Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sfatul lui Mircea Cărtărescu: „Nu citiţi doar literatură“

0

Mircea Cărtărescu a fost invitatul special al Clubului de lectură Fanbook, organizat de către Asociaţia CSR Mindset în parteneriat cu Editura Humanitas la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, sâmbătă, 24 ianuarie.

În cadrul activităţilor clubului, copiii au dezbătut cartea Enciclopedia Zmeilor. Scriitorul a făcut o mărturisire inedită despre cum a realizat singura carte pentru copii pe care care a scris-o vreodată:

„Am creat Enciclopedia Zmeilor nu numai după modelul folclorului românesc, ci şi din atmosfera fantastică a jocurilor pe computer. Sunt un mare fan al acestor jocuri şi îmi pierd o bună parte a timpului meu liber cu ele“.

Fanbook_invitat Mircea Cartarescu_resized 7

Mircea Cărtărescu le-a mărturisit elevilor despre prima carte citită de el, Basme populare româneşti, şi le-a recomandat să citească nu doar literatură, ci şi cărţi de ştiinţă.

Până în prezent, Clubul de lectură Fanbook a fost organizat lunar în perioada septembrie 2014 – ianuarie 2015, iar copiii s-au bucurat de prezenţa scriitorilor: Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Denisa Comănescu, a Lidiei Bodea, director general al Editurii Humanitas, a criticului de film Ileana Bîrsan şi a actorului Paul Ipate.

La final, toţi copiii au primit diplome de participare la Clubul Fanbook din partea Lidiei Bodea, directorul general al Editurii Humanitas.

Cel de-al doilea modul pentru 12-14 va continua în cadrul Librăriei Humanitas de la Cişmigiu, cu alte patru ediţii lunare în zilele de: 28 martie, 25 aprilie, 23 mai şi 13 iunie. Înscrierile se pot face prin email la adresa contact@csrmindset.ro sau pe site-ul www.csrmindset.ro/fanbook

Scopul Fanbook este de a le arăta copiilor ce înseamnă pofta de lectură şi de a-i surprinde la fiecare ediţie prin prezenţa unui invitat special din mediul literar, artistic, cinematografic etc.

Fanbook_invitat Mircea Cartarescu_resized 6

Ce activităţi se întamplă la Fanbook:

• copiii citesc o carte pe lună, ascultă şi interpretează povestiri sau personaje, interacţionează cu autorii, sunt încurajaţi să pună întrebări şi să expună situaţii cu care se confruntă sau pe care şi le imaginează
• dau frâu liber ideilor, participă la jocuri şi dezbateri ce stimulează inteligenţa, îşi intervievează invitaţii

Proiectul are şi o componentă de responsabilitate socială. Banii strânşi din taxa de înscriere de 100 lei sunt destinaţi tot cărţilor. În urma propunerilor primite de la copiii din Clubul de lectură Fanbook, la sfârșitul lunii februarie vom face o vizită la un spital din București, pentru a oferi copiilor internați cărți și mesaje din partea membrilor. Această acțiune o vom repeta la finalul fiecărui modul.

CSR Mindset, iniţiatorul şi organizatorul clubului de lectură Fanbook, este o organizaţie dedicată proiectelor de responsabilitate socială în educaţie, social şi mediu. Membrii fondatori ai CSR Mindset au o experienţă de peste 5 ani în proiecte de strângere de fonduri, implementare şi management. 

www.csrmindset.ro

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.