și alte asemenea, vor purta amprenta marelui scriitor britanic.

Detaliile programului din România vor fi făcute publice la începutul lui 2016 și pe întreg parcursul anului.

Pentru mai multe informații despre proiectul global Shakespeare Lives, vă rugăm să vizitați website-ul http://www.britishcouncil.org/shakespearelives sau să ne urmăriți online folosind hashtag-ul #ShakespeareLives.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.