Servicii noi pentru utilizatorii de scaune rulante

0

Fundaţia Motivation România anunță începerea proiectului ACCES la Educație, Servicii și Comunitate pentru copiii și adulții în scaune rulante, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 245.136,32 Euro.

Activitățile proiectului se implementează în regiunea București – Ilfov, în perioada 1 martie 2014 – 30 aprilie 2016.

 motivation

În București trăiesc 8,25% dintre persoanele cu dizabilități din România, numărul utilizatorilor de scaun rulant fiind estimat între 11.500 și 16.000 de persoane. Situația majorității persoanelor utilizatoare de scaun rulant din România este dominată de: izolare la domiciliu, cauzată de lipsa accesului la spațiul public, inclusiv în școli, insuficiența serviciilor de sprijin pentru sănătate și viață independentă, rezistența persoanelor în poziție de decizie de a aplica măsurile necesare pentru integrarea persoanelor cu dizabilități, lipsa de informare a elevilor, părinților, cadrelor didactice și a altor persoane din comunități privind abilitățile copiilor și adulților cu dizabilități și modul în care respectarea drepturilor lor contribuie la maximizarea acestor abilități și punerea lor în slujba comunității.

Proiectul dezvoltă trei servicii noi pentru utilizatorii de scaun rulant: transport asistat și accesibilizare, îngrijire la domiciliu și grup de suport. Toate cele trei servicii au ca scop îmbunătățirea stării de sănătate, dezvoltarea abilităților de viață independentă și creşterea participării la viaţa socială a 144 utilizatori de scaun rulant, copii și adulți.

Proiectul își propune, de asemenea, sa informeze 500 de persoane din comunitate, fără dizabilități, printre care elevi, părinți, cadre didactice, cu privire la drepturile și abilitățile copiilor și adulților cu dizabilități locomotorii. În acest scop, se vor organiza demonstrații de sport în scaun rulant, tabere pentru copii cu și fără dizabilități, seminare și alte acțiuni informative. Acţiunile de promovare beneficiază de experiența specifică a partenerului, Fundaţia Special Olympics România, prin desfăşurarea în şcoli a seminarelor Participă! prin care elevii învață să accepte și să prețuiască diferențele dar și calitățile fiecărei persoane și sunt încurajați să se implice în proiecte de voluntariat.

În cadrul proiectului, Fundația Motivation România va mai colabora cu școli, instituții, companii și membri ai comunităților, în efortul de a încuraja și sprijini integrarea socială a utilizatorilor de scaun rulant, adulți sau copii.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org.

Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Programele Fundației Motivation sunt create pentru a crește calitatea vieții beneficiarilor săi și pentru a asigura prezența lor activă în societate cu accent pe integrarea socială, educațională și profesională. Serviciile pe care le oferă acoperă o gama largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 10.000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.